Leverkusen – Dortmund. Poslední tři bitvy: Haalandův koncert i Hložkova premiéra

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Leverkusen – Dortmund. Poslední tři bitvy: Haalandův koncert i Hložkova premiéra
Haaland střílí v předloňském souboji gól Leverkusenu.
Haaland střílí v předloňském souboji gól Leverkusenu.Profimedia
V minulé sezoně se prali o druhé místo v lize, jejich zápasy pokaždé přitahují pozornost. V tomto ročníku sice fotbalisté Leverkusenu a Dortmundu aktuálně nepatří do úplné špičky, ale svými výsledky v posledních duelech tam neochvějně míří. První z nich se musel vyrovnat s podzimní změnou trenéra, druhý s letní ztrátou kanonýra Haalanda. Co se mezi oběma soupeři událo ve třech minulých soubojích?

11. září 2021, Leverkusen – Dortmund 3:4

Celkový čas, po který vedl Leverkusen: 48 minut.

Divoká přestřelka, v níž nejčastěji tasil kolty norský plavovlasý zabiják Haaland. Dva góly dal a na třetí přihrál. Leverkusen si přitom většinu zápasu udržoval nejtěsnější náskok. Nikdy se mu ale nepovedlo jej zdvojnásobit, největší šanci k tomu zahodil český kanonýr Patrik Schick, který ve 22. minutě mířil zblízka těsně vedle. Dočkal se až v nastavení první půle, kdy brejk zakončil přesnou ranou k tyči. Byl to jeho třetí gólový zápis v řadě.

Hosté v duelu manko smazali celkem třikrát. Naposledy za stavu 2:3 už vývoj otočili. A to ze standardních situací. Guerreiro z nádherného trestného kopu do pravého horního rohu branky vyrovnal a krátce po něm stvrdil obrat Haaland z penalty. Pro Leverkusen šlo o premiérovou prohru v sezoně i první domácí porážku od rivala po třech letech.

6. února 2022, Dortmund – Leverkusen 2:5

Počet přihrávek: 603:325.

Znovu sedmigólová smršť a odveta se vším všudy. V sestavě domácích chyběl kvůli svalovým problémům Haaland a bylo to znát. Na opačné straně se sice Schick mezi střelce přímo nezapsal, byl ale součástí čtyř gólových akcí. Asi největší podíl měl na první trefě, kdy jeho ránu gólman Kobel vyrazil jen do spoluhráče Akanjiho, od nějž skončila v síti. Dortmund sice měl míč častěji ve své moci, jenže ze 14 střel mířil osmkrát vedle.

Kapitán Borussie Marco Reus nechápal, co se s jeho týmem stalo. Stěžoval si na to, že navzdory dvoutýdenní speciální přípravě na duel nefungovaly základní věci. Leverkusen si připsal třetí výhru po sobě a především poprvé v historii nastřílel Dortmundu na jeho stadionu víc než tři góly. Druhou příčku v lize ale nakonec uhájili žlutočerní.

6. srpna 2022, Dortmund – Leverkusen 1:0

Střely na branku: 4:3.

Po třech letech byl zase na tento šlágr Signal Iduna Park nacpaný fanoušky. Ti se po omezeních kvůli koronaviru konečně mohli dostavit v plném počtu 81 365 lidí, jenže z nabídnuté podívané byli možná mírně zklamaní. Viděli jediný gól (což se v Dortmundu stalo v domácím duelu proti Bayeru po necelých devíti letech), navíc padl už v 10. minutě. K jejich radosti jej alespoň vstřelil Reus.

V dresu poražených si odbyl ligový debut český import Adam Hložek, jenž odehrál celou druhou půli. Schick zvládl kompletní zápas a neustále zaměstnával švýcarského gólmana Kobela, ten se proti němu však překonával. Pouhých sedm střel mezi tyče ovšem bylo nejméně mezi těmito soupeři od února 2016, kdy také vyhrál Dortmund 1:0.