Na Czech Tour míří stáje Bora a Jumbo, šéf závodu König by rád přivítal i Frooma

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Na Czech Tour míří stáje Bora a Jumbo, šéf závodu König by rád přivítal i Frooma
Ředitel závodu Czech Tour Leopold König.
Ředitel závodu Czech Tour Leopold König.
Jan Brychta
Do Česka v průběhu letních měsíců zamíří špička světové cyklistiky. Přihlášku na etapový závod Czech Tour poslaly už i týmy Bora-Hansgrohe a Jumbo-Visma, tedy stáje z prestižní World Tour. Ředitel závodu Leopold König (35) také prozradil, že jedná i o účasti svého bývalého stájového kolegy Chrise Frooma (37).

Podnik, který navazuje na tradici slavného Závodu míru, nese od letošního roku nový název. "Budujeme národní sportovní poklad a ukazujeme světu, že v Česku umíme dělat skvělou cyklistiku. I proto máme v názvu slovo Czech. Chceme, aby bylo jasné, s jakou zemí jsme spjatí," vyprávěl ředitel závodu König na tiskové konferenci o Czech Tour, která se změnou názvu inspirovala v zahraničí u Tour de Suisse či Tour de France.

Cyklistické klání, které ze svého centra v Olomouci směřuje do Jeseníků a Beskyd, bude v roce 2023 vzhledem k velmi náročnému profilu stavěné především pro špičkové vrchaře. Během čtyř etap ujedou cyklisté 665,8 kilometru a pokoří 11 190 výškových metrů.

Zásadní změny doznala královská etapa, během níž cyklisté vyjedou dvakrát na Dlouhé stráně, zatímco dojezd absolvují na Červenohorském sedle. 

"Posunutím termínu do týdne hned po Tour de France budou využívat Czech Tour týmy, které budou chtít uspět na Vueltě. Jeseníky ukazují sílu všech jezdců a bez nadsázky tvrdím, že jde trasy srovnatelné s těmi, které jsou v Pyrenejích či Alpách," dodal König.

V minulosti se mezi vítěze závodu zapsala dnes velmi známá jména profesionálního peletonu. V roce 2018 závod ovládl Slovinec Tadej Pogačar, který následně dvakrát triumfoval na Tour de France. Dva roky před ním (2016) v Jeseníkách slavil David Gaudu, který loni dojel na TdF v celkové klasifikaci čtvrtý. 

Pro letošní ročník už poslaly přihlášky dva týmy elitní World Tour BORA-hansgrohe a Jumbo-Visma, v jejichž barvách loni triumfoval na slavné Tour de France Dán Jonas Vingegaard, který v roce 2018 obsadil v Jeseníkách celkové páté místo. V jednání jsou však i další jména. König je například ve spojení i se čtyřnásobným vítězem "Staré dámy" Britem Froomem

"U něj záleží hlavně na tom, jestli pojede Tour a jestli ji objede celou. Upřímně si neumím představit, že by pak za tři dny přiletěl do Prahy. Ale může se stát, že Tour de France z jakéhokoliv důvodu nepojede a bude se chtít připravit na Vueltu. Pak by jeho účast dávala smysl a mohl být jeden z motivů jeho startu," řekl ředitel závodu, který s ikonou cyklistického světa strávil několik sezon ve stáji Sky. 

Závod Czech Tour odstartuje 27. července v Prostějově a cílovým městem bude v neděli 30. července Šternberk. Už v červnu (od 8. 6. do 11. 6) se do Jeseníků vydají mladší jezdci, které čeká Závod míru do 23 let, jenž je letos součástí Poháru národů. 

Program Czech Tour 2023

1. etapa – 27. července: Prostějov – Uničov (164,7 km / 2 139 výškových metrů)

2. etapa – 28. července: Olomouc – Pustevny (163,5 km / 2 731 výškových metrů)

3. etapa – 29. července: Moravská Třebová – Červenohorské sedlo (158,9 km / 3 344 výškových metrů)

4. etapa – 30. července: Šumperk – Šternberk (178,7 km / 2 976 výškových metrů)

Závodu míru U23 – Grand prix Jeseníky

Prolog – 8. června: Jeseník – Jeseník (3,1 km / 25 výškových metrů)

1. etapa – 9. června: Jeseník – Rýmařov (122,8 km / 2 086 výškových metrů)

2. etapa – 10. června: Bruntál – Červenohorské sedlo (129 km / 2 819 výškových metrů)

3. etapa – 11. června: Jeseník – Jeseník (166,5 km / 2 721 výškových metrů)