Guardiola před startem Ligy mistrů: Obhajoba může být snazší, než vyhrát poprvé

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Guardiola před startem Ligy mistrů: Obhajoba může být snazší, než vyhrát poprvé
Pep Guardiola se před úterním startem Ligy mistrů setkal s novináři.
Pep Guardiola se před úterním startem Ligy mistrů setkal s novináři.AFP
Jednou vyhrát Liga mistrů? "Nic zvláštního," prohlásil Pep Guardiola (52). Španělský génius, který pro Manchester City získal první "ušatý" pohár v klubové historii, nyní chystá své svěřence na cestu za obhajobou.

Manchester City se řadí už dlouhodobě mezi ty vůbec nejlepší evropské kluby. Až do letošního června mu však stále unikala ta dost možná nejcennější trofej. V Istanbulu se ale anglický hegemon posledních let dočkal – Inter Milán porazil 1:0 a vítězstvím v Lize mistrů zkompletoval treble.

V nové sezoně čeká na svěřence trenéra Guardioly, kteří zůstávají po pěti zápasech Premier Leageu stoprocentní, obhajoba. Na náročnou cestu, kterou ve 21. století zvládl pouze Real Madrid (ten završil v roce 2018 dokonce hattrick), vykročí Citizens v úterý na Etihad proti vítězi ročníku 1990/1991 – Crvené zvezdě Bělehrad.

"Vítězství v Lize mistrů je pro náš klub něco neuvěřitelného," uvedl v pondělí Guardiola a vzápětí dodal: "Ale kolik týmů vyhrálo jednou Ligu mistrů? Hodně."

Prostovlasý Španěl, který "ušatý" pohár získal už dvakrát s Barcelonou, si je vědomý, že jeho tým může následovat historicky úspěšnější evropské konkurenty: "Těch, co vyhráli dvakrát, třikrát, čtyřikrát, či pětkrát je hodně. Z hlediska perspektivy jsme neudělali nic zvláštního. Ale být součástí prvního úspěchu mě činí hrdým."

Jen pro pořádek: Real Madrid je se 14 tituly v Lize mistrů absolutním vládcem, druhý AC Milán zvítězil sedmkrát, Liverpool a Bayern Mnichov došli na úplný vrchol šestkrát.

Guardiola je toho názoru, že obhajoba může být pro jeho tým snažší, než získat první titul: "Nejtěžší je vyhrát poprvé."

Manchester City – CZ Bělehrad