Legionáři: Barák se prosadil proti AC Milán, Zima pomohl obrat o body AS Řím

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: Barák se prosadil proti AC Milán, Zima pomohl obrat o body AS Řím

Antonín Barák se ve 12. ligovém zápase za Fiorentinu dočkal prvního gólu.
Antonín Barák se ve 12. ligovém zápase za Fiorentinu dočkal prvního gólu.Profimedia
Podzimní část sezony 2022/23 je passé, v jejím závěru byli z českých legionářů nejvíc vidět ti působící v Itálii. A oba v náročných venkovních zápasech. David Zima (22) odehrál za FC Turín celý duel proti AS Řim a spolehlivým výkonem pomohl k remíze 1:1, Antonín Barák (27) premiérovou ligovou trefou za Fiorentinu vyrovnával na San Siru na 1:1, AC Milán se však v nastavení dočkal šťastného vítězného gólu.

Anglie

Po dvou ročnících hojnosti najel West Ham na výrazně úspornější režim. Sice bez ztráty bodu vyhrál skupinu B Evropské konferenční ligy, ale minulý týden vypadl z Ligového poháru s druholigovým Blackburnem a v Premier League se potácí bod nad sestupovým pásmem. V sobotu zaznamenal třetí ligovou porážku za sebou, doma padl s Leicesterem 0:2.

V základní sestavě nescházel Tomáš Souček (27) a stejně jako v minulém kole nedohrál. V 75. minutě jej vystřídal Pablo Fornals a krátce poté přidali hosté pojišťující gól. Ještě v první půli se bývalý slávista prosadil, ve 36. minutě uklidil prvním dotykem pravačkou za tyč přihrávku Jarroda Bowena. Ten byl ale  v ofsajdu, tudíž gól na 1:1 neplatil.

Nehrál: Vladimír Coufal (30), West Ham  

Aktuální tabulka Premier League
Aktuální tabulka Premier LeagueFlashscore

Německo

O co hrozivější měl Leverkusen vstup do sezony, o to lepší formu v závěru její první části nabral. Výhra nad Stuttgartem (2:0) byla jeho třetí v řadě a ve vyrovnané soutěži rázem ztrácí jen sedm bodů na poháry. Adam Hložek (20) po čtyřech ligových zápasech tentokrát nedostal šanci v základní sestavě.

Xabi Alonso jej dal na hřiště po hodině hry a český forvard záhy založil akci, z níž málem padl gól. Průnikovou přihrávkou vyslal do sprintu Moussu Diabyho a ten předložil před bránu na Frimponga, který ale z první nastřelil břevno. V 79. minutě Hložek zakončoval z hranice vápna levačkou, balon ale zblokoval obránce. V Bundeslize má někdejší opora Sparty zatím bilanci 1+2 ve 13 utkáních.

Stejně bodů jako Leverkusen má Hoffenheim, který se naopak v posledních týdnech dostal do hlubokého útlumu. Z pěti zápasů získal jen bod, naposledy nestačil doma na Wolfsburg 1:2. Pavel Kadeřábek (30) začal na rozdíl od minulého klání proti Frankfurtu na lavičce, do hry šel až v 82. minutě. TSG už se na závěrečný tlak nezmohl.

Schalke mělo rozlučku s podzimem složitou, hostilo Bayern. Favorit si v klidu došel pro tři body za vítězství 2:0, šancí měl ale minimálně na dvakrát tolik gólů. Alex Král (24) patřil podobně jako v předchozích dvou utkáních k lepším hráčům v modrém dresu a ještě za nerozhodného stavu nebyl daleko od gólu.

Domácí Marius Bulter táhl ve 24. minutě brejk a zakončil ho střelou, kterou Manuel Neuer vyrazil. Kdyby se německý útočník pokusil procpat míč na malé vápno na Krále, ten mohl doklepnout do prázdné brány. Nováček Bundesligy bude ve druhé části sezony pokračovat v boji o záchranu, na barážovou pozici ztrácí pět bodů.

