Práce pro hasiče. Jak český baseball udusil španělský oheň a řekl si o věhlasné Classic

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Práce pro hasiče. Jak český baseball udusil španělský oheň a řekl si o věhlasné Classic
Práce pro hasiče. Jak český baseball udusil španělský oheň a řekl si o věhlasné Classic
Práce pro hasiče. Jak český baseball udusil španělský oheň a řekl si o věhlasné ClassicProfimedia
Český baseball vepsal do své kroniky tučným písmem historický úspěch. Vůbec poprvé se reprezentační výběr zúčastní prestižního turnaje World Baseball Classic. Příběhu malé evropské zemičky, která poskládala tým ze sportovců amatérů, si všiml také web zámořské profesionální ligy mlb.com.

"Martin Schneider se ve svém zaměstnání věnuje hašení požárů. Ve středu večer ale pro změnu uhasil rozžhavené španělské pálky v rozhodujícím kvalifikačním utkání, které se hrálo v německém Regensburgu," píše ve své story Michael Clair, jenž se věnuje prestižní MLB.

Češi sice v průběhu základní skupiny prohráli se Španělskem vysoko 7:21, rozhodující duel ale zvládli právě díky nadhazovačům a povolili soupeři jen jediný doběh. 

Schneider přitom letos dokázal v dresu brněnských Draků v extralize jen několik nadhozů, ale protože je v Česku považován dlouhodobě za nejlepšího nadhazovače, měl být na kvalifikačním turnaji záložní variantou. Když se však přiblížil zápas o všechno, zeptal se ho kouč Pavel Chadim: "Můžeš začít?"

"Když se mě na to zeptal, řekl jsem: 'Hele, ty mě znáš. Zítra tam vypustím duši. Takže je to na tobě. Je to tvoje rozhodnutí," vyprávěl Schneider pro mlb.com. Čekala ho silná španělská sestava, která ještě v sobotu večer potupila Čechy 21 doběhy a o dva dny později potvrdila formu devíti body proti Velké Británii.

Pravoruký nadhazovač vydržel v zápase přes šest směn, v nichž vyautoval pět pálkařů a při jeho úřadování skóroval v prvním dějství jen bývalý hráč MLB Engel Beltre. Češi otočili stav v průběhu druhé směny a sólo homerun Marka Chlupa jim dal dvoubodový náskok. Pak už jen skvěle bránili a poslední tři směny odházel Marek Minařík.

"Myslel jsem, že půjdu na hřiště jen jednou, ale když mě tam poslali, věděl jsem, že to zvládnu celé," komentoval závěr duelu druhý český nadhazovač.

Přehled zápasu Španělsko - Česko

Jednou z pěti zápasů to vyjde

Pro Španěly, kteří byli považováni za favorita kvalifikačního turnaje, byla prohra obrovským zklamáním, naopak český kouč Pavel Chadim v pozápasových rozhovorech novináře bavil. "Věděl jsem, že Španěly můžeme porazit tak jedenkrát z pěti zápasů. A i proto jsme si je před kvalifikací pozvali na přípravné zápasy. V nich jsme třikrát prohráli a výprask jsme dostali i ve skupině. Ale tenhle rozhodující zápas byl pátý v pořadí a nakonec se ukázalo, že opravdu může být náš…"

Prestižní turnaj World Baseball Classic se letos poprvé bude hrát s 20 účastníky, ti budou rozděleni do čtyř pětičlenných skupin. Titul nejlepšího týmu světa z roku 2017 budou obhajovat Američané. 

Češi už mají jasno i o tom, jak bude vypadat jejich skupina. Příští rok v březnu je čekají ve věhlasném Tokio Dome souboje s Čínou, Japonskem, Korejskou republikou a Austrálií. Pro celý tým to bude splnění celoživotního snu.