Desátou etapu Gira vyhrál Francouz Paret-Peintre, Pogačar ve stoupání udržel růžový trikot

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Desátou etapu Gira vyhrál Francouz Paret-Peintre, Pogačar ve stoupání udržel růžový trikot

Valentin Paret-Peintre se raduje z etapového triumfu na Giru.
Valentin Paret-Peintre se raduje z etapového triumfu na Giru.Profimedia
Desátou etapu Gira d'Italia s dlouhým stoupáním do cíle vyhrál francouzský cyklista Valentin Paret-Peintre (23). Slovinec Tadej Pogačar (25) po volném pondělku na úvod druhého týdne závodu bez problémů udržel růžový trikot. Ve skupině favoritů s ním po 142 kilometrech dojel do cíle i Jan Hirt (33).

Paret-Peintre rozhodl o svém prvním vítězství v kariéře, a hned na Grand Tour, zhruba tři kilometry před vrcholem. Ve stoupání na Bocca della Selva stíhal společně s dalším Francouzem Romainem Bardetem vedoucího Jana Tratnika ze Slovinska, jenž jel přes třicet kilometrů v sólovém úniku.

Člen týmu Decathlon AG2R La Mondiale nejprve setřásl svého zkušenějšího krajana a zhruba 2,5 km před cílem se přehnal kolem Tratnika. "Poslední čtyři kilometry byly nejtěžší a řekl jsem si, že právě tam chci zaútočit. Takže jsem čekal, čekal, čekal, a když jsem uviděl tři kilometry do cíle, vyrazil jsem," popsal svou taktiku Paret-Peintre.

Osamocen si dojel do cíle pro vítězství, kterým napodobil loňský úspěch svého staršího bratra Auréliena, jenž je i na tomto Giru jeho týmovým kolegou a dnes byl pátý. "Loni organizátoři omylem napsali na lahev sektu moje jméno místo jeho. Tentokrát jsem skutečně vyhrál já a nebude s tím žádný problém," řekl s úsměvem vítěz.

Třiatřicetiletý Bardet skončil druhý s odstupem 30 sekund, Tratnik nabral na Pareta-Peintrea minutu. "Tři čtyři kilometry před cílem už mi slábly nohy. Ohlédl jsem se a oni kolem mě projeli dvojnásobnou rychlostí. Pak už jsem bojoval jen o to, abych se dostal do cíle," přiznal Tratnik. Skupina favoritů, jejíž členové dnes o etapový triumf neusilovali, dorazila na vrchol po více než třech minutách.

Největší adept na celkové vítězství Pogačar vede stále o 2:40 minuty před Kolumbijcem Danielem Martínezem. Vzhledem k tomu, že Pogačarova skupina se nesnažila uprchlíky dostihnout, dostali se před dnes dvacátého Hirta v průběžném pořadí někteří jezdci z úniků. Český cyklista tak vypadl z elitní desítky a je dvanáctý s šestiminutovou ztrátou na Pogačara.

Středeční 11. etapa z Foiano di val Fortore do Francavilla al mare měří 207 kilometrů a její druhá polovina je naprosto rovná, takže se očekává hromadný spurt.

Giro d'Italia