Bundesliga se vrací: Lipsko bude nahánět Bayern, v soutěži zůstalo šest Čechů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Bundesliga se vrací: Lipsko bude nahánět Bayern, v soutěži zůstalo šest Čechů

Bundesliga se vrací: Lipsko bude nahánět Bayern, v soutěži zůstalo šest Čechů
Bundesliga se vrací: Lipsko bude nahánět Bayern, v soutěži zůstalo šest ČechůProfimedia
Deset bundesligových titulů v řadě má na svém kontě mnichovský Bayern a před startem jarní části soutěže to vypadá, že má nakročeno k další obhajobě. Náskok v čele má bavorský gigant sice "jen" čtyřbodový, ale formu, kterou nabral hlavně ke konci podzimu naznačil, že jen těžko dojde při mistrovských oslavách ke střídání stráží.

Bayern sice na úvod sezony hodně tápal, ztratil body s Unionem Berlín i Augsburgem, ale od chvíle, kdy v polovině října deklasoval v boji o čelo tabulky Freiburg 5:0, už to byla spanilá a hlavně velká ofenzivní jízda. Formu pak potvrdili svěřenci Juliana Nagelsmanna i v Lize mistrů, kde potupili Barcelonu na jejím hřišti poměrem 3:0 a vyhráli i s Interem Milán (2:0).

Bayern se rozjel, Freiburg baví

Za Bayernem číhá letos velmi dobře hrající Freiburg. Ten táhne svými góly hlavně Vincenzo Grifo, kouč Christian Streich ale musí mít radost i z organizace hry. Až na zmíněný kolaps s Bayernem hrály černobílé barvy s minimem obdržených gólů a mají druhou nejlepší defenzivu Bundesligy. Po podzimu je třetí Lipsko, které mělo mizerný start – v prvních sedmi kolech ztratilo hrozivých 13 bodů! Ale už se také nadechlo k lepším výsledkům a aktuálně drží sérii osmi zápasů bez prohry.

Zřejmě už vyprchalo kouzlo Unionu Berlín, který hrál účelný kontrfotbal a ještě ve 12. kole byl v čele. Kontakt se špičkou tabulky ztratil v závěru podzimu i Dortmund. Borussii ale jistě těší fakt, že se po půlroční pauze, způsobené léčbou rakoviny, vrátil Sébastien Haller a v přípravě nastřílel rovnou hattrick.

Schalke nad propastí, klid nemá ani Stuttgart 

Na opačném pólu tabulky je na tom jednoznačně nejhůř Schalke. Už podzim naznačil, že není z čeho brát. Obrana hrála příšerně, útok byl rovněž slabý. Posily přes zimu nepřišly a navíc tým trápí marodka. Klub je stále ve finanční tísni a svěřenci Thomase Reise v přípravě nedokázali vyhrát ani jeden ze šesti zápasů. Ohrožená je i Bochum, u ní se ale s pozicí outsidera vzhledem k průměrnému kádru bez jediné velké hvězdy počítalo. I další týmy budou muset doufat, že vylepší výkony, aby se vyhnuly přímému sestupu a skončily aspoň na 16. barážovém místě. 

Na berlínskou Hertu se po letech konečně dalo na podzim koukat, doplácela však na neefektivitu. Naopak Stuttgart s osobnostmi jakými jsou Mavropanos, Endo či Silas se jako tradičně snaží hrát útočně, ale v sezoně posílá do boje už třetího trenéra. Otázkou zůstává, co s týmem udělá příchod Bruna Labbadii. Ten v zimní pauze vystřídal na trenérském postu Michaela Wimmera, který provizorně zaskakoval za Pellegrina Mattarazza. Jistotu nemá ani Kolín nad Rýnem, který sice velmi dobře vede se svou typickou bekovkou Steffen Baumgart, ale pokud Effzeh zaspí start, mohou spadnout do problémů.

Tabulka Bundesligy
Tabulka BundesligyLivesport

Největší přestupy? Bayern lepil díry

Bayern vypadá neohroženě, přesto v průběhu ligové pauzy přišly dvě nepříjemné zprávy. Na mistrovství světa se zranil levý obránce Lucas Hernández a na dovolené na lyžích přišel k újmě i brankář Manuel Neuer. Jenže v Mnichově je peněz dost a před startem jara se stěhovaly do Allianz arény dvě velké persony. 

