Krejčíková opět zaskočila světovou jedničku Šwiatekovou a v Dubaji slaví titul

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krejčíková opět zaskočila světovou jedničku Šwiatekovou a v Dubaji slaví titul

Barbora Krejčíková v Dubaji získala titul.
Barbora Krejčíková v Dubaji získala titul.AFP
Barbora Krejčíková (27) ve finále v Dubaji přemohla 6:4, 6:2 letos na Blízkém východě neporaženou Igu Šwiatekovou (21), jako pátá v historii vyřadila na jednom turnaji světovou trojku, dvojku i jedničku a získala svou premiérovou trofej z podniků WTA 1000 a celkově šestý titul. Druhá česká šampionka v historii dubajské akce připravila Polce teprve třetí porážku z 15 finále, první na "tisícovkách", a navázala na loňskou výhru z ostravského finále.

Swiateková – Krejčíková 0:2

Sestřih zápasu Šwiateková – Krejčíková
Livesport

Barbora Krejčíková začala loni právě na Blízkém východě laborovat s loktem, poté tři měsíce nehrála a formu našla až v závěru roku, když ovládla po sobě jdoucí halové podniky v Tallinnu a Ostravě. Na další čtvrtfinálovou účast ale dosáhla až v tomto týdnu.

A mohla na ni čekat dál, protože po jasné výhře nad Irinou Beguovou odvracela čtyři mečboly Darji Kasatkinové. Následovalo suverénní vítězství nad Petrou Kvitovou, neskutečný obrat proti letos neporažené šampionce Australian Open Aryně Sabalenkové a skalp Jessicy Pegulaové. Rodačka z brněnských Ivančic se tak podruhé v tomto dějišti probojovala do závěrečného kola (2021, porážka s Garbiňe Muguruzaovou) a Česko mělo už pošesté za posledních 10 let zastoupení v dubajském finále.

Na druhý pokus už to české tenistce vyšlo, ačkoli v letošním finále narazila na Igu Šwiatekovou, která před týdnem obhájila titul v Dauhá, v šesti zápasech na Blízkém východě dohromady ztratila jen 14 gamů a byla jasnou favoritkou. Krejčíková jí ovšem v souboji posledních tří vítězek French Open po setech 6:4 6:2 připravila teprve třetí porážku z 15 finále a první na "tisícovkách", navíc navázala na loňskou výhru z ostravského finále.

Obě aktérky měly v úvodním dějství velké potíže na servisu a k vidění byly spíše nevynucené chyby než vítězné údery. Krejčíková sebrala podání Šwiatekové hned v úvodním gamu, ale o náskok brejku dvakrát přišla. Soupeřce se podařilo srovnat na 4-4, nicméně ve zbytku setu nebyla schopná trefit kurt a v posledních dvou hrách neuhrála jediný fiftýn.

Zdolala tři nejlepší hráčky světa

Druhá sada už byla mnohem kvalitnější. Zpočátku byla lepší Šwiateková, avšak Krejčíková napříč dvěma gamy odvrátila všechny čtyři brejkbolové hrozby a v páté hře sama udeřila. Favoritce nakonec nepovolila už ani jeden game, druhý brejk slavila díky parádní obraně a famóznímu lobu přímo na základní čáru a utkání suverénně doservírovala.

Krejčíková jako teprve pátá v historii dokázala na jednom turnaji porazit světovou trojku, dvojku i jedničku. Navíc zkompletovala sbírku trofejí z akcí všech kategorií (WTA 250 Štrasburk 2021, French Open 2021, WTA 250 Praha 2021, WTA 250 Tallinn 2022, WTA 500 Ostrava 2022 a WTA 1000 Dubaj 2023) a vyhrála šest ze sedmi posledních finále (celková úspěšnost 6-3). Konkrétně v Dubaji se stala druhou českou šampionkou po Kvitové (2013).

Rozhovor s Barborou Krejčíkovou
WTA

Bývalá světová dvojka, která se v žebříčku posune na 16. místo přesně mezi krajanky Kvitovou a Karolínu Plíškovou, přehrála v Dubaji čtyři členky nejlepší světové desítky. Stejný počet skalpů takto vysoko postavených soupeřek slavila na posledních 24 turnajích dohromady. Jako první v historii zvládla v Dubaji porazit světovou jedničku ve finále.

"Znamená to strašně moc. Byl to skvělý týden, každým zápasem jsem se tu zlepšovala a dneska jsem předvedla svůj nejlepší výkon. Igu hodně respektuju, je pro mě velkou inspirací, každým dnem mě motivuje. Bylo to výborné finále a s výsledkem jsem spokojená," řekla Krejčíková v pozápasovém rozhovoru.

Šwiateková si zhoršila svou finálovou bilanci na 12-3 a poprvé prohrála souboj o titul na prestižních "tisícovkách" (5-1). Jednadvacetiletá rodačka z Varšavy je druhou polskou finalistkou v historii Dubai Duty Free Tennis Championships, na krajanku Agnieszku Radwaňskou (2012) navázat nedokázala. Jako poslední triumfovala v Dubaji i Dauhá v rámci jedné sezony Justine Heninová (2007).