Srbsko – Švýcarsko 2:3. Xhaka a spol. jsou v osmifinále, přestřelku režíroval Shaqiri

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Srbsko – Švýcarsko 2:3. Xhaka a spol. jsou v osmifinále, přestřelku režíroval Shaqiri
Aktualizováno
Švýcaři vedli, prohrávali a nakonec slaví proti Srbům výhru.
Švýcaři vedli, prohrávali a nakonec slaví proti Srbům výhru.
Opta by Stats Perform / AFP
Souboj o postup ze skupiny G mistrovství světa zvládlo lépe Švýcarsko, které porazilo Srbsko 3:2. Úchvatnou přestřelku odstartoval Xherdan Shaqiri, jenž před čtyřmi lety v Rusku rozhodl obdobně důležitý vzájemný duel. Skórovat se mu povedlo na třech posledních šampionátech, což kromě něj dokázali pouze Cristiano Ronaldo a Lionel Messi. Švýcaři se nezalekli ani poměrně rychlého obratu a už ve 48. minutě byli i díky skvostnému obloučku do vápna právě v podání rodáka z východního Kosova zpět ve vedení. V něm se tentokrát udrželi až do závěrečného hvizdu, těšit se tak můžou na osmifinálový střet s Portugalskem.

Přestože Srbové získali na šampionátu dosud jen bod, tak nebyli bez nadějí na postup. K němu ale rozhodně potřebovali porazit Švýcary, kteří hájili před závěrečným zápasem skupinové fáze druhou příčku. V podobné pozici se oba týmy potkaly již na mistrovství světa v Rusku, kdy se z postupu spolu s Brazílií radovali hráči ze země helvétského kříže. Před čtyřmi lety rozhodl o třech bodech ve prospěch Švýcarska Shaqiri, jenž nechyběl v základní sestavě ani tentokrát.

Utkání začalo obrovskou příležitostí Švýcarů, Breel Embolo se ocitl sám před brankářem, jenže Vanja Milinkovič-Savič vytáhl skvělý zákrok. Na druhé straně v 11. minutě pálil Andrija Živkovič, jeho povedený pokus zpoza vápna však orazítkoval pouze brankovou konstrukci. Zběsilé tempo pokračovalo a ve 20. minutě se diváci dočkali také branky. K zakončení se ve vápně dostal Shaqiri a i s přispěním teče umístil balon k pravé tyči.

Sestřih zápasu Srbsko – Švýcarsko
Livesport CZ

Švýcaři se ale z vedení neradovali dlouho, Orli vybojovali míč na polovině hřiště, Dušan Tadič nacentroval na Aleksandara Mitroviče a ten hlavou srovnal. Neuplynulo ani 10 minut a Srbové udeřili podruhé. K balonu se ve vápně dostal Dušan Vlahovič, jenž nepříliš razantní, zato přesnou střelou rozvlnil síť. Gólové hody však pokračovaly, Silvan Widmer naservíroval přihrávku Embolovi, který již balon pouze uklidil do odkryté brány.

Statistiky zápasu Srbsko – Švýcarsko
Opta by Stats Perform

Po změně stran navázali Švýcaři na závěr první půle. Na konci pohledné kombinace byl ve vápně Remo Freuler, jenž uklidil balon proti pohybu gólmana. V 57. minutě spálil velkou šanci Embolo, když z bezprostřední blízkosti přestřelil bránu. Srbové se museli tlačit za vítězstvím, jenže Tadič branku z nadějné pozice minul. Na hřišti začaly postupně více jiskřit emoce, naopak útočných snažení ubývalo. V závěru již tým z Balkánského poloostrova Gregora Kobela příliš neohrozil.

Konečná tabulka skupiny G
Livesport

Srbsko tak se Švýcarskem prohrálo a na šampionátu skončilo. Z postupu se naopak radovali hráči ze země helvétského kříže, kteří se v osmifinále utkají s Portugalskem.

Livesport hráč utkání: Xherdan Shaqiri (Švýcarsko)

Přehled zápasu Srbsko – Švýcarsko 2:3