Druhý nováček Werder je na tom o poznání lépe, s 21 body přezimuje devátý. Poslední dvě utkání mu ale nevyšla, na debakl na Bayernu 1:6 navázal domácí prohrou s Lipskem 1:2. Ovšem ve větší permanenci než Jiří Pavlenka (30) byl na druhé straně Janis Blaswich, který hráčům Brém zlikvidoval několik vyložených příležitostí.

Český gólman se zaskvěl v 74. minutě, kdy vyrazil střelu Dominika Szoboszlaie. Při gólech byl bezmocný, byť u toho prvního nebyl zákrokem nohou daleko od úspěchu. Z Čechů v Bundeslize toho Pavlenka na podzim odehrál nejvíc, nechyběl ani minutu včetně dvou pohárových zápasů a připsal si dvě čistá konta.

Nehráli: Patrik Schick (26), Leverkusen, Vladimír Darida (32), Hertha, Tomáš Koubek (30), Augsburg

Pozn.: Schick je zraněný

Aktuální tabulka Bundesligy
Aktuální tabulka BundesligyFlashscore

Itálie

S dosavadním působením ve Fiorentině, kam přišel v srpnu na hostování z Verony, může být Antonín Barák zatím relativně spokojen. Dařilo se mu zejména v Evropské konferenční lize, kde v pěti zápasech zaznamenal tři góly a jednu asistenci a pomohl k postupu do jarní fáze. V Serii A to bylo o něco slabší.

Zasáhl sice do 12 ze 13 utkání, ale nebodoval a v posledních týdnech sbíral starty po minutách. Na lavičce měl začít i v neděli proti AC Milán, jenže při rozcvičce se zranil Giacomo Bonaventura a místo něj dostal místo v základu právě Barák. Trenér Vincenzo Italiano nemusel litovat, příbramský odchovanec se odvděčil dobrým výkonem.

Nejdřív za stavu 0:1 po jeho přihrávce trefil Cristiano Biraghi tyč, pak Barák ve 28. minutě srovnal. Ve vápně si našel míč a z otočky jej s pomocí teče poslal pod padajícím gólmanem. Proti milánskému AC se trefil už potřetí v kariéře, víckrát, čtyřikrát, se v Serii A prosadil jen do sítě Sassuola. V 75. minutě střídal, a tak už nebyl u vlastního gólu Nikoly Milenkoviče, který v 92. minutě rozhodl o výhře domácích.

David Zima nastoupil v Římě v úvodní jedenáctce podruhé za sebou a v aktuální sezoně potřetí. Ve středu tříčlenné obrany absolvoval celý zápas, v němž Turín překvapivě sahal po vítězství. Po ne zrovna strhující první půli, kdy ani jeden tým nevystřelil na bránu, se Býci ujali vedení. V 55. minutě zamířil hlavou přesně k tyči Karol Linetty.       

Domácí v závěru vystupňovali tlak a poté, co až příliš rozohněný José Mourinho dostal červenou kartu, kopali v 92. minutě penaltu. Tu ale Andrea Belotti neproměnil, míč jen otřel o tyč. Paulo Dybala pak nádhernou střelou trefil břevno a odražený balon napálil do sítě Nemanja Matič. Turín i tak přečká zimu na solidním devátém místě Serie A.

Nehrál: Daniel Samek (18), Lecce

Aktuální tabulka Serie A
Aktuální tabulka Serie AFlashscore

Nizozemsko

Václav Černý (25) dává vzpomenout na svou první sezonu v Twente. Ještě než mu ji uťalo zranění, pyšnil se v 16 ligových zápasech bilancí 6+6, nyní je po 12 utkáních na metě 4:2. Tentokrát na hřišti Sparty Rotterdam, která je coby jedno z největších překvapení ročníku na šestém místě, se ovšem neprosadil. Vidět však byl.

