Oktagon představil nový turnaj. Kincl, Kozma a další hvězdy zabojují o milion eur

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Oktagon představil nový turnaj. Kincl, Kozma a další hvězdy zabojují o milion eur
Oktagon představil nový turnaj. Kincl, Kozma a další hvězdy zabojují o milion eur
Oktagon představil nový turnaj. Kincl, Kozma a další hvězdy zabojují o milion eur
Oktagon MMA
Oktagon ve spolupráci s Tipsportem spouští nový formát soutěže, v níž se zápasníci přijdou na v tuzemském sportu nebývale vysoké odměny. Pyramidový turnaj Tipsport Gamechanger, jakési neoficiální mistrovství Evropy, bude mít dotaci milion eur (24,4 milionu korun) a konat se bude už v roce 2023.

Největší projekt, který na evropské MMA scéně kdy byl, neoficiální mistrovství Evropy nebo turnaj, který skutečně mění pravidla hry. Takovými přídomky hovoří o společném projektu Tipsportu a Oktagonu spoluzakladatel československé organizace Ondřej Novotný. Po více než čtyřměsíčních přípravách na tiskové konferenci v aule ostravské haly Gong představil pyramidový turnaj, kterého se účastní 16 zápasníků z celého světa, přičemž sedm jmen bylo odhaleno již nyní.

Jedná se o (abecedně) Apolla Silvu, Christiany Eckerlina a Jungwirtha, Máté Kertésze, domácí Patrika Kincla a Davida Kozmu a Bojana Veličkoviče. "Zbylých devět se může libovolně hlásit," vyzývá potenciální uchazeče Novotný. "Můžou to být jak zápasníci z Oktagonu, tak i mimo něj z celé Evropy. Po uzavření přihlášek se na základě interního klíče v rámci naší organizace vybere druhá osmička zápasníků, kde se mohou objevit i ti, kteří u nás ještě nikdy nestartovali. Ty nasadíme proti první osmičce dle toho, jak nám to přijde zajímavé. Poslední, šestnácté jméno pak budou mít možnost vybrat naši fanoušci ze tří předem určených možností."

Kromě prestiže ale turnaj nabízí i pohádkové prize money. Z milionu eur získá vítěz 300 tisíc (7,3 milionu korun) a i ti nejméně úspěšní zápasníci si přijdou na v přepočtu téměř půl milionu korun za jeden zápas. "My jako Tipsport jsme zásadním způsobem pomohli tomu, aby se tento projekt mohl realizovat," řekl brand manager sázkové kanceláře Martin Filip. "V porovnání s tenisovými, golfovými či jinými turnaji (spolu)pořádanými v České republice se hraje patrně o nejvyšší částku, jakou si jednotlivci mohou vydělat. Věříme, že formát, který Oktagon nachystal, bude pro fanoušky velmi atraktivní a po celý rok půjde o strhující podívanou."

"Ve spolupráci s Tipsportem jsme chtěli dát jasně najevo, že i s ohledem na naši evropskou expanzi je zde něco, co tu nikdy dřív nebylo, co musí všichni vnímat a co je opravdu tím gamechangerem na evropské scéně. Troufnu si tvrdit, že jde o neoficiální mistrovství Evropy s obrovskou odměnou," doplnil známý promotér.

"Komunikace se zápasníky probíhala hladce a byť to pro ně znamená určitou změnu plánů, byli nadšeni z takové možnosti. Velkou motivací jsou, kromě prestiže za vítězství v pyramidě, také peníze. Co si budeme povídat, přes 300 tisíc eur, sice za čtyři zápasy, ale během jednoho roku, ještě nikdo ze zápasníků v Evropě nevydělal. Inspirací pro tento formát pro nás byly turnaje K-1 v době jejího vrcholu, ale chtěli jsme do toho přinést i co nejvíc sebe. To se odráží ve zcela originálním prvku 'lucky loserů' a zapojení diváků, které předpokládáme, že ještě zvýší atraktivitu celého turnaje a fanoušci ho tak budou sledovat se zájmem po celý rok."

Za pravdu Novotnému dává i jedna z hlavních tváří organizace a šestinásobný držitel pásu pro šampiona welterové váhy David Kozma. "O turnaji jsem se dozvěděl, když jsem byl na kempu v Irsku. Neváhal jsem. Zatím jsem se příliš nepídil po detailech, protože se soustředím na obhajobu titulu, ale rozhodně se těším. Vím, že půjde o velké prachy a že se zúčastní i Patrik Kincl. S ním jsme se o tom stihli lehce pobavit, bude to skvělý. A oba doufáme, že budeme v různých částech pavouka, abychom na sebe narazili až ve finále."

Právě fanoušci jsou klíčovým prvkem celého turnaje. Kromě již zmíněného výběru účastníka turnaje mohou vrátit do hry poražené zápasníky v rámci divoké karty pro "lucky losera". Turnaj se odehraje v pěti termínech. V první části uvidíme osm základních zápasů a jeden rezervní, čtvrtfinále se budou konat během dvou turnajů, následně semifinále a finále na jednom turnaji. Oba čtvrtfinálové termíny budou mít také svůj rezervní zápas, takže uvidíme dohromady šest čtvrtfinálových duelů. Onen rezervní zápas obstarají právě zmínění "lucky loseři", kteří se v případě zranění postupujících mohou vrátit do hlavní části turnaje.

"Gamechanger bude stát mimo ranking titulových zápasů a nabídne divizi do 77 kg zase jiné soupeření a budou se ho účastnit všechny hlavní hvězdy této váhové kategorie," láká diváky Novotný. "Jsme vděčni, že tento projekt mohl vzniknout a děkujeme Tipsportu, že do toho šel s námi. Je to signálem, že obě strany jsou s dosavadní spoluprací spokojené a dává nám smysl i do budoucna. Jsme pyšní, že dvě domácí firmy mohou společně růst."

"V tuto chvíli se stáváme generálním partnerem Oktagonu a hledali jsme cestu, jak toto spojení podtrhnout a ještě zvýraznit," doplňuje brand manager Tipsportu. Myslíme si, že právě tento projekt, který spouštíme, je tím správným krokem. A nejen proto, že ponese naše jméno. Mezinárodní zastoupení dává turnaji velkou prestiž a i my vnímáme lesk, který tím Tipsport Gamechanger získává a bereme tento krok Oktagonu jako skvělé rozhodnutí."