ANALÝZA: Jedním z klíčů k jasnému triumfu Slavie v derby byly dlouhé míče

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
ANALÝZA: Jedním z klíčů k jasnému triumfu Slavie v derby byly dlouhé míče
ANALÝZA: Jedním z klíčů k jasnému triumfu Slavie v derby byly dlouhé míče
ANALÝZA: Jedním z klíčů k jasnému triumfu Slavie v derby byly dlouhé míčeProfimedia
První derby pražských "S" v této sezoně skončilo drtivým vítězstvím Slavie 4:0. Svěřenci kouče Jindřicha Trpišovského zvládli díky mocnému nástupu všechny góly už do poločasu, Sparta za celý zápas nevystřelila ani jednou přesně na branku. V čem byl mezi oběma týmy tak propastný rozdíl? A z čeho pramenily chyby poražených?

Zatímco Letenští se po většinu zápasu snažili od vlastního pokutového území rozehrávat nakrátko až skoro k půlící čáře, slávisté se hned od začátku rozhodli přecházet presink Sparty pomocí dlouhých nákopů už od branky. Tedy pomůckou, jež jejich vlastní obraně v ročníku už několikrát zle zaškodila. Tentokrát se Oscar zbavil svých kudrlinek, neváhal skákající míč zády k brance poslat přes hlavu obloukem téměř nazdařbůh a sparťanský stoper Martin Vitík jej pod tlakem poslal Václavu Jurečkovi do gólové cesty.

U týmu Briana Priskeho tvořily dlouhé pasy pouze 7 % všech přihrávek, u červenobílých to bylo až 17 %. Trpišovského celek zároveň ukázal, jak dobrý je ve sbírání odražených míčů, když i přes větší procento nákopů neztrácel balón častěji než Sparta. To koneckonců ukázal i gól Jakuba Hromady na 2:0. 

Slovenský záložník si našel balón, který vypadl po centru před vápno a uklidil ho za záda Matěje Kováře. Domácí tak ani příliš netrápilo, že výrazně zaostávali v hlavičkových soubojích, když vyhráli pouze každý šestý z 36 takových soubojů. Sparťané tak i přesto, že napadali v nadprůměrné intenzitě, nedokázali získávat míče vysoko na hřišti a vytvářet si tímto způsobem šance.

Hosté se snadno dostávali z vlastní třetiny hřiště, o což se starali především stopeři společně s Davidem Pavelkou. Potíže ale měli s přesunutím míče do finální třetiny. Do této části totiž poslali jen přes 44 % úspěšných přihrávek, jejich průměr je v sezoně přitom daleko vyšší (71 %). Rudí se tím pádem nedostávali ke své největší zbrani ve finálním území, kterou jsou centry. Těch v derby zaznamenali pouze sedm, a to je na jejich zvyklosti výrazně podprůměrný výkon.

Statistiky utkání

Sparta hned v úvodu dostala Vitíkovou chybou soupeře na koně a už ho z něj nesvedla sesadit. I přes převahu v držení míče se nedostávala do nebezpečných prostor a slávistický brankář Ondřej Kolář tak neměl téměř nic na práci. Jeho spoluhráči potvrdili, že jsou silní ve sbírání odražených míčů a pohodlně zápas ovládli.