Ve 30. minutě rozehrával standardku z více než 30 metrů a překvapivě zvolil střelu, která prosvištěla kousek nad břevnem. O chvíli později zakončoval po úniku nezvykle pravačkou, Nick Olij ale zakročil. Ze hry šel Černý v 64. minutě ihned po vedoucí brance svého parťáka ze zálohy Sema Steijna, domácí sedm minut poté srovnali na konečných 1:1. Twente je páté o tři body před Spartou.

Vitesse remizovalo 2:2 na půdě G.A. Eagles, Tomáš Hájek (30) se podobně jako v dohrávce proti Ajaxu dostal na hřiště na necelou půlhodinu. Střídal společně se Simonem van Duivenboodenem, který ve třetí minutě nastavení trefil hostům důležitou remízu. Celek z Arnhemu se díky osmi bodům z posledních pěti kol vyhrabal ze sestupových pozic.      

Nehrál: Michal Sadílek (23), Twente

Aktuální tabulka Eredivisie
Aktuální tabulka EredivisieFlashscore

Turecko

Gaziantep si po vynikajícím vstupu do sezony prošel slabším obdobím, v posledním utkání před mistrovstvím světa remizoval v Karagümrüku 3:3 a udržel 10. příčku. Matěj Hanousek (29) v lize podruhé za sebou absolvoval plnou porci minut, stejně jako ve 13 předchozích vystoupeních v Turecku si ale branku ani asistenci nepřipsal. Tomáš Pekhart (33) naskočil na poslední minutu a po 12 utkáních v Superlize je na bilanci 1+1, jeden gól dal v poháru.

Aktuální tabulka Superligy
Aktuální tabulka SuperligyFlashscore

Polsko

Čerstvému reprezentantovi Petru Schwarzovi (31) stačilo v aktuální sezoně Ekstraklasy 15 ligových zápasů, aby vyrovnal bilanci z minulého ročníku, kdy však na dva góly a jednu asistenci potřeboval o 16 utkání víc. V neděli, kdy jeho Slask hostil druhou Legii, si však čísla nevylepšil, v zápase totiž gól nepadl. Blíž k němu byli hosté, ale Josue neproměnil penaltu a pak mu gól na základě titěrného ofsajdu sebral VAR.

Widzew napravil předchozí dvě porážky, když si odvezl tři body z hřiště Korony Kielce za vítězství 1:0. Marek Hanousek (31) v 83. minutě střílel bez přípravy z hranice vápna, trefil ale jen brankáře. Jediný gól padl až v první minutě nastavení, postaral se o něj Mato Miloš. Lodžský tým je o skóre třetí, na vedoucí Raków, který v lize triumfoval sedmkrát v řadě, ztrácí 12 bodů. Hanousek dal na podzim dva ligové a dva pohárové góly.

V Jagiellonii by na závěr podzimní fáze sezony asi nejraději zapomněli. Z posledních pěti klání má celek z Bělostoku jediný bod a klesl na 13. pozici, naposledy prohrál doma s Lechem Poznaň 1:2. Tomáš Přikryl (30) odehrál celé utkání a v 91. minutě při brejku hostů smolně tečoval míč, který doputoval až k Filipu Szymczakovi, jen dal vítězný gól. Martin Pospíšil (31) se do hry dostal v 71. minutě.

David Jablonský (31) hrál od první minuty na pravém kraji obrany Cracovie, která po dvou vítězstvích na body nedosáhla. V Plocku nestačila na Wislu (0:1), přestože měla dvakrát víc střel na bránu i mimo ni než soupeř. Někdejší hráč Teplic je ve své čtvrté sezoně v Krakově vidět zejména v souvislosti s kartami, v osmi zápasech dostal pět žlutých a jednu červenou.

Nehráli: Tomáš Petrášek (30), Raków, Martin Doležal (32), Zaglebie, Jakub Jugas (30), Cracovia

Pozn.: Petrášek a Jugas jsou zranění

Aktuální tabulka Ekstraklasy
Aktuální tabulka EkstraklasyFlashscore