Nejužitečnějším hráčem NBA se poprvé stal pivot Embiid z Philadelphie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nejužitečnějším hráčem NBA se poprvé stal pivot Embiid z Philadelphie

Joel Embiid se stal nejužitečnějším hráčem NBA.
Joel Embiid se stal nejužitečnějším hráčem NBA.Profimedia
Joel Embiid (29) z Philadelphie získal poprvé cenu pro nejužitečnějšího hráče sezony NBA. Pivot z Kamerunu předčil suverény posledních let Nikolu Jokiče (28) z Denveru a Giannise Antetokounmpa (28) z Milwaukee.

Embiid dostal v anketě zástupců médií 915 bodů. Jokič, který hlasování ovládl v posledních dvou sezonách, získal 674 bodů. Držitel ocenění za roky 2019 a 2020 Antetokounmpo měl 606 hlasů.

Embiid v základní části zaznamenal v průměru 33,1 bodu na zápas, čímž si vylepšil osobní maximum a podruhé se stal nejlepším střelcem ligy. Celkem nastřílel 66 trojek a přidal v průměru na utkání 10,2 doskoku a 4,2 asistence.

Embiid je teprve druhým africkým držitelem ocenění pro nejužitečnějšího hráče NBA po Nigerijci Hakeemu Olajuwonovi z Houstonu v sezoně 1993/94. Prodloužil také nadvládu cizinců, americký hráč anketu ovládl naposledy v roce 2018 a byl to James Harden.

V probíhajícím play off Embiid postoupil s Philadelphií přes Brooklyn po hladkém vítězství 4:0 na zápasy do čtvrtfinále. Kvůli zranění kolena však vynechal poslední utkání. Dalším soupeřem Sixers bude Boston.