Manchester City přemohl West Ham a obájil titul. Premier League ovládl počtvrté v řadě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Manchester City přemohl West Ham a obájil titul. Premier League ovládl počtvrté v řadě

Phil Foden se při výhře nad West Hamem trefil dvakrát.
Phil Foden se při výhře nad West Hamem trefil dvakrát.AFP
Manchester City získal díky výhře 3:1 nad West Hamem čtvrtý titul v Premier League v řadě, což se dosud žádnému anglickému klubu v novodobé historii nepodařilo. Svěřenci Pepa Guardioly navíc ovládli šest z posledních sedmi ročníků soutěže, a to navzdory letošnímu silnému tlaku ze strany Arsenalu. Ten dlouho sahal po první ligové trofeji od výjimečné sezony 2003/04, v samotném závěru ročníku však o první příčku přišel.

Manchester City – West Ham 3:1

Jediný případ, v němž Manchester City v posledních sedmi sezonách nevyhrál Premier League, byl ročník 2019/20, kdy triumfoval Liverpool pod vedením končícího trenéra Jürgena Kloppa.

V posledních dvou ročnících pak ohrožoval Guardiolovu skvadru zejména Arsenal. V minulém ročníku se ale svěřencům Mikela Artety sen o titulu rozplynul už v dubnu, nyní bojovali až do posledního dne. Opět ale vyšli naprázdno.

Na vině je zejména skvostná forma Citizens v závěru soutěže. Tým ze severu Anglie naposledy ztratil body 31. března, kdy remizoval 0:0 právě s Gunners. Jejich zlepšení lze přitom částečně přičítat i příchodu Declana Rice z West Hamu United za 105 milionů liber. 

Bývalý spoluhráč Tomáše Součka a Vladimíra Coufala nejenže dodal týmu stabilitu díky dokonalému čtení hry, ale dokázal také kreativně vypomoci při výstavbě útočné hry Kanonýrů. 

Zatímco Manchester City od vzájemné remízy neklopýtnul, Artetovi svěřenci v dubnu padli doma 0:2 s Aston Villou. Právě tuto prohru označují britská média za klíčový okamžik, který stál Gunners titul. Rice a spol. si však mohou vyčítat také zisk jediného bodu ze dvou zápasů s Fulhamem, jenž zakončil sezonu ve středu tabulky.

Arsenal na svůj historicky čtvrtý ligový titul čeká už 20 let. Naposledy se mu povedlo usednout na anglický trůn v sezoně 2003/04, kterou pod vedením Arséna Wengera zakončil bez jediné porážky.

Konečná tabulka Premier League