Lehečka se vrátil úspěšnou odvetou. Menšík si vyšlápl na Dimitrova, Macháč v Madridu dohrál

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Lehečka se vrátil úspěšnou odvetou. Menšík si vyšlápl na Dimitrova, Macháč v Madridu dohrál
Aktualizováno
Lehečka zvládl první zápas po měsíční pauze.
Lehečka zvládl první zápas po měsíční pauze.Profimedia
Jiří Lehečka (22) kvůli problémům se zády zahajuje antukové jaro až na Masters v Madridu a v úvodním zápase si poradil 7:5, 6:4 s Hamadem Medjedovičem (20), kterému oplatil porážku z konce loňské sezony. Postup do třetího kola slavil také Jakub Menšík (18) po výhře 6:2, 6:7, 6:3 nad světovou desítkou Grigorem Dimitrovem, vypadl naopak Tomáš Macháč (23) po výprasku od Bena Sheltona.

Lehečka – Medjedovič 7:5, 6:4

Jiří Lehečka, který v polovině března uhrál v Indian Wells své premiérové čtvrtfinále na podnicích Masters, debutoval v Caja Mágica loni a v úvodním zápase schytal výprask od Alexandera Ševčenka. Tentokrát ale vstup do turnaje po volném losu v prvním kole zvládl a Hamadovi Medjedovičovi oplatil porážku z konce loňské sezony z astanské haly.

V úvodních devíti gamech si oba aktéři suverénně drželi podání. Lehečka poté za stavu 4:5 s pomocí servisu zlikvidoval obě setbolové hrozby, následně šampionovi posledního Next Gen ATP Finals sebral podání a sadu bez problémů doservíroval. Do druhého dějství vstoupil dalším brejkem a ve zbytku utkání si náskok uhájil.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Rodák z Mladé Boleslavi bojoval v posledních týdnech se zraněním zad, kvůli němuž dvakrát odložil vstup do antukového jara. Nejlepší Čech v žebříčku nakonec nestartoval na Masters v Monte Carlu ani v Barceloně a přípravu na French Open zahájil až nyní na tisícovce v Madridu.

V pondělí bude usilovat o znovu vylepšení svého maxima v tomto dějišti a také své celkově třetí osmifinále na akcích série Masters (Monte Carlo 2023 a Indian Wells 2024). Do cesty se mu překvapivě nepostaví světová sedmička Stefanos Tsitsipas, nýbrž Thiago Monteiro. S Brazilcem vyhrál oba předchozí souboje ve dvou setech.

Tsitsipas měl famózní vstup do antukového jara v podobě už třetího triumfu na Masters v Monte Carlu a finálové účasti v Barceloně. Na tisícovce v Madridu ovšem překvapivě končí hned po prvním zápase. Finalista ročníku 2019 nestačil 4:6, 4:6 na kvalifikanta a hráče druhé stovky Monteira, který poprvé prošel do třetího kola podniků Masters a upravil svou bilanci se zástupci TOP 10 na 4:6.

Dimitrov – Menšík 2:6, 7:6, 3:6

Jakub Menšík kvůli problémům s pravou paží a školním povinnostem hraje v Madridu svůj první turnaj po více než měsíční pauze a také premiérovou hlavní soutěž na antukových podnicích na nejvyšším okruhu. A už zase září, po dvousetové výhře nad Yannickem Hanfmannem skolil ve více než dvouapůlhodinové bitvě světovou desítku Grigora Dimitrova.

Osmnáctiletý talent hned v úvodním gamu na servisu zlikvidoval všechny čtyři brejkboly, i další hru na podání uhájil přes shodu a od stavu 2:2 díky bezchybnému výkonu prohrál do konce setu jen čtyři fiftýny. Ve druhé sadě odvrátil napříč dvěma gamy celkem tři setboly, nicméně tie-break ztratil poměrem 4:7 a rozhodujícímu dějství se nevyhnul.

Prohraným setem se však nenechal rozhodit a jeho útok na postup nezhatil ani třetí game, v němž nepotvrdil brejk. V následujícím průběhu už žádné brejkbolové hrozbě nečelil, za stavu 4:3 sebral zkušenému Bulharovi servis znovu a utkání bez problémů dopodával. Svou bilanci s hráči TOP 10 vylepšil na 2:2.

Sestřih zápasu

Menšík si připsal skalp Dimitrova.
Livesport

Menšík se v posledních dvou letech stabilně zlepšoval napříč všemi úrovněmi a letos exceluje na nejvyšším okruhu. Po postupu z kvalifikace do druhého kola na Australian Open šokoval finálovou účastí v Dauhá, kde porazil Alejandra Davidoviche, Andyho Murrayho, Andreje Rubljova a Gaëla Monfilse a zajistil si debut v TOP 100 pořadí.

Debut v Madridu je jeho osmým turnajem v probíhající sezoně, na všech zapsal alespoň jednu výhru. Ve španělské metropoli se dočkal své první vítězné série po dvou měsících a také vylepšil svou bilanci v aktuálním roce na 20:7.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Postupem do třetího kola vylepšil své maximum na podnicích Masters. O osmifinálovou účast se popere s Félixem Augerem-Aliassimem. S bývalou světovou šestkou změří síly poprvé, předloňský čtvrtfinalista po prohraném úvodním setu na turnaji nedal šanci Jošihitovi Nišiokovi ani Adrianovi Mannarinovi.

Rozhovor s Menšíkem po postupu

Interview s Menšíkem.
Livesport

Macháč – Shelton 0:6, 2:6

Tomáš Macháč zakončil i svůj druhý letošní turnaj na antuce ve druhém kole. Zatímco před týdnem v Barceloně k němu kvůli nemoci nenastoupil, při debutu na Masters v Madridu schytal výprask od nasazené čtrnáctky Bena Sheltona.

Od začátku zápasu to byl tah na jednu branku. Macháč se v úvodním dějství nepropracoval k ani jednomu brejkbolu, svůj servis ani jednou neudržel a utrpěl potupného kanára. Ve druhé sadě sice podobný debakl nepřipustil, nicméně uhrál jen dva gamy a brejkbol v závěru duelu neproměnil. Pouze v jedné ze sedmi her na podání nečelil brejkbolu.

Rodákovi z Berouna sice vstup do antukového jara nevyšel, ovšem dosavadní průběh sezony může hodnotit pozitivně. Z osmi z devíti turnajů odjížděl minimálně s jedním vítězstvím a před měsícem na Masters v Miami dosáhl na své největší čtvrtfinále, v němž ho zastavil letos dominující Jannik Sinner.

Shelton vyhrál i pátý letošní zápas na nejpomalejším povrchu, na začátku dubna se radoval na domácí půdě v Houstonu ze svého druhého titulu na této úrovni. O osmifinále si zahraje s Alexanderem Bublikem, už třetí kolo je jeho novým maximem na Mutua Madrid Open.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Madridu