Sen celého kontinentu, zní z Jižní Ameriky. Vrátí se MS po 100 letech zpět do Uruguaye?

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sen celého kontinentu, zní z Jižní Ameriky. Vrátí se MS po 100 letech zpět do Uruguaye?

Když se hrálo MS naposledy (2014) v Jižní Americe, zlato brali v Brazílii Němci.
Když se hrálo MS naposledy (2014) v Jižní Americe, zlato brali v Brazílii Němci.Profimedia
Argentina, Chile, Uruguay a Paraguay v úterý předložily společnou kandidaturu na pořádání mistrovství světa v roce 2030, což by v případě úspěchu znamenalo návrat světového turnaje do Uruguaye sto let poté, co se zde v roce 1930 konalo první mistrovství světa.

"Je to sen celého kontinentu," řekl Alejandro Dominguez, prezident Jihoamerické fotbalové konfederace a dodal: "Mistrovství světa bude ještě spoustu, ale sta let se dožívá pouze jednou a musí se vrátit domů," řekl Dominguez při příležitosti akce na stadionu Centenario v Montevideu, kde v roce 1930 Uruguay porazila Argentinu a vyhrála historicky první mistrovství světa.

Od té doby hostila zápasy světového šampionátu také Argentina a Chile to v roce 1978, respektive 1962.

"Všechno to děláme proto, aby se mistrovství světa konalo na místě, kde to všechno před 100 lety začalo," řekl novinářům Ignacio Alonso, prezident Uruguayské fotbalové asociace.

Program blížícího se světového šampionátu v Kataru

Podle Domingueze existuje více než dost důvodů, aby FIFA přijala jedinou kandidaturu čtyř zemí. Mistrovství světa 2030 bude následovat po mistrovství světa 2026, které budou společně pořádat Kanada, Mexiko a Spojené státy.

Prozatím se zdá, že největší konkurenci jihoamerickým zemím představují Španělsko a Portugalsko, které minulý měsíc předložily společnou kandidaturu na pořádání turnaje.