Koubek při návratu pětkrát inkasoval. Černý dal gól po čtvrt roce, hrál i Čvančara

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Koubek při návratu pětkrát inkasoval. Černý dal gól po čtvrt roce, hrál i Čvančara

Tomáš Koubek musel v Dortmundu lovit míč z brány pětkrát.
Tomáš Koubek musel v Dortmundu lovit míč z brány pětkrát.AFP
Poprvé v aktuální sezoně a po bezmála roce si Tomáš Koubek zachytal Bundesligu. Zápas v Dortmundu ale nedopadl dobře pro něj ani pro Augsburg, Borussia totiž zvítězila jednoznačně 5:1 a upevnila si páté místo v tabulce. Václav Černý po třízápasové pauze naskočil do sestavy Wolfsburgu a v závěru utkání s Darmstadtem svým prvním gólem po více než třech měsících uzavřel skóre na 3:0, domácí díky zisku tří bodů slaví záchranu. Totéž platí Mönchengladbach, za který při remíze 2:2 v Brémách odehrál druhý poločas Tomáš Čvančara. Utkání Kolína s Freiburgem branku nenabídlo a domácí mohou mít už v neděli jistotu pádu z Bundesligy.

Dortmund – Augsburg 5:1

Trenér Dortmundu Edin Terzič  nechal před odvetou semifinále Ligy mistrů s PSG odpočívat největší hvězdy, v základní sestavě se tak poprvé po třech letech objevil Mateu Morey Bauzá, vůbec první start zažil sedmnáctiletý tahoun mládežnického týmu Kjell Watjen.

Risk s náhradníky se ale vyplatil. Už ve čtvrté minutě rozjásal domácí fanoušky Youssoufa Moukoko, který šťastně tečoval odražený míč hostujícího obránce Felixe Uduokhaie. Svým 12. zásahem v sezoně zvýšil vedení Die Schwarzgelben Donyell Malen, jenž po přihrávce Jamieho Bynoe-Gittense zakončil hlavou do brány Bavorů.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Ve 29. minutě definitivně odstartoval gólový ohňostroj Moukoko, na kterého navázali Rubén Vargas a Marco Reus. Ve druhém dějství si na další změnu skóre museli fanoušci v Signal Iduna Parku počkat až do 64. minuty, kdy síť po Reusově přihrávce rozvlnil Felix Nmecha.

Končící legenda BVB následně neproměnila tutovou šanci, ve které ho vychytal Koubek. Další možnosti upravit skóre už ofenzivní hvězdy černožlutých nevyužily. Dortmund tedy podle očekávání zvítězil a na nejdůležitější duel sezony v Paříži se naladil správným způsobem. 

Wolfsburg – Darmstadt 3:0

Wolfsburg si v případě výhry zabezpečil místenku mezi německou elitou definitivně i pro příští ročník a za tímto cílem vykročil už v osmé minutě. Patrick Wimmer si našel míč za hranicí pokutového území a přízemní střelou otevřel skóre. Hned o tři minuty později Lovro Majer vylákal z brány Alexandera Brunsta a přihrál Jonasi Windovi.

Dánský kanonýr pak již jednoduše zvýšil na 2:0. Wimmer měl na hlavě i další obrovskou příležitost ve 41. minutě, ale z bezprostřední příležitosti nedokázal usměrnit centr mezi tři tyče.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

I ve druhém dějství byli na hřišti výraznější hráči v zelenobílém. Převapit Brunsta se nepodařilo Maximilianu Arnoldovi, jehož střela mířila pouze doprostřed brány. Čtvrt hodiny před koncem zkusil štěstí Majer, gólman Darmstadtu nicméně nemusel zasahovat.

I přes tyto šance ale bylo znát, že Wolfsburg chce zápas hlavně dohrát v poklidu a nijak výrazně se do útoku nehnal. Na závěrečné minuty se na hřiště podíval i Černý a v nastavení pečetil výhru domácích. Po centru Jakuba Kaminskiho se nikým nehlídán objevil sám ve vápně a zakončil k pravé tyči.

Wolfsburg tedy zvítězil a příští ročník německé nejvyšší soutěže jej s určitostí nemine.

Brémy – Mönchengladbach 2:2

Start vyšel hostům snově, už v osmé minutě se ujali vedení. Rocco Reitz našel po úniku ve vápně Robina Hacka, který prostřelil Michaela Zetterera. Vzápětí měl Gladbach hned dvě další šance na navýšení vedení. Po závaru v šestnáctce se k zakončení dostal záložník Manu Koné, tentokrát však dokázal brankář zareagovat a střelu vyrazit.

Z následného rohu neuhlídala opařená obrana Ka Itakuru, znovu byl ale na správném místě Zetterer, a ani v této situaci nepřipustil dvougólovou ztrátu. Werder se z hororového úvodu oklepal a po zbytek prvního poločasu diktoval tempo hry.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perfrom

Srovnání se ovšem dočkali až v nastaveném čase, když dokázal potrestat zaváhání v hostující defenzivě Nick Woltemade. Hned po návratu ze šaten naskočil místo nevýrazného Allesana Pley český reprezentant Čvančara. A start druhého klání vyšel, stejně jako v prvním poločase, lépe jeho celku.

V nadějné pozici se ocitl Reitz, střelu z šestnáctky ale nedokázal usměrnit mezi tři tyče. V 65. minutě se však opět prosadili domácí. Centr od rohového praporku si v malém vápně našel Woltemade, a svou druhou trefou tak dokonal obrat Werderu.

Už se zdálo, že Gladbach sílu na odpověď najít nedokáže, v samém závěru byla ovšem po ruce jednoho z obránců nařízena penalta, kterou proměnil Florian Neuhaus. Brémy tedy dotáhly duel do remízového konce a získaly jistotu účasti v nejvyšší soutěži také pro příští ročník.

Kolín n. R. – Freiburg 0:0

Domácí byli po celé klání jednoznačně lepším týmem, jenže výraznou střeleckou převahu nedokázali přetavit v přesný zásah, čímž potvrdili pozici nejméně produktivního celku soutěže. Die Geissböcke tak dva zápasy před koncem ročníku ztrácejí na barážovou příčku čtyři body a v případě nepříznivých nedělních výsledků přijdou o naději na záchranu úplně.

Tabulka Bundesligy