UEFA schválila rozšíření soupisek pro Euro, trenéři mohou nominovat 26 hráčů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

UEFA schválila rozšíření soupisek pro Euro, trenéři mohou nominovat 26 hráčů

Ronald Koeman patří k těm, kteří prosazovali rozšíření kádrů.
Ronald Koeman patří k těm, kteří prosazovali rozšíření kádrů.AFP
Vrcholu letošní fotbalové sezony, evropského šampionátu v Německu, se v roli aktivních účastníků může podívat o 72 hráčů více, než bylo původně plánováno. UEFA v pátek schválila změnu a trenérům povolila nominovat 26 hráčů místo dosavadních 23.

Na mistrovství Evropy mohou trenéři podle předpisů do nominace zařadit 20 hráčů do pole a tři brankáře. Na posledním kontinentálním šampionátu v roce 2021 kvůli koronavirové pandemii stoupl limit na 26 fotbalistů, pro nadcházející turnaj v Německu už zase měl platit jen třiadvacetičlenný kádr.

Proti tomu se postavil zejména trenér Nizozemska Ronald Koeman a vyvolal řadu souhlasných reakcí. Myšlenku navýšení počtu hráčů podporuje i český kouč Ivan Hašek a předseda FAČR Petr Fousek. Pro rozšíření nominace je podle BBC nakonec také trenér anglické reprezentace Gareth Southgate, který se původně přikláněl k variantě se 23 hráči.

UEFA podnět projednala a v pátek vpodvečer vydala stanovisko. "Výkonný výbor UEFA rozhodl o rozšíření kádrů pro evropských šampionát z 23 na 26 hráčů," stojí v oficiálním prohlášení s tím, že maximální počet nominovaných nepředstavuje povinnost a je pouze na trenérech, jak se třemi místy navíc naloží.

Změnu přivátali i zástupci české reprezntace. "FAČR prosazovala navýšení hráčů v nominaci od začátku a jsem rád, že se tato změna podařila prosadit. Nejenom česká reprezentace nyní bude mít při nominace přeci jenom více možností, což chtěl i trenér Ivan Hašek," uvedl předseda Petr Fousek.

"Nominace se rychle blíží, oznámíme ji už na konci května, a tímto rozhodnutím se otevřela nová místa pro další tři hráče. Jsem rád, že se tato změna podařila prosadit. I tak ale bude rozhodování o finální podobě týmu hodně těžké," řekl trenér Ivan Hašek.

Všech 24 účastníků Eura musí nahlásit finální nominaci nejpozději do 7. června.

Soutěž o vstupenky na Euro