Ogier oslavil v Portugalsku jubilejní 60. triumf v šampionátu, druhý dojel Tänak

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ogier oslavil v Portugalsku jubilejní 60. triumf v šampionátu, druhý dojel Tänak

Ogier si doletěl pro další vítězství.
Ogier si doletěl pro další vítězství.Profimedia
Osminásobný mistr světa Sébastien Ogier (40) vyhrál Portugalskou rallye a ziskem šestého triumfu se stal samostatným rekordmanem soutěže. Francouzský jezdec Toyoty zároveň vybojoval jubilejní 60. vítězství v mistrovství světa v kariéře. Právě v Portugalsku slavil v roce 2010 poprvé. V závěrečném dnu si o jedno místo polepšil Martin Prokop (41) a za volantem fabie obsadil čtrnácté místo.

Ogier porazil ve vyrovnaném souboji o 7,9 sekundy estonského rivala Otta Tänaka z konkurenčního týmu Hyundai. Třetí místo obsadil už s více než minutovou ztrátou další zástupce korejské automobilky Thierry Neuville, který si i díky nejrychlejšímu času v závěrečné, speciálně bodované power stage upevnil vedení v šampionátu. Belgičanův největší konkurent a letošní jednička Toyoty Brit Elfyn Evans obsadil šesté místo a během nepovedeného víkendu rozšířil své konto jen o šest bodů.

Ogier se v historických statistikách Portugalské rallye odpoutal od finské legendy Marku Alléna. V této sezoně opět startuje jen ve vybraných závodech a ze tří účastí vytěžil druhé místo v zahajovací Rallye Monte Carlo a první před třemi týdny v Chorvatsku.

Jeho týmový kolega a úřadující mistr světa Kalle Rovanperä z Finska, který je pro letošek také pouze příležitostným jezdcem Toyoty, při pokusu o završení portugalského vítězného hattricku nedokončil po havárii sobotní druhou etapu. Na finále se do soutěže vrátil a získal tři body za třetí místo v power stage. V sobotu do cíle etapy nedojel ani Takamoto Kacuta a japonská automobilka přepustila vedení v hodnocení značek týmu Hyundai.

Výsledky Portugalské rallye