Pidcock jako první britský cyklista vyhrál tradiční nizozemskou klasiku Amstel Gold Race

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pidcock jako první britský cyklista vyhrál tradiční nizozemskou klasiku Amstel Gold Race
Pidcock mohutně slaví výhru.
Pidcock mohutně slaví výhru.AFP
Nejvýznamnější nizozemskou cyklistickou klasiku Amstel Gold Race vyhrál Tom Pidcock (24). Úřadující mistr světa a olympijský vítěz v cross country na horských kolech se stal prvním britským vítězem v historii závodu.

Čtyřiadvacetiletý Pidcock uspěl po 253 kilometrech a téměř šesti hodinách jízdy v taktickém spurtu vedoucí skupiny. Za členem týmu Ineos Grenadiers skončili Švýcar Marc Hirschi a Belgičan Tiesj Benoot.

Bývalý mistr světa v cyklokrosu Pidcock si připsal pátou výhru v profesionálním pelotonu a jednu z největších společně s loňským triumfem na Strade Bianche a etapovým vítězstvím na předloňské Tour de France.

"Řekl bych, že je skvělé vyhrát tady podruhé, ale tím bych možná vzbudil nějakou kontroverzi," řekl Pidcock s narážkou na rok 2021, kdy prohrál s Belgičanem Woutem van Aertem o milimetry po dlouhém zkoumání cílové fotografie.

Roli největšího favorita v 58. ročníku závodu nenaplnil světový šampion Mathieu van der Poel. Nizozemský cyklista po nedávných triumfech na monumentech Kolem Flander a Paříž-Roubaix tentokrát do boje o vítězství nezasáhl a dojel dvaadvacátý v pelotonu 11 sekund za Pidcockem.

Bývalý mistr republiky Adam Ťoupalík ze stáje TDT-Unibet skončil při debutu na Amstelu na 64. pozici s odstupem 4:11 minuty, jeho týmový kolega Tomáš Kopecký byl stošestnáctý. Závod v roce 2013 vyhrál jako jediný Čech Roman Kreuziger.

Závod žen na 157,6 km vyhrála slavná Nizozemka Marianne Vosová, jež v závěru hromadného spurtu předstihla o několik centimetrů předčasně slavící krajanku Lorenu Wiebesovou.

Výsledky Amstel Gold Race