Nešťastná koncovka. Krejčíková se Siniakovou triumf na Turnaji mistryň neobhájily

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nešťastná koncovka. Krejčíková se Siniakovou triumf na Turnaji mistryň neobhájily

Titul v Texasu získalo duo Kuděrmetovová, Mertensová.
Titul v Texasu získalo duo Kuděrmetovová, Mertensová.Profimedia
Barbora Krejčíková (26) a Kateřina Siniaková (26) titul na Turnaji mistryň jako sedmý pár v historii neobhájily. Ve finále v texaském Fort Worth české tenistky podlehly 2:6, 6:4 a 9:11 dvojici Veronika Kuděrmetovová (25) a Elise Mertensová (26), když v rozhodujícím super tie-breaku neudržely vedení 7:2 a nedokonaly obrat po mizerném první setu.

Sedminásobné grandslamové šampionky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková letos vyhrály Australian Open, Wimbledon a na US Open zkompletovaly kariérní grandslam.

Počtvrté v řadě tak nechyběly na Turnaji mistryň a mohly se stát sedmým párem v historii, který dokáže obhájit titul. České tenistky k tomu měly skvěle našlápnuto, bez ztráty setu se potřetí dostaly až do finále, ale podobně jako při debutu v roce 2018 poslední krok na cestě k triumfu neudělaly.

Češky v texaském Fort Worth nestačily v repríze semifinále lednového Australian Open na Veroniku Kuděrmetovovou s Elise Mertensovou. Po mizerném začátku a pasivní koncovce prohrály 2:6, 6:4 a 9:11.

V úvodu zápasu se Češkám vůbec nedařilo. Velmi rychle ztratily čtyři gamy a po půl hodině hry i celý set. Ve druhé sadě prohrávaly po ztrátě podání 3-4, ale pak vyhrály 19 z 22 výměn a rázem v rozhodujícím super tie-breaku vedly 7:2. A to mohlo být ještě veseleji, kdyby Krejčíková nezkazila relativně jednoduchou smeč.

Velký úspěch byl blízko, Krejčíková se Siniakovou ale obrat nedokonaly. Vinou přehnané pasivity prohrály šest míčků v řadě a byť ještě dokázaly odvrátit mečbol a byly pouhé dvě výměny od vítězství, poslední slovo měly soupeřky.

Detail zápasu Krejčíková/Siniaková – Kuděrmetovová/Mertensová 1:2

Oba páry ve stominutovém zápase zaznamenaly 21 vítězných úderů, ale Kuděrmetovová s Mertensovou udělaly o tři nevynucené chyby méně a využily všechny tři brejkboly.

"Bylo to vyrovnané až do konce a věřím, že jsme fanouškům nabídly pěknou show. Tentokrát jsme my ty smutné, ale vrátíme se zpět. Soupeřkám gratulujeme, měly skvělý týden. Těším se, že nás příští rok čeká další úspěšná sezona a zahrajeme si proti sobě ve finále víckrát," řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu Krejčíková.

"Byl to těžký zápas. Soupeřky hrály tvrději a zasloužily si to. Věřím, že se vrátíme příští rok ještě silnější. Jsem na nás s Bárou hrdá. Máme za sebou dlouhou cestu, ale vedeme si dobře," doplnila Siniaková.

České tenistky letos vinou zranění Krejčíkové odehrály jen osm společných turnajů, ale hned tři z nich a pokaždé na grandslamu dokázaly proměnit v triumf. Zápasovou bilanci v roce 2022 mají 27 výher a pouhé 4 porážky.

Sezona však pro ně ještě nekončí. Nyní je čeká rychlý přesun do skotského Glasgow, kde se pokusí pomoct českému výběru na finálovém turnaji Billie Jean King Cupu.

Už před finálovým duelem bylo jisté, že české tenistky zakončí sezonu jako nejlepší pár roku a Siniaková potřetí v kariéře a druhý rok po sobě jako deblová jednička. Jen na druhé místo před Krejčíkovou se posunula Kuděrmetovová a vyrovnala své žebříčkové maximum.

Kuděrmetovová s Mertensovou odehrály první společnou sezonu a po loňském triumfu v Istanbulu a letošním vítězství v Dubaji získaly třetí a dosud nejcennější trofej. Obě vyhrály Turnaj mistryň poprvé.

Belgičanka Mertensová, jež strávila už 23 týdnů v čele deblového žebříčku, přidala do sbírky další cenný pohár ke třem trofejím ze tří různých grandslamů. Finále na Turnaji mistryň hrála druhý rok po sobě, loni proti Češkám neuspěla po boku Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu.

"Minulý rok jste mě porazily, takže to letos byla trochu odveta. Pořád jste ale nejlepším týmem na světě a můžete na sebe být pyšné. Vždyť jste tento rok vyhrály tři grandslamy," řekla českým tenistkám Mertensová. "Na konci zápasu jsem byla hodně nervózní a teď tomu ani nemůžu uvěřit," doplnila.

Rodačka z Kazaně Kuděrmetovová zaznamenala nejcennější úspěch, dosud bylo jejím maximem ve čtyřhře wimbledonské finále.