Švýcar Yann Sommer se jeví jako ideální náhrada za Neuera. Je to gólman s podobně skvělým reflexem a vynikající hrou nohama, Daley Blind je pak záplatou za Lucase Hernándeze. Oba dva jsou rozhodně nejdůležitějšími artikly zimního přestupového období. Dres měnil i Davie Selke, který vystřídal trápící se Hertu za ambicioznější Kolín. Na RheinEnergie Stadionu se po odchodu Modesteho při zraněních Utha a Dietze hledá nový kanonýr. Pro Selkeho by to mohla být jedna z posledních šancí ukázat, že se s ním v Bundeslize musí počítat. Podobně bude zajímavé sledovat dalšího hrotového útočníka Dána Kaspera Dolberga v Hoffenheimu, jenž po neúspěšném podzimu v Seville zkusí štěstí v Německu.

Šest Čechů v akci

Patrik Schick (26 let, útočník, Leverkusen)

Bundesliga 2022/23 - 11 zápasů, 858 minut, 2 góly

Tři parádní sezony, ve kterých dal Schick v Bundeslize v součtu 43 gólů (10 za Lipsko, 33 za Bayer) jsou minulostí. Podzim se Leverkusenu nevydařil, nachází se na průběžném 12. místě tabulky a střeleckou formu marně hledal i sám Schick. Navíc se znovu ozvala operovaná třísla a přišla zápasová absence. Leverkusen odstartuje jaro bez své ofenzivní opory, ta musí dát do pořádku své zdraví.

Adam Hložek (20 let, útočník, Leverkusen)

Bundesliga 2022/23 - 13 zápasů, 573 minut, 1 gól

Přesun z české ligy do Německa nebyl pro Hložka vůbec jednoduchý. Ač dostal šanci už od prvních zápasů, tým prohrával a efektivní nebyl ani český útočník, který také na čas zmizel ze sestavy. Vše změnil příchod Xabiho Alonsa na post trenéra, pod kterým Hložek výrazně ožil. V listopadu dal do sítě Unionu Berlín svůj první bundesligový gól a v jarní části sezony by měl často nastupovat i v základní sestavě.

Alex Král (24 let, záložník, Schalke)

Bundesliga 2022/23 - 12 zápasů, 904 minut, 0 gólů, 1 žlutá karta

Přesun ze Spartaku Moskva do West Hamu sice vypadal zajímavě, ale Alex Král v Premier League nakonec odehrál jen jedinou minutu. I proto byl rád za nabídku z Bundesligy. Jenže Schalke tápe a i když byl český středopolař jedním z nejvytěžovanějších hráčů, body se moc nerodily. V průběhu ledna se pak u Krále objevily bolesti zad a kvůli rehabilitaci se připojí k týmu až v průběhu února.

Pavel Kadeřábek (30 let, obránce, Hoffenheim)

Bundesliga 2022/23 - 13 zápasů, 601 minut, 1 gól

Někdejší sparťanský obránce si ve své osmé bundesligové sezoně opět řekl o solidní časový prostor na hřišti, pětkrát nastoupil v základu, osmkrát střídal a jeho výkony na pozici pravého wingbacka drží Hoffenheim v klidném středu tabulky. Na podzim se dokonce dvakrát dokázal prosadit – v lize dal gól Mohuči a následně se v poháru trefil i do sítě Schalke. 

Jiří Pavlenka (30 let, brankář, Brémy)

Bundesliga 2022/23 - 15 zápasů, 1288 minut, 26 inkasovaných gólů

Na podzim byl hlučínský rodák jasnou jedničkou týmu, který se po roce stráveném ve druhé nejvyšší soutěži znovu vrátil do Bundesligy. Ač Pavlenka v průběhu podzimu vychytal čisté konto jen dvakrát, nechtěl trenér Ole Werner post brankáře měnit. Nejistota panovala v průběhu zimní přestávky, kdy Pavlenka dostal volno, aby léčil zranění zad. Před startem jara už ale chytal i v přípravě a zřejmě bude znovu týmovou jedničkou.

Tomáš Koubek (30 let, brankář, Augsburg)

Bundesliga 2022/23 - 4 zápasy, 360 minut, 9 inkasovaných gólů

Více než dva roky čekal bývalý brankář Hradce, Liberce a Sparty na novou šanci v Bundeslize. Ta přišla v průběhu října, když se zranil Rafal Gikiewicz. Koubek čtyřikrát nastoupil mezi tyče a ani jednou neslavil čisté konto nebo vítězství. V ofenzivně vedených zápasech dostal devět gólů, byl u dvou remíz a v listopadu opět přenechal místo v bráně svému polskému spoluhráči.

Vladimír Darida (32 let, záložník, Hertha)

Bundesliga 2022/23 - 3 zápasy, 30 minut, 1 žlutá karta

Po necelých 10 sezonách (z toho osmi v kabině berlínské Herty) se plzeňský rodák rozhodl opustit Bundesligu. Na podzim se dostal na hřiště jen třikrát pouze jako střídající hráč a od zimy už hraje za Aris Soluň v Řecku.