Velká noc v NHL: Pastrňák s Hronkem řídili demolice dvěma góly, trefili se i další Češi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Velká noc v NHL: Pastrňák s Hronkem řídili demolice dvěma góly, trefili se i další Češi
Aktualizováno
Velká noc v NHL: Pastrňák s Hronkem řídili demolice dvěma góly, trefili se i další Češi
Velká noc v NHL: Pastrňák s Hronkem řídili demolice dvěma góly, trefili se i další Češi
Profimedia
Při výhře hokejistů Bostonu 6:1 nad Chicagem v NHL překonali Petra Mrázka v brance Blackhawks dvakrát David Pastrňák a jednou David Krejčí. Český gólman odchytal celý zápas a připsal si 37 zákroků. Filip Hronek nasměroval Detroit dvěma trefami k výhře 6:1 v Columbusu a byl hlavní hvězdou utkání. Ke kanonádě Red Wings přispěl jednou brankou Dominik Kubalík. Dallas porazil i díky gólu Radka Faksy doma New York Islanders 5:2.

Martin Nečas přihrál na jedinou branku Caroliny, která podlehla na ledě Minnesoty 1:2 v prodloužení. David Kämpf asistoval u rozdílové trefy Toronta při výhře 5:2 nad Buffalem, které prohrálo poosmé v řadě. Po chytré přihrávce Tomáše Hertla zmírnil Logan Couture v čase 59:43 porážku San Jose s New York Rangers na 1:2.

Boston – Chicago 6:1

Pastrňák otevřel skóre v čase 4:53, když si sjel v přesilové hře na přihrávku Brada Marchanda a střelou bez přípravy překonal z pravého kruhu Mrázka poprvé. Po dalších gólech českých hráčů odskočil Boston z 3:1 na 5:1. Krejčí se prosadil před koncem druhé třetiny dělovkou z pravého kruhu a Pastrňák zakončil po přihrávce Nicka Foligna střelou do odkryté branky přečíslení dva na jednoho. U tohoto gólu si připsal asistenci i Tomáš Nosek.

Pastrňák, který byl se sedmi pokusy nejpilnějším střelcem zápasu, si vylepšil bilanci na 28 bodů (11+17) a v produktivitě NHL je třetí. V utkání proti Chicagu byl vyhlášen druhou hvězdou a předčil jej pouze obránce Charlie McAvoy, který nasbíral čtyři asistence.

Boston prodloužil domácí neporazitelnost na jedenáct utkání a vyrovnal tím rekord NHL v počtu výher na vlastním ledě od začátku sezony. Stejná série se povedla jen Chicagu (1963/64) a Floridě (2021/22). "Máme mimořádný tým," rozplýval se kapitán Bruins Patrice Bergeron. "Každý hráč je cenný a příspívá k úspěchu. Všichni také hrají s patřičným sebevědomím, což je nejdůležitější," podotkl.

Boston vede NHL o dva body před New Jersey, které uspělo v Ottawě 5:1 a připsalo si dvanáctou výhru za sebou. Během série chytal osmkrát od začátku v brance Devils Vítek Vaněček, v sobotu ale plnil roli náhradníka.

Columbus – Detroit 1:6

Columbus vyrovnal po 43 sekundách prostřední třetiny na 1:1. Hronek ale vrátil Detroitu ve 27. minutě vedení tvrdou ranou z mezikruží a ještě před druhou sirénou zvýšil na 4:1 přesnou ranou z pravého kruhu. Český obránce vstřelil utkání NHL dva góly poprvé v kariéře. Kubalík přidal ve 46. minutě pátou branku týmu v přesilové hře střelou z pravého kruhu bez přípravy.

"Snaží se hrát jednoduše," řekl trenér Detroitu Derek Lalonde o Hronkovi. "Hodně se mi líbilo, jak si vzal osobně gól, který jsme inkasovali. U něj prohrál souboj jeden na jednoho, ale zdravě se naštval a rozjel se k výbornému výkonu," dodal. Hronek bodoval počtvrté v řadě (2+4) a vede klubovou produktivitu mezi obránci (4+10). Před ním jsou jen tři útočníci včetně Kubalíka (9+12).

Dallas – NY Islanders 5:2

Faksa stál na hranici brankovišti na konci pohledné souhry a vyrovnal na 1:1. Dallas poté ještě jednou prohrával, ale ve zbytku zápasu otočil na 5:2. O výhře rozhodl třemi góly od 49. minuty a hlavním strůjcem úspěchu byl Jamie Benn (1+2).

Minnesota – Carolina 2:1pp

Nečas, který se pohybuje na hranici elitní desítky produktivity NHL (8+14), vymyslel úvodní gól zápasu a po jeho pasu zakončil Sebastian Aho přečíslení dva na jednoho. Carolina držela těsný náskok až do 58. minuty, ve které vyrovnal Sam Steel. Obrat Minnesoty završil v prodloužení Alex Goligoski, před zápasem oceněný za nedávný tisící start v NHL.

Washington – Colorado 0:4

Pavel Francouz, který v předchozím utkání zazářil 46 zákroky a pomohl Coloradu k výhře na ledě Caroliny, zůstal jen na střídačce. Jeho parťák Alexandar Georgijev zneškodnil ve Washingtonu všech 32 střel, připsal si první nulu sezony a dovedl obhájce Stanleyova poháru k vítězství 4:0. "Minule pro nás ukradl výhru Francouz, teď Georgijev. Je skvělé, že máme dva tak výborné brankáře. Oba chytají velmi dobře," těšilo trenéra Colorada Jareda Bednara.

Florida – Calgary 4:5sn

Poprvé od třaskavé letní výměny do Calgary se proti Floridě postavil Jonathan Huberdeau, který vede klubovou historickou produktivitu (198+415). Zkušený útočník v zápase nebodoval, ale radoval se s Flames na ledě soupeře z výhry 5:4 po nájezdech. K vítězství přispěl třemi body slovenský hokejista Adam Ružička (2+1), který mohl rozhodnout rozstřel ve čtvrté sérii, ale neuspěl.

Montreal – Philadelphia 5:4sn

Stejným výsledkem 5:4 po nájezdech zvítězil i Montreal nad Philadelphií, přestože to vypadalo, že nezíská ani bod. Cole Caufield ale vyrovnal svou druhou trefou v zápase 1,9 sekundy před třetí třetinou. V rozstřelu se prosadil jako jediný kapitán Nick Suzuki.

Další výsledky NHL