Dřina favoritů. Francii i Polsku musel stačit jediný gól, Nizozemsku proti Gibraltaru tři

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Dřina favoritů. Francii i Polsku musel stačit jediný gól, Nizozemsku proti Gibraltaru tři
Francouzi se v Irsku jen těžko dostávali k míči.
Francouzi se v Irsku jen těžko dostávali k míči.
Profimedia
Polští fotbalisté odčinili nezdar z Prahy a v domácím prostředí porazili ve druhém vystoupení v kvalifikaci na mistrovství Evropy 2024 Albánii 1:0. Nejtěsnějším výsledkem urvali tři body i Francouzi v Dublinu. Rakušané dokonce proti Estonsku nejdřív zahodili penaltu a na poslední chvíli museli otáčet skóre na 2:1. I Nizozemci si určitě představovali lepší výsledek s outsiderem z Gibraltaru než 3:0.

Polsko – Albánie 1:0

Vítězové se opět hodně trápili. Hosté předvedli ve Varšavě velmi slibný výkon, těsně před přestávkou ovšem neuhlídali útočníka z americké MLS Karola Šwiderského, jenž na rozdíl od duelu v Praze doplnil na hrotu útoku Roberta Lewandovského, který znovu vyšel naprázdno. Vítěznou brankou udělal radost nejen sobě, ale i trenérovi Fernandu Santosovi, pro kterého to byla premiérová výhra na lavičce polského národního týmu.

Irsko – Francie 0:1

Domácím nevyšel vstup do kvalifikace podle představ, když na vlastním hřišti padli s favorizovanou Francií. Les Bleus sice drželi od úvodu otěže duelu ve svých rukou, pevnou obranu ostrovního celku se jim ale podařilo prolomit až díky nádherné trefě Benjamina Pavarda z úvodu druhého dějství. Vicemistři světa zůstali po debaklu proti Nizozemsku 4:0 za očekáváním. A v závěru se museli o své vedení pořádně strachovat. K vyrovnávacímu gólu Irů nedošlo jen díky skvělým zákrokům Mikea Maignana.

Rakousko – Estonsko 2:1

Estonci drželi nečekaně dlouho naději na zisk bodů, nakonec však prohráli v Rakousku 1:2. V dresu favorizovaných domácích neproměnil krátce po odehrané čtvrthodině penaltu Michael Gregoritsch a soupeř z Pobaltí se ještě do přestávky ujal vedení. Ostudný výsledek ovšem po změně stran dokázali postupně odvrátit Florian Kainz a právě Gregoritsch, jenž o zisku všech bodů rozhodl v 88. minutě.

Nizozemsko – Gibraltar 3:0

Nizozemci si pouze splnili povinnost. Nejmenší členský stát UEFA se v Rotterdamu statečně bránil. I když po 23 minutách prohrával po trefě Memphise Depaye, který se tak opět o kousek přiblížil střeleckému rekordu Oranjes. Očekávaný gólostroj se nerozjel ani po vyloučení Liama Walkera z 51. minuty. Favorit zatížil konto soupeře už jen dalšími dvěma brankami, obě měl na svědomí obránce Nathan Aké.

Švédsko – Ázerbájdžán 5:0

Švédové se oklepali z potupné prohry s Belgií. Po pomalejším rozjezdu obou týmů se prosadil až ve 38. minutě dlouholetý harcovník Lipska Emil Forsberg, u jehož gólu si připsal asistenci Viktor Gyökeres. Útočník anglického Coventry, jenž na rozdíl od úvodního klání nastoupil v základní sestavě, pak po změně stran sám přidal jeden přesný zásah.

Černá Hora – Srbsko 0:2

Historicky teprve třetí souboj zemí, které ještě na světovém šampionátu v roce 2006 startovaly jako jeden tým, měl v podobě hostujících Srbů vcelku jasného favorita. Účastník nedávného MS v Kataru se totiž nacházel v žebříčku FIFA o 40 míst nad svým soupeřem . Derby nabídlo vyrovnanou podívanou, kterou rozhodl až v závěrečné čtvrthodině dvěma trefami střídající Dušan Vlahovič. Díky jeho brankám potvrdili Srbové úvodní triumf a v průběžném pořadí se vyhoupli na první příčku.

Maďarsko – Bulharsko 3:0

Maďaři vstoupili do kvalifikace tím nejlepším možným způsobem, když v Budapešti smetli bezbranné Bulharsko 3:0. O tom, že body zůstanou na domácí půdě, bylo rozhodnuto ještě do poločasové přestávky, když si favorit duelu vytvořil v úvodních 45 minutách tříbrankový náskok. Výborným výkonem se prezentoval především záložník Lipska Dominik Szoboszlai, jenž se ve svém 30. utkání za národní tým vedle gólu z přímého kopu zapojil do většiny ofenzivních akcí mužstva.