EXKLUZIVNĚ: Cizinci se musí v Evropě přizpůsobit, říká bývalý tahoun Bayernu Elber

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
EXKLUZIVNĚ: Cizinci se musí v Evropě přizpůsobit, říká bývalý tahoun Bayernu Elber
Elber se nesmazatelně zapsal do historie Bayernu Mnichov.
Elber se nesmazatelně zapsal do historie Bayernu Mnichov.
Profimedia
Bývalý brazilský útočník Elber (50) si za šest let v Bayernu vydobyl svými góly a úspěchy místo v klubové historii. Pro bavorský celek toho v minulosti udělal mnoho především na hřišti, po konci kariéry však pokračuje i mimo něj. Rodák z Londriny působí v Mnichově jako ambasador slavné značky, což mimo jiné rozsáhle popisuje v rozhovoru pro brazilskou redakci Livesport Zpráv.

Právě v Bayernu Mnichov dosáhl Elber vytouženého mezinárodního průlomu a stal se jedním z nejdůležitějších útočníků své generace. Ve svém životopise má čtyři tituly z Bundesligy i jeden pohár pro vítěze Ligy mistrů.

V bavorském klubu Elber působí i nyní. Německého hegemona reprezentuje mimo hřiště: účastní se zápasů a akcí na podporu klubové značky, upevňuje vztahy s investory, sponzory i fanoušky, k čemuž využívá všech zkušeností, znalostí a renomé, které v Mnichově získal. 

V exkluzivním rozhovoru pro brazilskou redakci Livesport Zpráv se Elber rozpovídal nejen o své kariéře, ale také o tom, jaké poučení si může vzít Brazílie právě z Německa, které se stalo jeho novým domovem.

Považujete se za více uznávaného mimo Brazílii než v ní?

"Určitě. Celou svou kariéru jsem strávil mimo Brazílii. Za Londrinu jsem odehrál jen tři nebo čtyři zápasy, hrál jsem spíš v mládežnickém týmu než v seniorském. Neměl jsem možnost hrát za týmy z Ria nebo Sao Paula. Dokonce si vzpomínám na jeden reprezentační zápas, kdy mě povolal Vanderlei Luxemburgo. Nebyl si jistý, jestli mám jít do útoku, a rozhodl se pro Edilsona, který byl v Brazílii známější a měl by větší podporu fanoušků. Tehdy jsem si uvědomil, že moje konkurence je větší, než jsem si představoval."

Bylo vaše působení v reprezentaci kratší, než jste si myslel?

"Ano, stihl jsem jen 15 zápasů a sedm gólů. Mário Zagallo mě povolal poprvé. Stalo se tak nedlouho poté, co v německé televizi řekl, že v Brazílii hrají desítky hráčů jako já, že můžu jet na dovolenou, protože za národní tým hrát nebudu. Odpověděl jsem mu, že je blázen, že mě sotva zná, že se ani nedívá na zápasy Bundesligy. Uplynul měsíc a on mi zavolal, abych hrál na Gold Cupu v USA, abych byl součástí týmu, ve kterém byli Edmundo a Romario. Bylo to dobré mužstvo. Moje působení v národním týmu bylo sice krátké, ale stihl jsem se ukázat."

Elber působí jako zástupce Bayernu na výletech, zápasech a akcích.
Profimedia

Nelitujete toho?

"Vůbec ne. Už jenom to, že jsem byl v tom národním týmu, bylo skvělé. Bylo tam hodně hráčů, zvučných jmen a já jsem byl moc rád, že si na mě vzpomněli."

Mistrovství světa 2002 vám uniklo jen o vlásek, že?

"Ano, byl jsem součástí kvalifikace. Zbývaly dva méně komplikované zápasy a Bayern Mnichov mě nepustil. Scolari mi zavolal a řekl mi, že mohu přijít o šanci a že svaz s Bayernem nenaváže kontakt, aby situaci vyřešil. Nemohl jsem odjet bez souhlasu klubu, který mi platil mzdu. Nevěděl jsem, kdo má pravdu. Luizao byl nakonec povolán, dal góly a využil své příležitosti."

Elber vyhrál za Bayern Ligu mistrů a mistrovství světa klubů
Bayern Munich

Doporučil jste Neymara Bayernu v době, kdy byl ještě nadějným hráčem Santosu?

"Ano, byl jsem se podívat na fotbalovém turnaji juniorů Copa Sao Paulo a Neymarovi bylo 15 nebo 16 let a už hrál dobře mezi staršími hráči. Mluvil jsem o něm s řediteli Bayernu, ale dal jsem jim jasně najevo, že by bylo těžké ho koupit, protože po něm už toužily ostatní a vydělával dobrý plat. Netrvalo dlouho a podepsal smlouvu s Barcelonou. Politika Bayernu byla taková, že nepodepisoval mladíky mladší 18 let, a už vůbec ne z cizí země. Tady v Německu se na takovou situaci nehledí dobře. Není součástí klubové filozofie přivést tak mladého sportovce do úplně jiného světa, spolu s jeho rodiči a s takovým rizikem, že to nevyjde. Je to situace, která se německé společnosti příčí, vzít tak mladého sportovce z méně rozvinuté země, aby pro vás pracoval. Ideální je, aby mu bylo alespoň osmnáct, pak to už není co řešit."

