ANALÝZA: Bayern udržel na uzdě PSG i s Mbappém. Lví podíl na tom měla dvojice jeho záložníků

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
ANALÝZA: Bayern udržel na uzdě PSG i s Mbappém. Lví podíl na tom měla dvojice jeho záložníků
Kylian Mbappé (vpravo) v souboji s Leonem Goretzkou.
Kylian Mbappé (vpravo) v souboji s Leonem Goretzkou.
Profimedia
Za 180 minut hry nedali fotbalisté Paris St. Germain mnichovskému Bayernu ani jeden gól a v osmifinále Ligy mistrů se tak v souboji dvou z favoritů na celkový triumf radoval z postupu vítěz z roku 2020. V prvním utkání se fotbalisté z Paříže nedokázali vypořádat s tím, že hvězdný Kylian Mbappé (24) nemohl nastoupit od začátku a v odvetě narazili na velmi dobře fungující středovou dvojici Mnichovanů.

Pařížané si do bavorské metropole nepřivezli z Parku princů příliš dobrý výsledek. Pravda, prohrávali pouze o gól, ale pokud by měli předvést na jihu Německa stejný výkon jako v první zápase, na obrat by mohli pomýšlet jen těžko. Vždyť před domácími tribunami se dostali k prvnímu zakončení až v nastaveném čase prvního poločasu, a to se jednalo o Messiho přímý kop, který skončil pouze ve zdi. Povzbuzovat je mohl fakt, že tentokrát měli Mbappého k dispozici už od první minuty.

Změna byla viditelná na první pohled. Svěřenci Christopha Galtiera svého soupeře intenzivněji napadali a také trávili víc času s míčem na kopačkách. Zatímco v prvním utkání dosahovali v úvodní půlhodině na držení míče lehce přes 30 %, v Allianz Areně se blížili dvojnásobku.

Ve hře byl hlavně Marco Verratti. Drobný Ital si seskakoval pro míč ke stoperům a následně se snažil kombinovat s kolegy ze záložní řady. V průběhu celého zápasu se pokusil o 102 přihrávek, jeho průměrem v letošním ročníku milionářské soutěže je přitom 86 pasů na 90 minut.

Hosté tak sice dokázali držet míč okolo půlícího kruhu, ale nedokázali ho dostávat do finální třetiny tak, jak by si představovali. Doložit to lze třeba tím, že i takový Sergio Ramos si připsal o 20 přihrávek víc, než má v této sezoně ve zvyku. Důvodem byl zejména skvěle pracující střední blok Bayernu, v jehož středu operovali Kimmich s Goretzkou. Oba němečtí reprezentanti se výborně přesouvali a dostupovali hráči PSG.

Hosté se tak vůbec nedokázali dostat mezi obrannou a záložní řadu mnichovského celku a do poslední třetiny hřiště museli postupovat zejména po stranách. V šesti nejčastějších kombinacích, kterými se francouzský šampion dostával blíž k Sommerově brance, tak figurovali krajní beci Hakimi s Nunem Mendesem. Dokonce i Messi měl díky výborné práci německých středopolařů v této fázi hry v podstatě volno. Čerstvý mistr světa nebyl adresátem jediné přihrávky do finální části hřiště a Mbappé si převzal pouze dva takové pasy.

Les Parisiens si navzdory větší kontrole míče připsali před brankou soupeře o 16 doteků méně než Bayern a výše zmíněný Mbappé zaznamenal jen o 10 kontaktů s balonem víc než v prvním utkání. A to tentokrát strávil na hřišti o hodinu déle…

Jeho tým sice dělily po zaváhání Yanna Sommera od vstřelení branky pouze centimetry, celkový výkon však na postup určitě nestačil. A rozhodně se neslučoval s možná až přehnaným sebevědomím, které hvězdy z hlavního města Francie před odvetou měly.

Statistiky utkání