Sezona NFL nabídla obrat historie. Zářily mladé hvězdy, týmem roku jsou Jaguars

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Sezona NFL nabídla obrat historie. Zářily mladé hvězdy, týmem roku jsou Jaguars
Patrick Mahomes a Trevor Lawrence
Patrick Mahomes a Trevor Lawrence
Profimedia
Zámořská sezona ligy amerického fotbalu NFL pomalu končí a čeká ji už jen poslední zápas –⁠ Super Bowl. O trofej Vince Lombardiho se střetnou v Glendale v Arizoně týmy Philadelphie Eagles a Kansas City Chiefs. Nejen o nich ale byl letošní ročník. Jaké hvězdy se zrodily a co bavilo fanoušky, o tom vyprávěl Jan Štiegler, který pro české publikum komentuje přenosy ligy na O2 TV.

O zkáze favoritů

Celkově se liga hodně vyrovnala a každý tým mohl porazit kohokoliv, v tom byla sezona zábavná. Několik týmů, od kterých se to nečekalo, se dostalo až do play off, a naopak velcí favorité jako třeba Green Bay Packers nebo Tom Brady a Tampa Bay zůstali hodně za očekáváním. Opět se ukázali mladí quarterbaci, kteří pomalu přebírají štafetu od legend, jakými byli Brady a Aaron Rodgers. Patrick Mahomes, Josh Allen, Joe Burrow, to nejsou už budoucí hvězdy NFL, ale současné. Jsou to lídři, kteří září. 

O nových hvězdách

Nováčci, kteří přichází do NFL, vždycky musí ukázat, jestli dokážou hrát na stejné úrovni jako na univerzitě, což je líheň největších talentů. Letos potvrdili vzestupný trend a svou velikost hráčů hlavně recieveři Justin Jefferson a Ja'Marr Chase, ale výborně hrál i Trevor Lawrence, což je jednička z draftu předchozího roku.

Jefferson byl předloni v nominaci na cenu pro nováčka roku. V Minnesotě letos pokračoval ve skvělém představení. Už ve svých 23 letech, a ač je hlavním favoritem na zisk MVP Patrick Mahomes, tak i Jefferson - aniž by byl quarterback, se dostal do nominace na trofej pro nejužitečnějšího hráče ligy.

Ve své třetí sezóně s Vikings přijal 128 míčů a získal 1809 yardů. Chase hrál NFL druhým rokem a opět byl ofenzivní jistotou pro Cincinnati i quarterbacka Joe Burrowa, se kterým se do NFL přesunul z univerzity. Neodehrál sice celou sezonu, ale počty jeho příjmů byly zase výjimečné. 

O týmu roku

Jacksonville Jaguars byli dvakrát po sobě nejhorším týmem ligy, za dva roky vyhráli jen čtyři zápasy. Mohli ale také dvakrát vybírat v draftu jako první a letos se jim podařil velký progres. Je třeba připomenout, že už loni byl u týmu uznávaný kouč Urban Mayer, ale to co předvedl s Jacksonville, bylo na vyhazov, který nakonec dostal.

Špatně se choval k hráčům, médiím, a navíc měl hrozné i výsledky (17 zápasů - 3 vítězství - 14 proher). V roce 2022 do týmu přišel trenér Doug Pederson a úplně franšízu otočil. Právě Trevor Lawrence, o kterém byla řeč, dovedl jako quarterback tým do play off, vyhrál první kolo a nebyl daleko ani od toho, aby porazil Kansas CIty Chiefs, kteří budou hrát Super Bowl.

O legendárním obratu

Hlavně v základní části byly k vidění nevídané zápasy a v duelu Indianapolis Colts s Minnesotou Vikings se odehrál jeden z nejlegendárnějších obratů historie celé NFL. Vikings prohrávali v poločase 0:33 a dokázali vyhrát po prodloužení 39:36.  Jednoduše to byla jedna velká zábava. Bylo to rozhodnuté utkání, podle propočtů měli Vikings snad 0,4% šanci, že vyhrají, ale nakonec vyhráli. My s oblibou při komentování zápasů říkáme, že po všem bude, až bude po všem… V tom je NFL unikátní liga.

O Super Bowlu

Je to zřejmě zasloužené finále, potkají dva nejlepší týmy za základní části a zároveň dva nejrespektovanější týmy NFL. Eagles sice měli cestu do finále usnadněnou tím, že se zranili všichni quarterbaci týmu San Francisco 49'ers, přesto celou sezonu dokazovali že jsou skvělým týmem. Nejdéle ze všech usilovali o tzv. perfect season, tedy že by neprohráli jediný zápas základní části, ale to nakonec nevyšlo.

Kansas má naopak spoustu zkušeností a ač Patrick Mahomes poslední postupový zápas odehrál na půlce pravé nohy, tak byla vidět jeho síla. Možná zmíněné utkání s Cincinnati trochu pokazily chyby rozhodčích v průběhu zápasu, a do finále pak poslal Chiefs až kop pouhých 8 sekund před koncem. Každopádně Kansas byl popáté v řadě ve finále konference a po roční pauze se vrací i do Super Bowlu.