Leverkusen prošel sezonou Bundesligy bez prohry. Hoffenheim jde do Evropy, Union se zachránil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Leverkusen prošel sezonou Bundesligy bez prohry. Hoffenheim jde do Evropy, Union se zachránil

Trofej pro německé mistry pozvedl i Patrik Schick.
Trofej pro německé mistry pozvedl i Patrik Schick.AFP
Bundesligová sezona je u konce a Leverkusen jako historicky první celek ani v jejím posledním kole neprohrál. S Augsburgem, jehož bránu hájil Tomáš Koubek, si poradil 2:1 a rekordní sérii bez porážky natáhl napříč soutěžemi na 51 zápasů. Hoffenheim s Pavlem Kadeřábkem a Davidem Juráskem otočil proti Bayernu na 4:2, udržel sedmé místo a poprvé od ročníku 2020/21 slaví postup do pohárové Evropy. Union Berlín porazil gólem z 92. minuty Freiburg a na poslední chvíli se vyhnul baráži o účast mezi německou elitou.

Leverkusen – Augsburg 2:1

Domácí se od úvodního hvizdu chopili otěží utkání a hostující obrana musela odvracet jeden útočný nájezd za druhým. První zásah nakonec Farmaceutům doslova daroval Koubek. Ten nedokázal včas odkopnout míč, který se dostal k Victoru Bonifacovi, jenž neměl problém skórovat.

Převahu Bayeru podtrhl ve 27. minutě po rohovém kopu Robert Andrich poté, co v malém vápně nikým nebráněný skóroval efektní patičkou. Snížení Fuggerstädter mohlo přijít hned z jejich první šance, pokus Ermedina Demiroviče ovšem zablokoval Jonathan Tah.

Andrich na druhé straně ještě před poločasovou pauzou pořádně vystrašil Koubka dalekonosnou ranou mířící jen těsně mimo levou tyč. Krátce po změně stran se musel opět činit český brankář, když hrudníkem vyrazil pokus Amine Adliho bodlem z ostrého úhlu.

V 62. minutě hry přišel pro domácí mírný šok poté, co chybu v rozehrávce využil krásným obstřelem osmnáctiletý debutant v základní sestavě Bavorů Mert Kömür. Do hry se následně dostal střídající Patrik Schick a po pár sekundách na hřišti mohl skórovat, jen kdyby mířil o něco níž.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Minelu z úvodu následně znovu vykoupil Koubek zasáhem proti jedovce Granita Xhaky a také po chybě obrany, kdy uloupil míč zpod kopačky Florianu Wirtzovi. Brankářský festival na druhé straně podtrhl Lukáš Hradecký skvělým reflexivním zákrokem. Leverkusen se tak díky 28. výhře v ročníku dočkal dosud nevídaného bundesligového primátu. 

Hoffenheim – Bayern 4:2

Utkání nabralo tempo už ve čtvrté minutě, kdy Thomas Müller ve svém 707. soutěžním zápase za Die Roten připravil pozici ke gólové hlavičce Mathysi Telovi. O pár sekund později se Bavoři radovali podruhé. Do útoku se vysunul Alphonso Davies a tváří v tvář Oliveru Baumannovi si poradil perfektně.

Chaotický start podtrhl na druhé straně hřiště Maximilian Beier, který se po zmatku ve vápně vynořil s gólovou dorážkou. Vyrovnání měl na kopačce po půlhodině hry opět Beier, tentokrát už ovšem narazil na připraveného Manuela Neuera.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Fanoušci německé reprezentace rozhodně nebyli nadšení ze zranění Aleksandra Pavloviče, který se krátce před utkáním dočkal nominace na Euro. Těsně před pauzou pak jen do Neuera zamířil Andrej Kramarič.

Úvod druhé půle nebyl tak výživný jako start té první, na výraznější šanci si tak diváci museli počkat až do 60. minuty, kdy střílel Müller nad. S velkým zákrokem se musel krátce poté vytasit Neuer proti nebezpečnému pokusu pod břevno z kopačky Kramariče.

Kramarič a Beier se dostali mezi nejlepší střelce Bundesligy.
Kramarič a Beier se dostali mezi nejlepší střelce Bundesligy.Opta by Stats Perform

Obrana Bayernu pak ovšem zaspala po autovém vhazování a právě zkušený chorvatský útočník dostal nakonec míč do sítě. Domácí dostal vyrovnávací zásah do laufu, pozornost Neuera tak zkoušel například i střídající Jurásek.

Že si Müller nenazul střelecké kopačky, potvrdil dalším nepřesným pokusem nad břevno. Neuvěřitelný závěr pak předvedl Kramarič, který dvěma góly v rozmezí tří minut dovršil hattrick a zároveň totální kolaps bavorského celku.

