LeBron James dotáhl Lakers do finále konference NBA

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Warriors loňský triumf neobhájí, stopku jim vystavilo Lakers. Končí také Knicks

LeBron James dotáhl Lakers do finále konference.
LeBron James dotáhl Lakers do finále konference.Profimedia
Basketbalisté Miami a Lakers uspěli v šestých duelech svých sérií a po výhře 4:2 na zápasy postoupili do finále konferencí NBA. Heat porazili New York 96:92 navzdory 41 bodům Jalena Brunsona a zahrají si semifinále play off podruhé za sebou. Lakers přehráli 122:101 úřadující šampiony Golden State. Hvězda kalifornského týmu LeBron James vyhrál v play off rekordní 41. sérii v kariéře a překonal dosavadní maximum Dereka Fishera.

Miami – NY Knicks 96:92

Heat v utkání prohrávali až o 14 bodů, ani to ale Knicks nestačilo. Miami se stalo teprve druhým osmým nasazeným týmem, který si zahraje semifinále NBA - v minulosti se to povedlo pouze týmu New Yorku v roce 1999. O postup do finále si Heat zahrají s Philadelphií, nebo Bostonem.

"Je sakra těžké se do finále Východu dostat," uvedl trenér Heat Erik Spoelstra a rozehrávač Kyle Lowry dodal: "Byla to velká bitva, tým, který koučuje Tim Thibodeau, vám nedá nikdy nic zadarmo. Ale našli jsme způsob, jak se s tím vším vypořádat. Měli jsme zkrátka v týmu víc kluků, kteří to víc chtěli."

V klíčovém šestém utkání vedli Miami Jimmy Butler s 24 body a osmi doskoky, byť trefil jen sedm z 22 střel, Bam Adebayo s 24 body a devíti doskočenými míči a Max Strus se 14 body. Heat udrželi soupeře na střelbě s úspěšností 38 procent, nasbírali 25 asistencí ku 13 soupeře a ve vymezeném území vládli 38:20.

Knicks vedl Brunson se 41 body, ale jeho spoluhráči přidali dohromady pouze 51 bodů. Julius Randle přidal 15 bodů (3/14 z pole) a 11 doskoků, RJ Barrett 11 (1/10 z pole). "Gratuluju Heat k postupu, ale na své hráče jsem hrdý. Za to, jak celý rok pracovali, si to zaslouží," řekl trenér Thibodeau.

LA Lakers – Golden State 122:101

Postupovou radost prožili také Lakers, kteří v šestém duelu nedali šanci Warriors a po výhře 122:101 si zahrají finále Západu jako sedmý nasazený tým. V zápase ani jednou neprohrávali a udrželi Warriors na střelbě pouze 38 procent.

V pátečním duelu zazářil s 30 body, devíti doskoky i asistencemi James, pro kterého šlo o první třicetibodový zápis v play off NBA od pátého finále v roce 2020. Prosadili se i Austin Reaves s 23 body, D’Angelo Russell s 19 body či Anthony Davis, který kromě 17 bodů a 20 doskoků rovněž výborně bránil.

Warriors, pro které tím skončila šňůra 28 sérií v play off, v nichž vyhráli aspoň jeden venkovní zápas, vedl Stephen Curry s 32 body. Proměnil ale jen 11 z 28 střel. Donte DiVincenzo nastřílel 16 bodů. Další opory si vybraly slabší den: Klay Thompson přidal osm bodů (3/19 z pole), Jordan Poole sedm (3/10).

Lakers se ve finále Západní konference utkají s nasazenou jedničkou Denverem. Série odstartuje v úterý.