Krajánci v Evropě: Ve Švýcarsku bude mít play off českého vítěze, uspět může i trio z Pelicans

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Ve Švýcarsku bude mít play off českého vítěze, uspět může i trio z Pelicans

Jiří Sekáč z Lausanne se na rozhodující výhře podílel zápisem 2+1.
Jiří Sekáč z Lausanne se na rozhodující výhře podílel zápisem 2+1.Profimedia
Ve Finsku do finále hokejového play off nakouknou Pelicans, za které nastupuje hned trio Čechů. Ve Švédsku má pak šanci v rozhodující sérii uspět Rögle, v němž působí brankář Petr Kváča (26). Některý z krajánků zajisté pozvedne pohár nad hlavu ve Švýcarsku, kde na sebe ve finále narazí Šimon Hrubec (32) z Curychu a Jiří Sekáč (31) z Lausanne. O medaile zabojují také Češi působící v Německu.

Finsko

Ve finské Liize se do finále play off podívají Pelicans, kteří si v uplynulém týdnu poradili s Kärpätem Oulu, a Tappara, jež přehrála KalPu. V dresu celku z Lahti se z postupu raduje i české trio Luboš Horký, Michal Jordán a Filip Král. Na opačné straně barikády žádný ze zástupců českého hokeje nepůsobí. 

Pelicans vykročili za postupem v úterý hubenou výhrou 1:0. Jediná branka utkání, na níž se sekundární asistencí podílel Král, padla v přesilové hře v čase 3:59. Početní výhodu přitom týmu z Lahti nabídl zezadu faulující krajánek Martin Jandus. Kärpät sice ovládl další vzájemný duel 1:0, Pelicans ovšem hned poté pětizápasovou sérii ukončili výhrou 2:1 po prodloužení. Žádný z Čechů ani v jednom z těchto utkání nebodoval.

Pět zápasů potřebovala také Tappara na zdolání KalPy, jejíž barvy hájí Matyáš Kantner. V úterý to sice vypadalo, že tým českého útočníka sérii zdramatizuje, když pro sebe vybojoval třetí utkání v poměru 2:1, nakonec ale další střetnutí prohrál 0:4 a 1:3. Kantner dosud prožíval vydařenou sezonu s 26 góly a 26 asistencemi, z čehož dal po třech brankách a třech nahrávkách ve 12 zápasech play off.

V zápase o bronz se Kärpät a KalPa střetnou v pátek 19. dubna. 

Švédsko

Växjö si na výbornou počínalo jak v dlouhodobé části SHL, tak ve čtvrtfinále, v němž vyřadilo v nejkratším možném čase Luleu. V semifinále ovšem padlo 0:4 na zápasy s Rögle, v jehož kádru je i český brankář Kváča, ten však do série nezasáhl. Všechna utkání strávil 26letý gólman na střídačce. I tak se nyní může těšit na finále, ve kterém se jeho tým utká s vítězem střetnutí Skelleftea – Frölunda.

Švýcarsko

Hrubcův Curych v pondělí dotáhl postup do finále National League, když ve čtvrtém zápase série proti Zugu zvítězil 2:0. Český brankář v něm pochytal 27 střel. Na straně poražených stanul Jan Kovář.

O jedno utkání více potřebovalo na postup přes Fribourg Lausanne. V uplynulém týdnu si ovšem klub, za který nastupuje také Sekáč, připsal dvě výhry 3:1 a 4:2, a představí se tak ve finále proti Curychu. České fanoušky proto může těšit fakt, že v každém případě pozvedne nad hlavu pohár pro vítěze play off některý z krajánků. Sekáč se na postupu svého týmu podílel skvělým výkonem v rozhodujícím duelu, kdy si připsal dvě branky a u jedné asistoval. Dominik Binias z Fribourgu do zápasů nezasáhl.

Německo

V úterý svůj postup do finále DEL stvrdil Bremerhaven, který v semifinále vyřadil 4:1 na zápasy Mnichov. Při závěrečném triumfu v sérii 3:0 na jednu branku nahrál obránce Vladimír Eminger. Dominik Uher nebodoval. Ve finále na dvojici krajánků čekají Eisbären Berlín.