Livesport rating | Přečtete si, jak funguje hodnocení fotbalistů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Šestka jako základ, desítka pro výjimečné. Livesport přichází s hodnocením fotbalistů
Livesport přichází s hodnocením fotbalistů.
Livesport přichází s hodnocením fotbalistů.
AFP
Jak se konkrétnímu hráči povedl zápas, do kterého zasáhl? Uspěl, nevybočil z průměru nebo dokonce pohořel? Livesport přichází s novinkou, která pracuje s individuálními statistikami fotbalistů ve více než 80 soutěžích. Jejich výkon ocení – na základě velkého množství nasbíraných statistických dat – celkovou známkou. Hodnocení je k dispozici na webu a v Android aplikaci, během několika týdnů se objeví také v mobilní aplikaci pro iOS.

Základní podmínkou je, že hráč musí na trávníku strávit alespoň deset minut, přičemž do této doby se nezapočítává nastavený čas. Každý z fotbalistů automaticky začíná s výchozí známkou, jejíž hodnota je 6. Maximálně se, při naprosto mimořádném výkonu (např. pět gólů Erlinga Haalanda proti Lipsku), může dostat na hodnotu 10. Známky se vypočítávají vždy na jedno desetinné místo a v detailu utkání se přímo v záložce Sestavy objeví několik minut po závěrečném hvizdu rozhodčího

Výsledné číslo ovlivní především individuální statistiky. Každá z nich má určitou váhu, která může být kladná a přidávat desetiny navíc (góly, střely na branku, úspěšné přihrávky, vyhrané souboje, obranné zákroky), ale samozřejmě také záporná – ta naopak známku sráží (fauly, obdržené karty, prohrané souboje).

Ukázka individuálního hodnocení hráčů.
Livesport

Zásadní roli samozřejmě hraje také to, kde přesně fotbalista nastupuje. Každá pozice má na hřišti své úkoly, pro brankáře jsou logicky zásadní jiné statistiky než třeba pro záložníka. Rozlišení postů tím pádem patří mezi faktory, které bere systém výpočtu v potaz. Totéž platí také pro týmové statistiky, jako je počet střel na branku, i pro konečný výsledek zápasu. 

Možná vás překvapí, že fotbalista v tomto systému hodnocení jen málokdy skončí s celkovou známkou nižší než je právě úvodních 6. Pokud ano, obvykle to značí opravdu mimořádné chyby, mezi něž patří červená karta, zaviněná penalta nebo prostě jen opravdu nepovedený výkon plný nedostatků.

Stupnice hodnocení výkonů.
Livesport

Hodnocení hráčů na Livesportu se týká prvních a druhých lig v Anglii, Německu, Španělsku, Itálii, Francii, Nizozemsku, Belgii i v dalších zemích, stejně jako kvalifikace o Euro, Ligy mistrů, Evropské ligy, Konferenční ligy či třeba jihoamerického Copa Libertadores. Dostupné je také u několika ženských soutěží včetně Ligy mistryň.

Ukázka hodnocení hráčů ze zápasu Česko - Polsko a finále MS v Kataru.

Zmínky