Proč si myslíte, že se vám v Německu tak daří?

"V Brazílii jsem v mládežnických kategoriích strávil jen krátkou dobu, do Evropy jsem odešel velmi brzy. Když jsem přišel do Milána, půjčili mě do Grasshopperu, švýcarského klubu, který hraje podobným stylem jako Německo. Ve Švýcarsku jsem strávil tři roky a pak jsem se vrátil do Itálie na předsezonní soustředění s AC Milán. To zdokonalilo mou hru a při přestupu do Německa jsem byl lépe připravený."

(pozn. red.: Elber vstřelil 44 gólů v 96 zápasech za Stuttgart, než přestoupil do Bayernu, kde dal 139 gólů v 266 zápasech).

Elber při svém debutu za Stuttgart v roce 1994
Profimedia

Jaká je vaše role v Bayernu?

"Jsem ambasadorem značky Bayern Mnichov po celém světě, pracuji v kanceláři uvnitř klubu a reprezentuji ho před sponzory a fanoušky. Tuto práci vykonávají i další bývalí hráči jako Claudio Pizarro, Paulo Sergio a Ze Roberto. Organizuji akce a účastním se jich. Jsem přítomen na všech domácích zápasech, chodím do lóží sponzorů a hostů, jezdím na zápasy Ligy mistrů a mám na starosti navazování těchto kontaktů."

Máte ještě nějaké jiné zaměstnání?

"Díky bohu ne. Není lepší práce než té mé. Nemám zájem být trenérem, je to příliš velká dřina. Jsem na správném místě a těžím z toho, že jsem komunikativní, znám a rád mluvím o klubu, který jsem šest let hájil a se kterým jsem toho hodně vyhrál. Je mi potěšením předávat tyto znalosti a zkušenosti, které jsem získal na hřišti v dresu Bayernu. Ambasadorem jsem od roku 2016, kdy už jsem žil v Brazílii. Klub mi zavolal, abych mu byl blíž. Dnes žiji v Německu. Když jsem o tom řekl své ženě, ani se nerozmýšlela."

Přímý kontakt s fanoušky je součástí Elberovy rutiny
Bayern Munich

Co byste vzkázal mladým sportovcům, kteří se v mladém věku chystají do Evropy? Taková situace je stále častější...

"V první řadě je třeba se naučit jazyk. Pokud se tak stane, budou lépe rozumět tomu, co hráči a trenéři říkají. Budou lépe chápat, proč se věci dějí určitým způsobem. To hodně pomůže. Člověk musí být ochotný tvrdě pracovat. Nemůžete si myslet, že sem přijdete a budete učit ostatní, jak mají hrát. Musíte se naučit jejich systému. Je možné, že se hráči zasteskne po domově a chce se vrátit tam, kde mu pochlebují a kde ho všichni znají. To se v Evropě nestane. Například Vinicius Junior byl trpělivý, stejně jako Rodrygo. Trpělivě čekali na své příležitosti, v Realu Madrid hráli v nižších soutěžích, než se dostali do prvního týmu. Když se tak stane, šance ukázat svůj talent a prosadit se v klubu je větší. Pokud si myslíte, že budete hrát v základní sestavě, aniž byste věděli, že budete muset nějakou dobu sedět na lavičce, je lepší zůstat v Brazílii."

Elber vstřelil 139 gólů v 266 zápasech za Bayern Mnichov
Profimedia

Myslíte si, že mnoho mladíků odchází do Evropy dříve, než by mělo?

"Hodně záleží na každém zvlášť, na jeho hlavě, rodině a podpoře, kterou má. Pokud má poctivého manažera, bude ho dobře doprovázet a bude se dobře vyvíjet. Není jednoduché přivést kluka do jiného světa. Je to jiný způsob hry, jiný jazyk, žádní kamarádi, takový přestup obnáší spoustu věcí. Není to jen o hraní fotbalu, jsou s tím spojené i další velmi důležité záležitosti."

Co se může Brazílie naučit od Německa. Organizace klubů, soutěží...

"Myslím, že Brazílie se v některých ohledech zlepšuje. To, co opravdu dělá rozdíl, je marketing. Ten generuje velké příjmy. Známého hráče nemůžete platit jen z prodeje vstupenek. Potřebujete silný marketing. Klub potřebuje spolupracovat se sponzory v oboustranně výhodném vztahu. Tady v Německu firmy investují, protože vyhrávají. Klub také vyhrává, bývalí hráči také vyhrávají, je to výhodná kombinace pro všechny strany. Všichni jsou spokojeni s prezentací své značky. Brazílie v tomto smyslu pokročila, ale stále má kam růst. Z hlediska organizace je Německo mnohem napřed. Stadiony jsou vždy plné, na vstupenky na zápasy Bayernu se stojí fronty i několik měsíců. To dává hráčům pocit jistoty. I v tomto ohledu má Německo před Brazílií výhodu."

