Romantický návrat domů. Alderweireld v Antverpách uzavře kruh, opět se sejde s Overmarsem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Romantický návrat domů. Alderweireld v Antverpách uzavře kruh, opět se sejde s Overmarsem
Toby Alderweireld patří mezi defenzivní stálice belgické reprezentace.
Toby Alderweireld patří mezi defenzivní stálice belgické reprezentace.Profimedia
Toby Alderweireld (33) se přeci jen vrací domů. Loni byl na Royal Antverpy až příliš drahý, a tak ho na rok za pět milionů eur ulovil katarský Al-Duhail. Nyní už to ale díky velké snaze Marca Overmarse, který kdysi belgickému obránci pomáhal z Ajaxu do Atlética Madrid, konečně klaplo.

Alderweireldovi je už 33 let, stále však pravidelně reprezentuje svou zemi, když letos v červnu odehrál tři ze čtyř zápasů Ligy národů, a pro belgickou nejvyšší soutěž se tak jedná o velký úlovek.

Royal Antverpy ze zadákových kvalit a zkušeností plánuje těžit po dobu tří let a uzavírá tím tak předlouhý proces hráčova vábení, který začal vrcholit Alderweireldovou návštěvou zápasu s Anderlechtem letos v květnu. Následovaly složité dohady nad platem, ale i odstupném.

Alderweireld se v Antverpách narodil a své první fotbalové krůčky činil na severu města v klubu Germinal Ekeren, který se roku 1999 sloučil s klubem K Beerschot VAC a přesunul se na jih belgického přístavu.

První dospělé roky už však zažil v sousedním Nizozemsku, kde třikrát vyhrál Eredivisie s Ajaxem. Titul pak získal i s Atlétikem a dvakrát si zahrál ve finále Ligy mistrů. Nyní se vrací zpět na sever rodného města, kde si roku 2015 vzal svou ženu - tentokrát pod křídla nejstaršího klubu v zemi, kde se nedávno do ředitelského křesla usadil Marc Overmars.

"Všichni známe Tobyho. Je to excelentní hráč, který umí víc než jen dobře hrát fotbal. Pochází z města, má vůdcovské kvality a je připraven jít příkladem. Kdo by ho nechtěl?” kladl si řečnickou otázku nový trenér Royal Antverpy Marco van Bommel, který nejspíš bude muset mít s veteránem zpočátku určitou trpělivost: "Kdy bude připraven na zápasovou zátěž? To netuším. Ale určitě neseděl na zadku a tvrdě pracoval individuálně.”