Enrique po čtyřech letech skončil u fotbalistů Španělska, nahradí ho Luis de la Fuente

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Enrique po čtyřech letech skončil u fotbalistů Španělska, nahradí ho Luis de la Fuente
Enrique po čtyřech letech skončil u fotbalistů Španělska, nahradí ho Luis de la Fuente
Enrique po čtyřech letech skončil u fotbalistů Španělska, nahradí ho Luis de la FuenteAFP
Luis Enrique (52) už není trenérem španělské reprezentace, ve čtvrtek to oznámil tamní fotbalový svaz. Čtyřletá společná cesta končí bez výraznějšího úspěchu a zklamáním, které znamenalo vyřazení v osmifinále mistrovství světa v Kataru od Maroka. Nástupcem Enriqueho byl jmenován dosavadní kouč národního týmu do 21 let Luis de la Fuente.

Skončivšímu trenérovi se od jeho příchodu v červenci 2018 podařilo dát reprezentaci nový impuls pomocí generační výměny v týmu i ve španělském fotbale obecně. Enrique pomohl La Roja do dvou finále Ligy národů, na loňském Euru dovedl výběr do semifinále. A to s jasně definovaným stylem.

Rozhodl se pro mladé talenty (Pedri, Gavi, Ansu Fati) a položil základy pro budoucnost. "Chceme poděkovat Luisi Enriquemu a celému trenérskému štábu za maximální úsilí, které v posledních letech věnovali španělské reprezentaci. Tým pod jejich vedením udělal pokrok, na kterém můžeme stavět i v dalších letech," uvedli představitelé svazu.

Enrique tým převzal po vypadnutí v osmifinále MS v Rusku. Španělé ale zklamali i nyní v Kataru, když ze čtyř utkání porazili pouze Kostariku a potřetí za sebou na světovém šampionátu neprošli do čtvrtfinále. Už na závěr skupiny překvapivě nestačili na Japonsko a v úterním osmifinále je vyřadilo v penaltovém rozstřelu Maroko.

Někdejší vynikající záložník Realu Madrid, Barcelony i národního týmu převzal ihned po utkání za vypadnutí plnou odpovědnost. Enriqueho nahradí dosavadní trenér jednadvacítky Luis de la Fuente, který v minulosti vedl Bilbao či Alavés.

S mládežnickými výběry, v nichž mu pod rukama prošla řada členů současného reprezentačního A-týmu, dosáhl několika výrazných úspěchů. Mimo jiné vyhrál mistrovství Evropy do 19 let, na olympijských hrách v Tokiu dovedl Španělsko ke stříbrným medailím a s jednadvacítkou ovládl Euro 2019.

De la Fuente si odbude debut v březnových kvalifikačních zápasech o Euro 2024 proti Norsku a Skotsku. Enrique na Twitteru vyzval fanoušky, aby nového kouče přijali: "Mrzí mě, že jsem nemohl pomoct víc. Ale vážím si toho, že jsem mohl být u toho. Národní tým potřebuje veškerou podporu, aby Luis de la Fuente mohl splnit stanovené cíle."