Baseballista Schneider: Nepojedeme do Tokia na výlet. Řešil jsem, jestli dostanu volno

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Baseballista Schneider: Nepojedeme do Tokia na výlet. Řešil jsem, jestli dostanu volno
Martin Schneider zažije podle vlastní slov nejtvrdší přípravu v kariéře.
Martin Schneider zažije podle vlastní slov nejtvrdší přípravu v kariéře.Profimedia
Baseballista Martin Schneider (36) je rád, že přehodnotil plány na konec kariéry a stal se jednou z opor reprezentace, která se poprvé v historii kvalifikovala na prestižní turnaj World Baseball Classic (WBC). Zkušený univerzál, který pracuje jako hasič, se po návratu do Česka nebránil dojetí a věří, že při březnovém debutu mezi elitou neudělá národní tým proti Japonsku, Číně, Jižní Koreji a Austrálii ostudu. Bude tvrdě trénovat, aby si zasloužil místo v nominaci.

"Je to obrovská satisfakce za vše, co jsme tomu s rodinou obětovali. Prožívám strašně krásný pocit, ale je to jen dílčí úspěch. Nepojedeme do Tokia na výlet. Chceme tam uspět," řekl novinářům po návratu Schneider.

Baseballista zvažoval po loňském mistrovství Evropy, kde skončili Češi pátí, konec kariéry. Před kvalifikací na turnaj WBC v Regensburgu ho ale trenér Pavel Chadim přesvědčil, aby pokračoval. Češi nestačili v úvodu na Španělsko 7:21, další tři utkání vyhráli. V rozhodujícím duelu oplatili Španělům porážku a díky triumfu 3:1 se dostali na nejprestižnější turnaj světa. Schneider byl v roli nadhazovače klíčovým hráčem.

"Uznal jsem za vhodné, že vrcholová kariéra ještě není u konce. Když mi trenér volal, nebylo to těžké rozhodování. Spíše jsem to řešil po osobní a pracovní stránce, jestli dostanu volno. Naštěstí to dopadlo dobře a teď si zaberu volný celý březen," řekl s úsměvem Schneider.

Na vypjaté momenty je rodák z Olomouce zvyklý. Pracuje jako hasič. "Pod tlakem ze sebe vydávám to nejlepší. Na hřišti je to možná jiné, ale v podstatě stejné. Člověk se musí soustředit a věřit lidem okolo. Když se v práci něco pokazí, jsou tam lidi, kteří vám mohou zachránit život. To platí i v týmu, kde jsou za vámi další kluci, kteří jsou schopní to vytáhnout a vyhrát," uvedl Schneider.

Kvalifikaci na elitní turnaj pro nejlepších dvacet týmů světa označil za postup do "jiného vesmíru". Cenil si článku, který vyšel na MLB.com. "Četl jsem to a je to pěkné. Říkal jsem si, že když už se člověk dostane tam, něco to znamená. A věřím, že jsme ještě neskončili," doplnil Schneider.

Kvalifikační utkání Španělsko - Česko

Ocenil vliv bývalého trenéra Mikea Griffina, který pomohl nastavit vítězné sebevědomí. "Ukázal nám směr, jakým se posouvat. Přenesl na nás americkou mentalitu, že ať už stojíme proti nejlepším na světě, pořád mají dvě ruce a dvě nohy. Jsem rád, že pojede do Tokia s námi," řekl.

Chce se připravit na to, aby si nominaci zasloužil. Lákadlem je vidina zápasů v Tokyo Dome před 45 tisíci fanoušky. "Budu celou zimu makat, abych se do týmu dostal. Budu mít nejbrutálnější přípravu v kariéře. Uděláme vše pro to, abychom neudělali v březnu ostudu. Vím, že ji neuděláme," řekl Schneider.

Základní skupiny WBC

Přestože mohou v budoucnu projevit zájem o reprezentaci naturalizovaní Američané, Schneider chce odehrát WBC se stávajícím výběrem. "Myslím, že by to mohlo nabourat integritu. Viděli jsme to teď na kvalifikaci, kdy přijelo dvacet borců, kteří neměli vlajku v srdci, a ten tým na to doplatil. Byly to výběry famózních hráčů s profesionálními smlouvami, ale byl to jen tým individualit. My jsme tým jako tým. To nic nenahradí," pronesl Schneider.

Věří, že úspěch pomůže k popularizaci domácího baseballu. Vedle účasti na WBC hostí Česko za rok mistrovství Evropy. "Všichni to vidí, že se posouváme. Věřím, že si to užiju a snad to zasáhne víc lidí, než jen ty, co baseball sledují. Dostali jsme se do médií a je to obrovský úspěch. Je to první z mnoha věcí, které můžeme dosáhnout," řekl hráč, jenž v minulé sezoně působil v týmu Draků Brno.

Program WBC