Olympiakos porazil Aston Villu i v odvetě a s Barákovou Fiorentinou se utká o triumf v EKL

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Olympiakos porazil Aston Villu i v odvetě a s Barákovou Fiorentinou se utká o triumf v EKL

Aktualizováno
Řecký tým ovládl obě utkání
Řecký tým ovládl obě utkáníAFP
V Pireu se rozhodlo o druhém aktérovi finále Evropské konferenční ligy. Stal se jím Olympiakos, který po překvapivém vítězství 4:2 v úvodním zápase v Birminghamu porazil Aston Villu o dva góly i v domácí odvetě (2:0) a stal se teprve druhým řeckým klubem po Panathinaikosu (1971), který si zahraje evropské finále. V boji o triumf se 29. května v nedalekých Aténách utká s Fiorentinou Antonína Baráka, která si účast ve druhém finále EKL v řadě zajistila už ve středu remízou 1:1 v Bruggách.

Olympiakos – Aston Villa 2:0

Poslední anglický zástupce v Evropě sice během vyřazovací fáze vykrystalizoval v největšího adepta na celkový triumf, domácí debakl z minulého týdne mu však výrazně překazil plány. Především díky hattricku Ayouby El Kaabiho tak byli červenobílí velmi blízko tomu, aby se po Panathinaikosu stali teprve druhým řeckým týmem ve finále některého z kontinentálních pohárů.

K tomuto cíli skvěle vykročili hned od začátku. Quini totiž našel na zadní tyči osamoceného El Kaabiho, který pohotovou střelou do odkryté brány vsítil už čtvrtý gól ve dvojutkání. Hosté museli zabrat, a tak výrazně zvýšili tempo. K první velké příležitosti se dostal Douglas Luiz, jehož přízemní pokus zpoza šestnáctky zneškodnil rychlým skokem k tyči brankář Konstantinos Tzolakis.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Na druhé straně vypustil projektil zpoza šestnáctky Konstantinos Fortounis, zasáhl však gólman Emiliano Martínez. Ještě v nastaveném čase zahrozil nebezpečnou tečovanou ranou Leon Bailey, Tzolakis ale i přes pozdní změnu směru míč dokázal vyrazit.

Po změně stran hlavičkoval po centru Ollie Watkins, nicméně síť rozvlnil pouze z vrchní strany. Tým z Birminghamu nadále tlačil, skvěle organizovaná obrana Řeků ovšem dlouho nepřipustila žádnou šanci. Po rychlé akci se v 75. minutě řítil ze strany k bráně Matty Cash, jeho finální přihrávku ale opět zastavila fantastická defenziva domácích.

El Kaabiho statistiky proti Aston Ville.
El Kaabiho statistiky proti Aston Ville.Opta by Stats Perform / AFP

Chvíli na to dal definitivní tečku na postup celku z Pirea opět El Kaabi, jenž si pohlídal ofsajd a v samostatném úniku prostřelil brankáře. Olympiakos tedy ovládl i domácí odvetu a překvapivě snadno se probojoval do vytouženého finále. K němu Řekové nebudou muset cestovat příliš daleko, neboť se odehraje 29. května na pouhých 15 kilometrů vzdáleném stadionu v Aténách.

Výsledky play off Evropské konferenční ligy