Nadal byl jediný set od konce neskutečné série, v Římě začal obratem proti kvalifikantovi

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nadal byl jediný set od konce neskutečné série, v Římě začal obratem proti kvalifikantovi

Nadal zahájil svůj nejspíše poslední start v Římě obratem.
Nadal zahájil svůj nejspíše poslední start v Římě obratem.AFP
Rafael Nadal (37) mohl poprvé v kariéře prohrát dva zápasy po sobě na nejpomalejším povrchu na nejvyšší tour. Antukový král ale včas zabral a v úvodním kole probíhajícího Masters v Římě nakonec kvalifikanta a hráče druhé stovky žebříčku Zizoua Bergse (24) zdolal 4:6, 6:3, 6:4. V dalším kole se 10násobný šampion tohoto podniku utká se světovou devítkou Hubertem Hurkaczem (27).

Bergs – Nadal 6:4, 3:6, 4:6

Rafael Nadal nikdy v kariéře neprohrál dva antukové zápasy po sobě na nejvyšším okruhu a zaznamenal na této úrovni a na tomto povrchu jediný nezdar v úvodních duelech, a to před 16 lety právě v Římě proti krajanovi Juanovi Carlosovi Ferrerovi.

Konec neskutečné série mu hrozil ve čtvrtečním utkání se Zizouem Bergsem. Do souboje s kvalifikantem a hráčem druhé stovky vstoupil dobře a vedl 3:1 a 30:0. Nakonec se z toho však vyklubal jeden z jeho nejhorších odehraných setů na antuce za celou kariéru, v němž trefil jen tři vítězné údery a spáchal 16 nevynucených chyb.

Antukový král však velmi rychle nastartoval obrat. Ve druhé sadě si poradil s oběma brejkbolovými hrozbami a díky brejku z druhého gamu stav utkání srovnal. Zdaleka ale neměl vyhráno, v rozhodujícím dějství se sice brzy dostal do vedení brejku, nicméně v šesté hře musel likvidovat sérii tří brejkbolů. Náskok nakonec uhájil a po téměř třech hodinách boje postoupil do druhého kola.

Sestřih zápasu

Nadal se proti Bergsovi překvapivě nadřel.
Livesport

Nadal přetavil 10 z předchozích 18 startů ve Foro Italicu v triumf a je nejúspěšnějším hráčem v historii Internazionali BNL d'Italia, kde vyhrál už 70 zápasů. V počtu finálových účastí (12) vede spolu s Novakem Djokovičem, který je světovou jedničkou a figuruje v opačné polovině pavouka.

Právě Nadal s Djokovičem přišli loni o neskutečnou sérii v tomto dějišti. Minimálně jeden z nich hrál finále každého ročníku v letech 2005-22, loni však Djokovič vypadl ve čtvrtfinále a Nadal v italské metropoli vůbec nestartoval.

Rozhovor s Nadalem po postupu

Nadal v rozhovoru po výhře v 1. kole na Masters v Římě.
Livesport

Pro 37letého Španěla je vystoupení v Římě velmi důležité. Podle něj se totiž bude rozhodovat, zda nastoupí na blížícím se French Open, kde vybojoval 14 ze svých 22 grandslamových trofejí. Po loňské sezoně, kterou kvůli zranění kyčle uzavřel už po lednovém Australian Open, hraje teprve čtvrtý turnaj v letošním roce. Do Říma dorazil po osmifinálové porážce s Jiřím Lehečkou v Madridu, kde se představil naposledy v kariéře.

V nejspíše posledním startu v Římě bude pokračovat soubojem se světovou devítkou Hubertem Hurkaczem. S nejlepším polským tenistou v žebříčku ATP, pro kterého je antuka nejslabším povrchem, změří síly poprvé.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Římě