České basketbalistky jsou o kus blíž postupu na ME, Bělorusky byly z kvalifikace vyloučeny

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
České basketbalistky jsou o kus blíž postupu na ME, Bělorusky byly z kvalifikace vyloučeny
Basketbalistkám se zvýšila šance na ME, Bělorusky byly z kvalifikace vyloučeny.
Basketbalistkám se zvýšila šance na ME, Bělorusky byly z kvalifikace vyloučeny.
Profimedia
Basketbalistky Běloruska, které bojují o postup na mistrovství Evropy 2023 i s Českem, byly kvůli pokračujícímu konfliktu na Ukrajině z kvalifikace vyloučeny. Stejný trest dostalo také Rusko. Rozhodla o tom exekutiva FIBA Europe. Svěřenkyním trenérky Romany Ptáčkové (55) se tím pádem zvýšily šance na postup na patnáctý evropský šampionát za sebou.

"Nejnovější rozhodnutí bylo pečlivě zvažováno vzhledem k poslednímu vývoji konfliktu na Ukrajině, ale v souladu s rozhodnutím jak exekutivní komise FIBA Europe, tak i Mezinárodního olympijského výboru, se Rusko a Bělorusko vyřazuje z nadcházejících kvalifikačních oken o EuroBasket 2023 v listpopadu a únoru 2023," citovali představitelé České basketbalové federace v tiskové zprávě dopis od výkonného ředitele FIBA Europe Kamila Nováka.

Národní tým bojuje vedle Bělorusek v kvalifikační skupině také s Irskem a Nizozemskem. S Běloruskami vloni na podzim doma prohrál 60:66, následně zvítězil 70:54 v Irsku. Po rozhodnutí FIBA byly duely s dosud neporaženým Běloruskem anulovány a o postup budou bojovat už jen tři týmy. Vítěz si zajistí účast přímo, na šampionát se dostanou také čtyři z deseti týmů na druhých místech kvalifikačních skupin.

Češkám tím pádem odpadla listopadová odveta v Bělorusku, v nejbližším kvalifikačním okně nastoupí pouze 24. listopadu na palubovce Nizozemska. Kvalifikaci zakončí reprezentantky 9. a 12. února 2023 domácími duely s Irkami a Nizozemkami.

Tabulka českých basketbalistek před anulací výsledků s Běloruskami
Livesport

Stejná situace nastala i v kvalifikační skupině F, kde z prvního místa vypadly dosud neporažené Rusky. O postup ze tříčlenné skupiny zabojují Dánsko, Černá Hora a Rakousko.

Mistrovství Evropy budou hostit příští rok v červnu Izrael a Slovinsko.

Kompletní tabulky kvalifikačních skupin