Pro Michniewicze jsme těžili jeho vzor, vzpomíná na práci s koučem Poláků český analytik

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pro Michniewicze jsme těžili jeho vzor, vzpomíná na práci s koučem Poláků český analytik
Pro Michniewicze jsme těžili jeho vzor, vzpomíná na práci s koučem Poláků český analytik
Pro Michniewicze jsme těžili jeho vzor, vzpomíná na práci s koučem Poláků český analytik
Profimedia
Dlouhých 36 let čekali Poláci na to, až se jejich fotbalisté probojují na mistrovství světa do vyřazovacích bojů. Povedlo se jim to až pod vedením kouče Czeslawa Michniewicze (52). Jeho profesní rozvoj přitom postrčila i česká pomoc. Analytici ze společnosti 11Hacks s ním spolupracovali během jeho působení v Legii Varšava, na společné období vzpomíná v rozhovoru pro Livesport Zprávy šéf firmy Jakub Dobiáš (31).

Spolupráci s Legií jste zahájili loni v lednu. Jak se tehdy trenér Michniewicz na příchod datových expertů do klubu díval?

"Když jsme s Legií podepsali smlouvu, byl ve funkci zhruba tři měsíce, tedy relativně čerstvě. I vzhledem k předchozímu angažmá u polské jednadvacítky měl pověst progresivního kouče, který dává prostor mladým hráčům. Tehdy v zimě se v klubu stále ještě zabydloval, ale bylo na první pohled patrné, že si dokáže kabinu dostat na svou stranu a je to i zdatný manažer a politik. I k nám byl od začátku velmi otevřený a přátelský."

Používal on a jeho realizační tým už v té době moderní technologie a metody?

"Především je důležité zdůraznit, že pro to měli v Legii vytvořeny špičkové podmínky. Tréninkové centrum je na úrovni velkoklubů, na jeho budování se podíleli odborníci z celé Evropy a hráči i trenéři tam mají vše, na co si vzpomenou. A ano, už na první schůzce nám trenér se svými asistenty pouštěl videa z dronů, v kanceláři na zdi měl aktuální běžecká data týmu a celkově bylo jasné, že je zvyklý pracovat moderně a s využitím všech technologií."

Czeslaw Michniewicz při práci.
11Hacks

Proč jste se vlastně dali dohromady s Legií?

"Jak už jsem říkal, Legie v době našeho příchodu procházela určitou renesancí, tím pádem i vedení bylo připravené investovat do analytiky, skautingu a dalších nástrojů pro celkové zlepšení a zefektivnění fungování klubu. S majitelem Legie jsme se znali už delší dobu, stejně tak s tehdejším výkonným ředitelem, šéf skautingu naše služby externě využíval už dřív. Nakonec ze společných debat a nárazových projektů vznikla smlouva o exkluzivní spolupráci."

V čem přesně jste Legii pomáhali?

"Mělo to několik rovin. Vedle skautingu, analytiky výkonů a hráčů A-týmu a rozboru soupeřů jsme společně s vedením klubu intenzivně pracovali na dlouhodobé sportovní strategii klubu, kde by měl být řekněme za dva roky co se týče výkonnosti a způsobu hry. Díky datům dokážeme zanalyzovat trendy a vývoj hry v elitních soutěžích, které dlouhodobě určují a ovlivňují vývoj fotbalu."

Přehled utkání Francie – Polsko + audiokomentář

Podílel se na tomto procesu i sám trenér Michniewicz?

"Samozřejmě, byl aktivně zapojen do všech debat, pravidelně jsme se s ním a jeho asistenty potkávali a o všem diskutovali. Pamatuju si, že jedním z jeho vzorů byl například Marcelo Bielsa, a tak jsme se pro něj snažili i pomocí dat vytěžit co nejvíc know how z práce tohoto argentinského kouče."

Jak s odstupem času tuto spolupráci hodnotíte?

"Rozhodně jako velmi úspěšnou. Společně jsme získali polský titul a především vrátili Legii po mnoha letech do Evropy. Postup přes Slavii do skupinové fáze Evropské ligy byl pro celý klub obrovský úspěch a pro nás navíc velmi pikantní. A je asi jasné, že nás speciálně pro tento dvojzápas trenér se svým týmem maximálně vytěžil."

Zástupci 11Hacks Jakub Otava (vlevo) a Jakub Dobiáš (druhý zprava) s majitelem Legie Dariuszem Mioduskim (mezi nimi) a bývalým ředitelem klubu Tomaszem Zahorskim.
11Hacks

Napadlo vás tehdy, že spolupracujete s budoucím trenérem polské reprezentace?

"A víte, že ano? Michniewicz byl opravdu už na první pohled politicky velice zdatný a ambiciózní. Dokonce oficiálně podepsal smlouvu o zastoupení s předním polským agentem Mariuszem Piekarskim, což není mezi trenéry stále ještě úplně běžné. Bylo jasné, že míří vysoko a jde si za svým."

Nakonec to dotáhl skutečně daleko, postoupil s Polskem zatím do osmifinále mistrovství světa, v němž se utká s obhájci trofeje z Francie. Jak byste popsal jeho trenérský rukopis?

"Jeho přístup se liší zápas od zápasu. Především ale preferuje neprostupnou obranu a kontrolu nad vlastní třetinou hřiště. Proti slabším týmům chtěl vždycky dominovat v držení míče. Šance chce tvořit zejména přes rotace na křídle a pak využije zbraň, kterou má k dispozici v útoku. V polské jednadvacíctce používal spíš průnikové přihrávky na rychlostního útočníka, v Legii či reprezentaci na vysoké hlavičkáře Pekharta respektive Lewandowského."

Je na turnaji kromě Michniewicze ještě někdo další, koho znáte z minulosti? Například hráč, kterého jste skautovali a doporučovali některému z vašich klientů?

"Právě z Legie známe výborně Josipa Juranoviče z Chorvatska. Ten pohledem dat polskou ligu doslova ničil a při jeho přestupu do Celtiku jsme vypracovávali analýzu jeho tržní ceny, což je mimochodem stále oblíbenější produkt mezi našimi klienty. Spolupracovali jsme i se Srbem Filipem Mladenovičem. Z hráčů, které jsme skautovali a viděli v datech jejich potenciál, ještě než se z nich staly hvězdy, zmíním například Christiana Norgaarda z Dánska, dnes jednu z nejlepších šestek v Premier League. Zaujal nás ještě v dresu Bröndby Kodaň, kdy byl dostupný za relativně málo peněz. Stejně tak třeba jeho spoluhráč Robert Skov a další."