Sparta je zpátky ve hře o titul a Haraslín nejlepší fotbalista ligy, těší Straku

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sparta je zpátky ve hře o titul a Haraslín nejlepší fotbalista ligy, těší Straku

František Straka má ze hry Sparty radost.
František Straka má ze hry Sparty radost.Profimedia
Nikdo s nimi příliš nepočítal, jeden muž však ano. Možná spíše z oddanosti než z víry jako takové, to ale na celé věci nic nemění. Trenér a kovaný sparťan František Straka (64) už před jarem doufal, že by si Letenští konečně mohli dokráčet pro titul. I proto je velice rád, že uplynula jen čtyři jarní kola a jeho přání už zdaleka není takové sci-fi, jak se předtím zdálo. "Celkově se mi teď hra Sparty hodně líbí," říká v rozhovoru Straka.

Nejdřív sice remíza po slabším výkonu v Olomouci, pak ale tři přesvědčivé výhry v řadě. Jak se vám zamlouvá aktuální Sparta?

"Po tom rozpačitém zápase na hřišti Sigmy se Sparta fakt zvedla, líbí se mi to. Zásadní rozdíl vidím v tom, že šel Láďa Krejčí do obrany, díky tomu se zvedl celý tým. Láďa je organizátor, který má rázem celý mančaft před sebou, zezadu ho může lépe řídit. Navíc Sparta je teď konsolidovaná a velmi dobře takticky připravená. Už jí začal vyhovovat systém 3-4-3. Předvádí dobré kombinace, je agresivní. A má i Lukáše Haraslína, který je teď pro mě nejlepší hráč ligy. Je úžasné, jak se dal do kupy. Za své výkony byl jeden čas dost kritizovaný, ale vzal to za správný konec a nyní Spartu táhne."

Nemáte trochu obavy, že když bude Haraslín v nastoleném módu pokračovat, na podzim ho v dresu Sparty už neuvidíme?

"Tohle jsem si říkal také. Když se totiž podíváte na zápasy Sparty, právě on vás zaujme na první dobrou. Tím, jakým způsobem se prezentuje. Má obrovské sebevědomí, střelu pravou i levou nohou, nebojí se jít jeden na jednoho. Já mu hlavně přeju, aby zůstal zdravý. Když bude takhle pokračovat, určitě o něj bude zájem. V Německu, Itálii, ale klidně i v Anglii. Je to totiž hráč pro moderní fotbal. Nejen tím, jak teď hraje, ale i díky tomu, co v sobě má. Tu svou herní odvahu, s níž řeší situace. Nebojí se to vzít na sebe, udělat rozdíl. Téhle vlastnosti si všude cení nejvíc."

Aktuální ligová bilance Lukáše Haraslína.
Aktuální ligová bilance Lukáše Haraslína.Livesport

Zmínil jste i Krejčího, jemuž se na stoperu vážně hodně daří. Paradoxně on sám by přitom preferoval, kdyby i nadále hrál defenzivní štít. Předpokládám, že trenér Priske ho do zálohy vracet ale asi nebude…

"Pamatuji si na naši dobu, kdy přesně takhle stáhl trenér Václav Ježek Pepíka Chovance do stoperské dvojice vedle mě. No a my jsme to tam pak spolu hráli devět let. (usmívá se) Ona je to ale hlavně otázka systému a taktického rozestavení. Spartě evidentně sedí hra na tři stopery, navíc Láďa Krejčí je rozený vůdce. Mít vzadu opravdového lídra je pořád základ číslo jedna. To on dá impulz, aby se přitvrdilo, aby se začalo víc hrát. Mně se na tom místě Láďa fakt moc líbí a moc bych si přál, aby tam už zůstal. Stoprocentně ano."

Věčným tématem jsou Jan Kuchta a Tomáš Čvančara. Oba skvělí, ale dost horkokrevní útočníci. Jak se vám líbí to řešení, že hrají oba, ale Kuchta na pozici devítky a Čvančara spíš z křídla?

"Oba to jsou velmi kvalitní hráči, o tom není sporu. Honza Kuchta je vyloženě střelec do vápna, jen je třeba, aby měl co nejlepší servis. Když ho dostane, branky střílet prostě bude, o tom jsem přesvědčený. Čvančara může hrát zprava nebo zleva, případně si s Kuchtou místo na chvíli vyměnit. To je hodně důležité. Navíc Kuchta je typ hráče, který si pro balón klidně sejde i trochu níž, když to bude potřeba. Myslím, že se oba můžou velmi dobře doplňovat, navíc každý z nich je trochu jiný. Jak jsem říkal, Kuchta potřebuje odpovídající servis, dopřát mu ho může i právě Čvančara. Ten je zase takový, že si gólové šance dokáže připravit i sám. Jeden je zkrátka spíš bijec, druhý zase šikovný hráč. Je dobře, že se pro ně oba našlo místo na hřišti. I díky nim může být Sparta velice dobrá."

Když jsme v redakci vytvářeli anketu před jarem, jako jediný z expertů jste věřil, že by titul mohla vyhrát Sparta. Uplynula jen čtyři jarní kola a zdá se to být mnohem reálnější než tehdy. Jak to vidíte v tuhle chvíli? Je už Sparta plnohodnotně zpátky ve hře o českého šampiona?

"Určitě ano. Klíčová je totiž psychika. Troufám si tvrdit, že se sebevědomím, které do sebe teď Sparta napumpovala, bude rázem šlapat na paty všem. Nejen Plzni, ale i Slavii. Rozhodovat ale budou vzájemné zápasy mezi nimi. Když je Sparta zvládne, rozhodně může dokráčet až k titulu. Hlavně se však nesmí stát, co se v posledních letech stávalo bohužel skoro vždycky. Tedy, že přijde jakési uspokojení, a pak špatný výsledek, který se nečeká. To mužstvo vrátí zase o několik kroků zpátky. Věřím ale, že tentokrát by to přijít nemuselo. I díky hladovosti a obrovské chuti, která Spartu aktuálně zdobí."

Na jaře se naopak zatím vůbec nedaří Plzni. Je podle vás jen otázkou času, kdy ji Sparta přeskočí?

"Zatím bych nechtěl říkat, že Plzeň hraje nějak špatně. Ona podle mě hraje pořád to, co vždycky. Jenže zatímco v minulé sezoně se jí dařilo to většinou urvat nějak o gól, teď se zdá, že tohle kouzlo trochu ztratila. Může to už být i určitý stereotyp, myslím nakopávané míče na Tomáše Chorého. Každý s tím už počítá. Pomalu, ale jistě, si s tím stopeři soupeřů dokáží poradit. Zároveň si myslím, že Viktorce hodně chybí Lukáš Kalvach. Ať si každý říká, co chce, ale pro mě je to tahoun, který pro ofenzivní hráče dokáže udělat obrovskou práci. Navíc z formy je Mosquera, jenž musí hodně zabrat. Předtím dělal skvělé věci, už během podzimu se však z jeho hry malinko vytratily. Pořád si ale myslím, že i Plzeň bude hrát o titul. Že se zvedne a za každou cenu bude zase dělat body, jako tomu bylo i v loňském roce."

Pořadí na čele FORTUNA:LIGY
Pořadí na čele FORTUNA:LIGYLivesport

Program FORTUNA:LIGY