Lehečka v Madridu skolil antukového krále Nadala a zahraje si o první semifinále na Masters

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lehečka v Madridu skolil antukového krále Nadala a zahraje si o první semifinále na Masters

Jiří Lehečka si v Madridu připsal velmi cenný skalp.
Jiří Lehečka si v Madridu připsal velmi cenný skalp.AFP
Jiří Lehečka (22) pokračuje v Madridu v jednom ze svých nejlepších turnajů, a navíc si v osmifinále připsal velmi cenný skalp. Nejlepší Čech v žebříčku porazil po setech 7:5, 6:4 antukového krále a pětinásobného šampiona Rafaela Nadala (37), který se na domácí tisícovce představil naposledy v kariéře. Rodák z Mladé Boleslavi zabojuje o své premiérové semifinále na podnicích Masters proti nasazené trojce Daniilovi Medveděvovi (28).

Nadal – Lehečka 5:7, 4:6

Jiří Lehečka absolvuje v Madridu svůj první podnik po více než měsíční pauze způsobené zraněním zad, a přesto si připsal možná svůj vůbec nejcennější skalp v kariéře a jeden z nejlepších dosavadních výsledků. Po dvousetových výhrách nad Hamadem Medjedovičem a Thiagem Monteirem nepovolil set ani nejúspěšnějšímu hráči na antuce všech dob Rafaelovi Nadalovi v bouřlivé atmosféře pod zataženou střechou.

Nejlepší Čech v žebříčku ATP se od začátku prezentoval agresivním výkonem a dlouho mu trvalo, než srovnal mířidla a začal se prosazovat i na returnu. Zatímco Nadal si až do stavu 5:5 hájil servis bez větších problémů, Lehečka musel třikrát pořádně zabrat. V šestém gamu prohrával 0:30, v osmém čelil brejkbolu a v desátém ztratil náskok 40:0. Rodák z Mladé Boleslavi ovšem získal posledních 10 fiftýnů a po zhruba hodině se ujal vedení.

Do druhé sady vstoupil nejlepším možným způsobem a za stavu 2:0 byl třikrát jediný míček od náskoku dvou brejků. O dvě šance se však sám připravil a Nadalovi už znovu sebrat servis nedokázal. Náskok brejku však uhájil a po dvou hodinách se mohl i díky podání, které mu celý zápas fungovalo, radovat.

Sestřih zápasu

Lehečka si připsal skalp antukového krále Nadala.
Livesport

"Znamená to pro mě strašně moc. Jsem neskutečně šťastný, že jsem vůbec mohl sdílet kurt, takovou arénu a takový moment s hráčem jako je Rafa. Atmosféra byla neskutečná a on ukázal, že je to neskutečný hráč a pro mě je to další ze splněných snů a zážitek na celý život," prohlásil po utkání s Nadalem český tenista.

"Bylo to jako z jiného vesmíru. Něco takového jsem na tenisovém kurtu ještě nikdy nezažil – 12-13 tisíc lidí křičí 'Rafa, Rafa', když se snažíte podávat. Opravdu nevím, jak se mi to podařilo dotáhnout, ale jen to ukazuje, že jsem za poslední dva roky získal nějaké zkušenosti a že jsem je dnes dokázal zúročit," dodal Lehečka.

Lehečka, jenž v lednu v Adelaide slavil svůj premiérový triumf na hlavní tour, bude ve čtvrtek usilovat o své páté kariérní semifinále na nejvyšším okruhu a první na akcích větších než ATP 500. Ve čtvrtfinále turnajů série ATP Masters 1000 je podruhé, letos v Indian Wells podlehl dominujícímu Jannikovi Sinnerovi.

Pozápasové rozhovory s Lehečkou

Interview s Lehečkou po postupu.
Livesport
Rozhovor s Lehečkou po skalpu Nadala.
Livesport

O své největší semifinále si zahraje s Daniilem Medveděvem. Na momentálně čtvrtého hráče pořadí dosud narazil jen loni v osmifinále slavného Wimbledonu a musel kvůli zranění utkání za stavu 0:2 na sety skrečovat. Vítěz tohoto čtvrtfinálového duelu se utká s Jannikem Sinnerem, nebo Félixem Augerem-Aliassimem.

Medveděv musel v úvodních dvou zápasech na turnaji sáhnout po obratu, ovšem v osmifinále mu stačily dva sety. Úřadující šampion antukové tisícovky v Římě porazil 7:6, 6:4 Alexandera Bublika a poprvé na Mutua Madrid Open postoupil do čtvrtfinále, čímž zkompletoval čtvrtfinálové účasti na všech devíti podnicích Masters a grandslamech.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Nadal podnikl svůj 20. a zároveň poslední start na domácím Masters v Madridu. Pětinásobný šampion tady naposledy vypadl dříve než ve čtvrtfinále před 12 lety. V následujícím týdnu by měl startovat na podniku stejné kategorie v Římě.

V italské metropoli se rozhodne o tom, zda bude startovat na blížícím se French Open, kde vybojoval 14 ze svých 22 grandslamových trofejí. Pokud by se na antukovém vrcholu sezony nepředstavil, má v plánu olympijské hry, které se uskuteční ve stejném dějišti.

Po téměř roční pauze zaviněné zraněním kyčle odehrál teprve třetí turnaj. V lednu v Brisbane prohrál navzdory mečbolům čtvrtfinále s Jordanem Thompsonem a před dvěma týdny v Barceloně nestačil ve druhém kole na Alexe de Minaura.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Madridu