Legionáři: První gól Přikryla i jistý Pavlenka, asistence v Nizozemsku a Švýcarsku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legionáři: První gól Přikryla i jistý Pavlenka, asistence v Nizozemsku a Švýcarsku

Legionáři: První gól Přikryla i jistý Pavlenka, asistence v Nizozemsku a Švýcarsku
Legionáři: První gól Přikryla i jistý Pavlenka, asistence v Nizozemsku a ŠvýcarskuProfimedia
Zatímco Vladimír Coufal (30) odnesl nevalnou formu posledních týdnů posazením na lavičku, Tomáš Souček (27) odehrál proti Wolves celý zápas a při vítězství 2:0 dal vzpomenout na kvalitní představení jak svá, tak celého týmu Kladivářů z uplynulých dvou sezon. Ještě o poznání lepší výkon předvedl Bayern Mnichov, který doma zdemoloval 4:0 Leverkusen Patrika Schicka (26) a Adama Hložka (20). Jiří Pavlenka (30) pomohl Werderu k drtivé výhře, v Nizozemsku a ve Švýcarsku zaznamenali Češi gólové asistence.

Anglie

Zápas mezi West Hamem a Wolves byl soubojem utrápených a ofenzivně nejméně potentních týmů v Premier League. Sestupové pozice, na nichž byly oba celky přilepeny, opustili po vítězství 2:0 Kladiváři. K prvnímu domácímu triumfu v sezoně pomohl i solidní výkon Tomáše Součka.

Ten přes kritiku, která se na něj na ostrovech za výkony v poslední době snášela, dostal od trenéra Davida Moyese plnou porci minut. Vyhrál všechny tři vzdušné souboje a mimo jiné získal osm míčů, přičemž jednou to vedlo ke gólu Jarroda Bowena.

Anglický reprezentační záložník se trefil utaženou střelou levačkou k tyči, ještě pohlednější byl v prvním poločase úvodní gól Gianlucy Scamaccy. Italský útočník se trefil halfvolejem na zadní tyč. West Ham se tak naladil na čtvrteční zápas Evropské konferenční ligy proti Anderlechtu.

Nehrál: Vladimír Coufal, West Ham

Německo

Bayern potřeboval po čtyřech ligových ztrátách zabrat a měl k tomu ideálního soupeře v podobě Leverkusenu, na němž od začátku sezony leží těžká "deka". Druhý poločas byl v tomto zápase tak trochu zbytečný, protože po tom prvním to bylo už 3:0 pro domácí, když gól a asistenci zapsal fantasticky hrající Jamal Musiala.

Jestli při jeho brance na 2:0 neměl úplně čisté svědomí gólman Lukáš Hradecký, gól Thomase Müllera, který dal v 84. minutě výsledku konečnou podobu 4:0, šel vyloženě za ním. Finský gólman totiž při rozehrávce podklouzl a německému útočníkovi nabídl balon před prázdnou bránou.

Schick odehrál hodinu a byť v první půli několikrát dobře podržel či sklepl míč a vyhrál sedm soubojů, nejvíc z hostujícího týmu, proti obraně Bayernu se prosazoval složitě. Do výrazné šance se nedostal, což platí i pro Hložka, který naskočil v 75. minutě.

V Berlíně mohlo dojít k souboji někdejších českých reprezentantů, hrál ale jen Pavel Kadeřábek (30) v dresu Hoffenheimu. Počtvrté v řadě byl v základní sestavě a opět odehrál celé utkání. Hosté byli lepší zejména v první půli, během níž vyslali na branku Herthy 12 střel.

Ujala se ale jen teč Andreje Kramariče, který mohl po vyrovnání Dodiho Lukebakia ještě do přestávky vrátit hostům vedení, ale trefil jen tyč. Hoffenheim propásl šanci skočit na třetí místo tabulky, Hertha sice počtvrté za sebou neprohrála, nicméně dál čeká na první domácí vítězství v sezoně.

Jedním ze strůjců drtivé výhry Werderu 5:1 nad Mönchengladbachem byl Jiří Pavlenka. Ten se při první domácí výhře Brém od návratu do Bundesligy prezentoval několika výbornými zákroky. S jediným gólem, který mu dal Marcus Thuram, nemohl dělat nic, francouzský útočník na něj šel sám.

To ale bylo až ve druhé půli za stavu 4:0 pro Werder, který dvěma góly a asistencí táhl Niclas Fullkrug. Pavlenka se předvedl zejména v prvním poločase při střele, kterou pod břevno vyslal Lars Stindl, a poté v závěru proti dorážce Patricka Herrmanna. Brémy z osmého místa ztrácejí jen dva body na pohárové příčky.

