Slavia rozstřílela Jablonec a vede ligu. Liberec, Boleslav i Baník remizovaly

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Slavia rozstřílela Jablonec a vede ligu. Liberec, Boleslav i Baník remizovaly
Aktualizováno
Slavia rozstřílela Jablonec a vede ligu. Liberec, Boleslav i Baník remizovaly
Slavia rozstřílela Jablonec a vede ligu. Liberec, Boleslav i Baník remizovaly
@slaviaofficial
Zaváhání mistrovské Plzně, která na úvod jarní části FORTUNA:LIGY doma nečekaně prohrála s Hradcem Králové (1:2), dokonale využila Slavia. Ta v Edenu doslova rozstřílela ve druhém poločase Jablonec a po vítězství 5:1 vystřídala Viktorii na čele tabulky. Nejvyšší česká soutěž nabídla v neděli ještě dvě remízová klání. Smírně se rozešel Liberec s Pardubicemi (1:1), Mladá Boleslav s Brnem (0:0) i Zlín s Ostravou (1:1)

Slavia – Jablonec 5:1

Slavii poslal do brzkého vedení v 11. minutě Václav Jurečka. Po rohovém kopu propadl míč až k úplně volnému 28letému útočníkovi, jenž z bezprostřední blízkosti pohodlně propálil Jakuba Surovčíka. Tlak domácích mohl v druhou branku přetavit Ondřej Lingr, jenže perfektní centr Stanislava Tecla nedokázal usměrnit mezi tři tyče. Ve 27. minutě se sice Pražané zvýšení náskoku dočkali, ale Jurečka se tentokrát nacházel v těsném ofsajdu a videorozhodčí jeho gól odvolal. Poté, co mířil těsně mimo také Tecl, potrestal špatnou produktivitu soupeře jablonecký Vladimir Jovovič. Černohorský útočník v šesté minutě dlouhého nastavení uzavřel první půli nádhernou ranou zpoza hranice vápna.

Do druhého dějství vstoupili svěřenci Davida Horejše odvážně a komplikovali kombinaci červenobílých ostrým presinkem. Přesto se v 65. minutě prosadil střídající Mick van Buren. Nizozemský útočník napřáhl za šestnáctkou a poslal míč přesně k pravé tyči. Neuplynuly ani dvě minuty a Slavia se radovala potřetí. Také u přesného zásahu Lingra hrál hlavní roli Van Buren, který narýsoval krásnou přihrávku mezi dvěma obránci na volného spoluhráče. Ofenzivní představení Pražanů uzavřel dalšími dvěma trefami Matěj Jurásek. Ten nejprve propálil Surovčíka střelou do středu brány a v 85. minutě odchovance sešívaných v bráně Jablonce obešel a zasunul míč do odkryté sítě.

Liberec – Pardubice 1:1

V první velké příležitosti se ocitl už v páté minutě Denis Višinský, k němuž propadl míč na hranici malého vápna. Zpracování ale mladému fotbalistovi trvalo, takže následnou střelu dokázali obránci zblokovat. Ve 20. minutě hosté rozehráli přímý kop, který hlavou prodloužil pouze do břevna Dominik Janošek. Při jeho pokusu na něj skočil brankář domácích a nepříjemně jej srazil, za což si vysloužil žlutou kartu, penalta se ale nekopala. Pár minut před koncem poločasu se liberečtí fanoušci dočkali první radosti. Spoluhráči připravili míč Victoru Olatunjimu před prázdnou bránu, a 23letý Nigerijec měl tak při zakončení snadnou práci.

Na pozdní gól z první půle dokázaly Pardubice odpovědět na začátku druhého poločasu. Po rohovém kopu si míč do vlastní brány srazil Plechatý, a nechtěně tak zajistil vyrovnání. Vstřelený gól červenobílé nabudil, ale i přes větší aktivitu nedokázali obranu Slovanu pokořit podruhé. Nejblíž tomu byl v 71. minutě Janošek, který ukázal, že umí vystřelit z dálky. Tvrdou ránu do dolního rohu ovšem se štěstím vyrazil Olivier Vliegen.

Mladá Boleslav – Brno 0:0

Úvod utkání poskvrnilo zranění Adama Fouska, který si návrat Fortuna ligy užil pouhé dvě minuty. Následně byli sice aktivnější domácí, první hrozbu však obstaral Wale Musa Alli uvolněním na levém křídle. Přihrávkou na střed našel Jakuba Řezníčka, jenž ale napálil míč přímo do gólmana. Po nezáživném průběhu bohatém na souboje a nepřesnosti se v závěru půle znovu připomněl nejlepší střelec ligy. Řezníček si totiž brousil zuby na dorážku hlavou po zmatku ve vápně Středočechů, místo 12. trefy v sezoně však orazítkoval tyč.

I po změně stran byla atraktivita zápasu adekvátní chabému počtu fanoušků na stadionu. Jedinou hvězdou ve tmě byl Nigerijec Alli. Dvaadvacetiletý magnet na fauly se po hodině hry konečně dostal i do zakončení, po jeho nepřipravené ráně z centru však následoval skvělý zákrok Jana Šedy. Kouskovaný průběh zápasu toho příliš nenabídl, až ve 84. minutě naskočil Milan Škoda na centr ze strany, hlavičkou z malého vápna ale trefil pouze břevno.

Zlín – Baník Ostrava 1:1

První výraznější příležitost se naskytla na konci 14. minuty Srdjanu Plavšičovi. Ten se dostal k odraženému míči a vystřelil, domácí brankář si však s jeho pokusem bez problémů poradil. Celkově byl Baník v první půli mnohem častěji na míči, dlouho z toho ale nedokázal vytěžit vyloženou šanci. Ta přišla až několik minut před odchodem do šaten. Na hranici zlínského vápna vyskočil nejvýš Robert Miškovič, posunul hlavou míč na nabíhajícího Jiřího Klímu, který jen lehkým dotykem překonal vyběhnuvšího brankáře.

Jako první zahrozili Slezané také po změně stran. Ve 49. minutě táhli hosté přečíslení po pravé straně, následný centr do šestnáctky s vypětím všech sil doběhl Nemanja Kuzmanovič, ten ale napálil míč jen do Mateje Rakovana. Ještě před uplynutím hodiny herního času tak přišla na druhé straně odpověď. Vachtang Čanturišvili převzal přihrávku na hranici velkého vápna, vystřelil a jeho pokus sice trefil jen spoluhráče Libora Kozáka, od toho se však velmi šťastně odrazil za záda Jana Laštůvky a bylo vyrovnáno.

V závěrečné desetiminutovce mohl dokonce otočit vývoj utkání na domácí stranu střídající Vukadin Vukadinovič, jenž využil špatné zpětné přihrávky hostující obrany. Svou střelu ovšem poslal jen do padajícího gólmana. Šanci zvrátit skóre ve svůj prospěch měl několik minut před koncem i Baník, změně stavu ale dvěma fantastickými zákroky zamezil Rakovan.

Aktuální tabulka FORTUNA:LIGY
Livesport