Elber často cestuje, aby reprezentoval značku Bayern na mezinárodní scéně
Bayern Munich

Co je podle vás třeba udělat pro větší vyrovnanost Bundesligy?

"Je to něco velmi potřebného a máme velký problém zahrnující finanční otázku. Když to srovnáte s anglickou nebo španělskou ligou, rozdíl je obrovský. Týmy, které v těchto zemích právě pronikly do nejvyšší soutěže, vydělávají stejné peníze jako Bayern, několikanásobný mistr země. Kdyby bylo pro Bundesligu více prostředků, byl by větší zájem o to, aby se více peněz rozdělilo mezi menší kluby, a vznikla by tak mnohem zajímavější soutěž. Pro menší kluby v Německu je těžké držet krok s Bayernem Mnichov, který je každý rok v Lize mistrů a bojuje o tituly. Jejich soupeři opravdu zaostávají, takže je třeba najít způsob, jak menším klubům více pomoci. Německý fotbal musí dohánět své soupeře, kteří jsou o deset nebo patnáct let před námi, tím, že bere týmy na předsezónní soustředění do Asie a USA. Máme před sebou dlouhou cestu, musíme povzbudit zdejší kluby, aby jezdily na zápasy na jiné kontinenty, aby se učily pro jiné publikum a školy, a přilákaly tak více sponzorů."

Bylo by pro německý fotbal lepší, kdyby Bayern získal méně titulů?

(Směje se). "Oni nevyužívají své šance. Ztratili jsme hodně bodů, což se nám nestalo už několik let. Dovolili jsme ostatním klubům přiblížit se prvnímu místu, ale to důležité se odehrává na hřišti. Hráči se musí každý den probouzet s vědomím, že musí tvrdě pracovat, aby dosáhli konce sezony a získali titul. Bayern Mnichov své soupeře nezklame. Borussia toho využila, přiblížila se prvnímu místu, a dokonce se ujala vedení. Ale když došlo na věc, myslí, že cítili na našem stadionu velký tlak."

Jak vnímáte novou podobu německého národního týmu?

"Je to přirozené, takové změny se dějí na konci každého cyklu. Stále mají dobré hráče, ale zatím nevíme, jak budou vypadat v rámci národního týmu. Je třeba být trpělivý a postupně je pilovat. Trenér je vždy na zápasech a hráče pečlivě sleduje. Většina hráčů v německém týmu je z Bayernu Mnichov a Borussie Dortmund. Z těchto týmů lze a je třeba mnohé využít."

Líbí se vám představa zahraničního trenéra u brazilského národního týmu?

"Myslím, že je to skvělé, ale musíte ho nechat pracovat. Nemůžete Ancelottiho odvést z Realu Madrid a čekat, že přes noc udělá zázrak. Potřebuje čas na svou práci. Byl v Bayernu, měl jsem tu čest s ním pracovat v Miláně, je to velký člověk. Jestli to bude fungovat, nebo ne, je jiná otázka. V Brazílii máme schopného člověka, Abela Ferreiru, trenéra Palmeiras. CBF tuto situaci sleduje a najme toho, koho bude považovat za nejlepšího."

Ve volném čase jste propadl golfu...

"Po ukončení kariéry jsem odešel žít do Londriny, kde je krásné golfové hřiště. Každý den jsem si chodil trochu zahrát a moc mě to bavilo. V Německu v tom pokračuji, mezi bývalými hráči je to velmi rozšířené. Je snazší je najít na golfových hřištích než v tělocvičnách. Ale já nejsem z těch bláznů, kteří se snaží za každou cenu a v každém okamžiku snížit svůj handicap. Hraji v klidu, pro zábavu. Když se mi nedaří, vezmu si německé pivo a odpaluju míček, dokud nedojdu na osmnáctou jamku. Příjemnou stránkou jsou charitativní turnaje, které přinášejí příjmy na sociální projekty. Jeden z mých projektů nedávno z turnaje profitoval."

Jaký?

"Existuje od roku 1994, pomáhám dětem a těm, kteří to nejvíce potřebují. Pomáháme lidem v Nepálu a Indii tím, že vozíme vodu do škol, stavíme artézské studny, snažíme se něco změnit v místech, která postihly přírodní katastrofy. Pomáhali jsme také lidem, kteří byli postiženi nedávným zemětřesením v Turecku."

Je to druh přístupu, který bývalým sportovcům chybí?

"To nemohu říct, myslím, že hodně z nich to dělá, pomáhají a nedělají si reklamu. Je to snadný způsob, jak získat peníze od sponzorů a pomoci lidem, kteří to potřebují. Je hezké, že za tím stojí naše jméno, které pomáhá s touto fundraisingovou prací, že ukazuje, že je to něco poctivého. Nedávno jsme tady v Německu na jedné charitativní večeři vybrali 22 tisíc eur."

Borussia Monchengladbach byla Elberovým posledním klubem v Německu
Profimedia