Union Berlín – Freiburg 2:1

V první výraznější příležitosti se ocitl v deváté minutě Maximilian Eggestein, který se na hraně malého vápna otočil kolem míče, jeho rána ale zamířila přímo na gólmana. Jinak ovšem diváci příliš atraktivních akcí nesledovali. Až ve 38. minutě si po ruce Jordyho Makenga postavil balon na pokutový puntík Josip Juranovič.

Jeho přízemní pokus však zlikvidoval Noah Atubolu, a chorvatský záložník tak zakončil sezonu bez vstřelené branky. Překvapivě opatrný fotbal převáděli hráči obou celků i po změně stran. Pokusy přicházely zejména zpoza pokutového území, postrádaly ale přesnost.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Radost na Stadionu An der Alten Försterei však po jedné takové střele přece jen vypukla. V 68. minutě vymetl levý horní roh branky z půlkruhu Benedict Hollerbach. Domácí celek však vedení až do konce neudržel. V 85. minutě totiž překonal domácího brankáře hlavičkou 172 centimetrů vysoký Japonec Ritsu Dóan.

Ani tím ale dlouho gólově chudé utkání neskončilo. Ve druhé minutě nastavení nařídil rozhodčí pro domácí druhý pokutový kop. K jeho exekuci se postavil Volland, ten ho ovšem znovu neproměnil, z následné dorážky ale odvrátil baráž Janik Haberer. Pouze z lavičky vše sledoval Alex Král.

Wolfsburg – Mohuč 1:3

Wolfsburg symbolicky zakončil nevydařenou sezonu porážkou. Vlky sice poslal do vedení v 18. minutě Kevin Paredes, jenže vyrovnání záhy zařídil Brajan Gruda. Definitivní pojistku na setrvání mezi německou smetánkou přinesl zásah obránce Seppa van den Berga, který přispěl Die Nullfünfer k devátému zápasu bez porážky v řadě a k jistotě udržení prvoligové příslušnosti. Václav Černý odehrál za domácí závěrečnou čtvrthodinu.

Stuttgart – Mönchengladbach 4:0

Stuttgart díky suverénnímu triumfu a dalšímu neúspěchu Bayernu zakončili ročník na fantastické druhé pozici. O úspěšné rozlučce se sezonou Švábů rozhodl Serhou Guirassy, který už v první půli zaznamenal dva přesné zásahy. Guinejský kanonýr tedy dosáhl úctyhodné bilance 28 branek ve stejném počtu utkání. Tomáš Čvančara se na trávník dostal v 66. minutě, debaklu Hříbat ale nezabránil.

Guirassyho statistiky proti Mönchengladbachu.
Guirassyho statistiky proti Mönchengladbachu.Opta by Stats Perform / AFP

Frankfurt – RB Lipsko 2:2

Vidina zisku bodu zajišťujícího v následujícím ročníku Evropskou ligu se Orlům začala pomalu rozplývat už v prvním poločase. Z penalty se nejprve prosadil Xavi Simons, hned zkraje druhé půle ho pak doplnil nádhernou ranou Benjamin Šeško. Frankfurt však v průběhu krátkého přerušení zápasu nabral síly, nejprve snížil a srovnání mu nakonec zařídil proměněnou penaltou Omar Marmoush.

Dortmund – Darmstadt 4:0

Utkání bylo posledním domácím představením Marca Reuse v černo-žlutých barvách. Klubová legenda si přitom svou rozlučku nemohla naplánovat lépe, nejprve totiž asistovala u branky Iana Maatsena a ke konci poločasu pak sama skórovala z přímého kopu. Po změně stran uvolněnou atmosféru v Signal Iduna Parku ještě umocnila pojistka Juliana Brandta.

Heidenheim – Kolín n. R. 4:1

K úspěchu celku, který kroutil svou vůbec první sezonu v nejvyšší německé soutěži, zavelel dvěma rychlými trefami Eren Dinkci. Kozly potkal podobný osud i v minulém utkání, tentokrát ovšem velkolepý obrat nezaznamenali, naopak inkasovali ještě další dvě branky. Vysokou porážkou v Bádensku-Württembersku tak stvrdili svůj přesun do nižší ligy.

Brémy – Bochum 4:1

Brémy výhrou odsoudily Bochum k účasti v baráži o udržení. Hosté sice vstupovali do utkání s tím, že jim k jistotě záchrany stačí remíza, přesto již od šesté minuty po gólu Marca Friedla prohrávali a museli dotahovat. I navzdory velké snaze se jim vývoj duelu zvrátit nepodařilo a místo toho po změně stran ještě třikrát inkasovali. Jiří Pavlenka sledoval zápas jen z domácí lavičky.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Konečná tabulka Bundesligy