Bilbao se nenechalo odradit špatnou finálovou bilancí a zvedlo nad hlavu španělský pohár

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bilbao se nenechalo odradit špatnou finálovou bilancí a zvedlo nad hlavu španělský pohár

Kapitán Bilbaa Iker Muniaín zvedl nad hlavu vytouženou trofej.
Kapitán Bilbaa Iker Muniaín zvedl nad hlavu vytouženou trofej.AFP
Athletic Bilbao zvítězil ve finále Copa del Rey nad Mallorkou 2:1 po penaltách a po šesti prohraných finálových duelech mezi lety 1985 a 2021 oslavil 24. triumf v této soutěži. Do vedení šel přitom ve 21. minutě ostrovní klub, když Dani Rodríguez nekompromisně zakončil do šibenice. Po změně stran nejprve srovnal Oihan Sancet, avšak následně tlak Basků pominul a duel dospěl až do rozstřelu z bílého puntíku. V něm sice mohly Rumělky těžit ze semifinálové zkušenosti, jenže tentokrát byla jejich muška značně vychýlená, o čemž svědčil pokus Nemanji Radonjiče vysoko nad bránu.

Ath. Bilbao – Mallorca 2:1 (po pen.)

Finále nabídlo překvapivé složení, když tradičního černého koně poháru z Bilbaa nečekaně doplnila Mallorca. Druhý nejúspěšnější celek Copa del Rey si zajistil 40. účast v závěrečném duelu o trofej po dvou výhrách nad Atlétikem a toužil se poprat už o svůj 24. triumf. Méně zkušené Rumělky naopak ve třech předchozích finálových představeních zvítězily pouze jednou.

Byla to ovšem právě Mallorca, která šla ve 21. minutě do vedení. V nepřehledné situaci po rohovém kopu se balon dostal k Rodríguezovi, jenž na hranici šestnáctky na nic nečekal a vyslal nechytatelnou pumelici do pravé šibenice. Bilbau se posléze podařilo vyrovnat stav utkání po přízemní ráně Nica Williamse, nicméně rozhodčí branku dodatečně odvolal kvůli ofsajdu.

Mladší z bratrské dvojice Williamsů se do nadějné šance propracoval i zkraje nastavení první půle, po průnikové přihrávce ale balon nasměroval pouze do boční sítě. Vyrovnání se tak Baskové dočkali až po návratu z kabin, když skvělou přihrávku Nica Williamse přetavil v přesnou ránu ke vzdálenější tyči Sancet. Athletic se snažil z ofenzivní převahy vytěžit i rozdílovou branku, dobývání pevné defenzivy Mallorky však k zakončení nevedlo.

Rumělky se dostaly na dostřel v 76. minutě, Radonjič však po zemi zamířil příliš vlevo. První část následného prodloužení se odehrála v relaxačním tempu bez větších šancí. Jinak tomu bylo po výměně stran, kdy nejprve do střely Nica Williamse z hranice malého vápna na poslední chvíli skočil jeden z obránců a později ve druhém pokutovém území nebezpečně hlavičkoval Vedat Muriqi.

Připravený ale byl Julen Agirrezabala. Ten se nakonec stal i hrdinou penaltového rozstřelu, když už ve druhé sérii zneškodnil pokus Manuho Morlanese. Hned vzápětí navíc přestřelil Radonjič. Bilbao tak ve finálovém střetu překvapení nedopustilo a poprvé od sezony 1983/84 si připsalo triumf v Copa del Rey.

Kompletní výsledky Copa del Rey