Česká nominace a soupiska na MS v hokeji 2024: Kdo je nyní v reprezentaci a kdo může přijet z NHL

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Česká nominace na MS: Na soupisce je 22 hráčů, mimo zůstali Ščotka, Lenc a Kovařčík

Aktualizováno
Radim Rulík na tréninku národního týmu.
Radim Rulík na tréninku národního týmu.Profimedia
Trenérský štáb reprezentace zařadil na soupisku pro mistrovství světa v Praze před úvodním utkáním s Finskem 22 hráčů se třemi gólmany, sedmi obránci a 12 útočníky. Nezapsaní zůstali bek Jan Ščotka z Komety Brno a útočníci Radan Lenc ze švédského HV 71 a Michal Kovařčík z Jukuritu Helsinky. Hlavní kouč Radim Rulík uvedl, že si bude držet volná místa i pro případné posily ze druhého kola play off NHL.

Sledujeme online: Kdo přijede na MS?

Místa brankářů kompletně zaplnili Lukáš Dostál z Anaheimu, Petr Mrázek z Chicaga a Karel Vejmelka z Arizony. Vedle nich je v kádru další pět posil z NHL: Obránci Radko Gudas z Anaheimu a Jan Rutta ze San Jose a útočníci David Kämpf z Toronta, Dominik Kubalík z Ottawy a Ondřej Palát z New Jersey. V zámoří působí i obránce David Špaček, který hrál na farmě Minnesoty v Iowě v AHL.

Syn olympijského vítěze z Nagana a trojnásobného mistra světa Jaroslava Špačka bude na velké mezinárodní akci debutovat stejně jako útočníci Ondřej Kaše z Litvínova a Jáchym Kondelík z Českých Budějovic. Kaše má zkušenosti z NHL, kde odehrál za Anaheim, Boston, Toronto a Carolinu 258 zápasů v základní části a dalších 31 v play off. Na premiérovou účast čeká v případě doplnění na soupisku i Michal Kovařčík.

Nejzkušenějším hráčem mužstva je Roman Červenka z Rapperswilu, mistr světa z roku 2010 se představí už na 11. šampionátu. V roce 2011 v Bratislavě i předloni v Helsinkách a Tampere získal bronz. Hrál i na čtyřech olympijských hrách a na Světovém poháru v roce 2016. Na šampionátu bude útočit na hranici 200 odehraných zápasů v národním týmu, ke které mu chybějí dva starty.

Bronz před dvěma roky ve Finsku získali také gólmani Lukáš Dostál s Karlem Vejmelkou, obránci Michal Kempný ze Sparty a Tomáš Kundrátek z Třince a útočníci Jakub Flek z Komety Brno a Matěj Stránský z Davosu. V roce 2012 jej vybojoval i bek Jakub Krejčík ze Sparty. Kempný má ve sbírce úspěchů také zisk Stanley Cupu z roku 2018 a Jan Rutta s Ondřejem Palátem dokonce dva triumfy s Tampou Bay v letech 2020 a 2021.

Účast z loňského šampionátu v Rize a Tampere si zopakují Vejmelka, Kempný, Kundrátek, Flek, Dominik Kubalík, další útočníci Ondřej Beránek z Karlových Varů, pardubický Lukáš Sedlák, Daniel Voženílek z Třince a David Tomášek z Färjestadu. Kubalík byl nejlepším střelcem turnaje s osmi góly a dostal se do All Star týmu.

Soupiska národního týmu

Brankáři: Petr Mrázek (Chicago), Karel Vejmelka (Arizona), Lukáš Dostál (Anaheim).

Obránci: Michal Kempný, Jakub Krejčík (oba Sparta), David Špaček (Iowa Wild/AHL), Radko Gudas (Anaheim), Jan Rutta (San Jose), Libor Hájek (Pardubice), Tomáš Kundrátek (Třinec).

Útočníci: Ondřej Beránek (Karlovy Vary), Ondřej Kaše (Litvínov), Jáchym Kondelík (České Budějovice), Jakub Flek (Kometa), Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.), Matěj Stránský (Davos/Švýc.), David Tomášek (Färjestad/Švéd.), Ondřej Palát, (New Jersey), Dominik Kubalík (Ottawa), Daniel Voženílek (Třinec), Lukáš Sedlák (Pardubice), David Kämpf (Toronto)

Vše o MS: Program, složení skupin, české zápasy