Nehráli: Vladimír Darida (32), Hertha, Alex Král (24), Schalke, Tomáš Koubek (30), Augsburg

Itálie

Nové angažmá Antonína Baráka (27) se zatím neodvíjí zrovna šťastně. Sice zasáhl do všech šesti ligových utkání Fiorentiny, jenže z těch Fialky vydolovaly pouhých pět bodů. A teď mají na kontě další porážku, v neděli nestačily venku na Atalantu (0:1).

V úvodu se reprezentační záložník cpal po střele Riccarda Saponary k dorážce, ale míč mu skočil na ruku a pak na hlavu. Barák několikrát zkoušel vymyslet předfinální přihrávku, jinak nijak zvlášť vidět nebyl. Čtvrt hodiny před koncem, kdy už domácí vedli, jej vystřídal Luka Jovič.

Nehráli: Daniel Samek (18), Lecce, David Zima (21), FC Turín

Polsko

Prvního gólu v sezoně se dočkal Tomáš Přikryl (30) a pomohl Jagiellonii k jasné výhře 4:1 nad Koronou. Bývalý sparťan ve 31. minutě otevřel skóre z dorážky a ihned poté předvedli domácí málo vídané gesto fair play.

Přikrylově brance totiž předcházela situace, po níž hráči Korony zakopli míč do autu – jenže místo aby jim ho tým z Białystoku sportovně vrátil, rozjel gólovou akci. Proto po následné rozehrávce ze středového kruhu nezačali domácí hrát a nechali Jakuba Lukowskiho srovnat.

Po přestávce si ale vedení vzali zpět zejména díky dvěma proměněným penaltám. Přikryl byl v 79. minutě vystřídán a krátce nato přidala Jagiellonia čtvrtý gól. Po třech zápasech na lavičce odehrál za vítěze, kteří jsou v lize už sedm duelů bez porážky, celé utkání i Martin Pospíšil (31).

Marek Hanousek (31) byl v dresu Widzewu Lodž na hřišti proti Rakówu celé utkání, které moc ofenzivních akcí nenabídlo. Za 90 minut bylo k vidění jen pět střel na branku, neurodilo se ani příliš vyložených šancí. V těch největších se ocitl hostující Ivi López, ani on se ale neprosadil. A tak konečné skóre znělo 0:0.

Podruhé za sebou si Jakub Jugas (30) připsal plnou minutáž a jeho Cracovia si doma poradila s Radomiakem Radom 2:0. Vítězové si góly rozdělili do obou poločasů a v tabulce jsou už pátí se čtyřbodovou ztrátou na úplné čelo.

Nehráli: Martin Doležal (32), Zaglebie, Tomáš Petrášek (30), Raków, Petr Schwarz (30), Slask, David Jablonský (30), Cracovia

Pozn.: Schwarz je zraněný, Petrášek už byl po zranění na lavičce.

Nizozemsko

Ke čtyřem ligovým v gólům v této sezoně přidal Václav Černý (24) první asistenci. Důležitou a velmi pohlednou. Ve 37. minutě zápasu proti Vitesse se k němu nějakých 25 metrů od brány odrazil míč a on jej šikovně poslal za obranu na rozběhnutého Joshuu Breneta, který propálil hostujícího brankáře.

V nastavení prvního poločasu se Černý po narážečce šikovně protáhl do vápna a poslal míč pod sebe, ale Amthias Kjolo nabídnutou šanci nevyužil. Po pauze centroval pro změnu pravou a nechybělo mnoho, aby Ricky van Wolfswinkel tečoval balon do brány. Ze hřiště šel český reprezentant, který se opět ukázal ve velmi dobrém světle, v 75. minutě.

Nehrál: Michal Sadílek (23), Twente, Tomáš Hájek (30), Vitesse

Pozn.: Sadílek je zraněný

Švýcarsko

Martin Frýdek (30) zaznamenal druhou asistenci v ročníku. V 18. minutě, když Young Boys vedli na stadionu Lucernu 1:0, hodil dlouhý aut, který si Pascal Schurpf prvním dotekem hrudí zpracoval a druhým šikovně přeloboval brankáře.

Na hřišti vydržel Frýdek na levém kraji obranné řady celý zápas, a tak byl i u rozhodujícího momentu nedělního klání. Po centru Lorise Benita se mezi domácími stopery prosmýkl k hlavičce Jean-Pierr Nsame a rozhodl o vítězství celku z Bernu 2:1.

Na základní sestavu Roman Macek (25) v probíhající sezoně nadále čeká, za Lugano si ale připsal třetí start v řadě. V nedělním domácím utkání proti Servette se do hry dostal v 63. minutě, když jeho tým vedl 1:0. Další gól už nepadl a Lugano tak napravilo minulé zaváhání s Young Boys (0:3).