Debutující trenérka i hráčky. České basketbalistky porazily v souboji o ME Nizozemky 71:66

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Debutující trenérka i hráčky. České basketbalistky porazily v souboji o ME Nizozemky 71:66
Basketbalistky vyhrály v důležitém duelu o ME v Nizozemsku 71:66.
Basketbalistky vyhrály v důležitém duelu o ME v Nizozemsku 71:66.
FIBA
Reprezentační výběr basketbalistek vyhrál v Almere v kvalifikaci na mistrovství Evropy nad Nizozemskem 71:66 a udělal důležitý krok k zajištění jediné postupové pozice z tříčlenné skupiny I. Úspěšný soutěžní debut si na lavičce odbyla trenérka Romana Ptáčková, nástupkyně slovenského kouče Štefana Svitka.

Nejlepší střelkyní českého týmu byla s 19 body Julia Reisingerová, která přidala i sedm doskoků a jednu asistenci. Druhou njeproduktivnější hráčkou byla Gabriela Andělová, jež si připsala celkem 15 bodů.

V úvodním duelu skupiny si Češky poradily s Irskem, které na jeho palubovce porazily 70:54. Zbývající dva duely čekají Češky devátého, respektive 12. února. Doma se nejprve utkají s týmem ze Smaragdového ostrova a následně přivítají Nizozemky.

Trenérka Nizozemska Julie Barennesová se musela vedle dlouhodobě zraněné pivotky USK Praha Emese Hofové obejít také bez rozehrávačky Girony Laury Corneliusové. V české sestavě si odbyly reprezentační debut rozehrávačka Kateřina Zeithammerová a křídelnice Anežka Kopecká.

První koš daly po 107 sekundách domácí díky Natalii van den Adelové, Češky se chytily až na konci třetí minuty díky Elišce Hamzové, která si navíc vynutila faul a proměnila šestku. Potom proměnila další nájezd Gabriela Andělová, přidala trojku a na 10:2 zvýšila Reisingerová.

V šesté minutě musela odstoupit do konce první čtvrtiny po faulu Esther Fokkeové Reisingerová, ale český tým i bez ní navyšoval rozdíl. Debutující Zeithammerová se po 86 sekundách na palubovce uvedla trojkou a zvýšila už na 17:6.

Ve 13. minutě po přihrávce Veroniky Voráčkové, jež po zranění nastoupila poprvé v sezoně, se prosadila po návratu do hry Reisingerová a zakončením v pádu zařídila Andělová vedení 30:15. Reisingerová 75 sekund před poločasem zaokrouhlila svou bilanci na 10 bodů a bylo to 41:23.

Nizozemky na přelomu zápasu stáhly ztrátu na 12 bodů, ale Češky díky ziskům odpověděly rychlými protiútoky. Svěřenkyně Ptáčkové poté unikly do vedení 57:41, domácí však předvedly sedmibodovou šňůru a rázem byly po dlouhé době pod dvoucifernou ztrátou. Tu ale vrátila dvěma šestkami kapitánka Renáta Březinová. V závěru třetí čtvrtiny proměněnými trestnými hody snížila Loyce Bettonvilová na 51:59.

Na startu poslední desetiminutovky Bettonvilová trefila šestku a Laura Westeriková dostala domácí už jen na rozdíl pěti bodů. Odpověděly však Reisingerová, Tereza Vyoralová a sérii 7:0 dokonala trojkou Hamzová. Za stavu 66:58 trefila ve 37. minutě trojku Holešínská a Češky si už výhru pohlídaly. Westeriková pak ještě košem z dálky s klaksonem vylepšila domácím pozici do odvety snížením na pouhých pět bodů.

Detail zápasu Nizozemsko Ž – Česko Ž 66:71