Stavba z kontejnerů i dokonale vyčištěný vzduch: Stadiony pro mistrovství světa

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Stavba z kontejnerů i dokonale vyčištěný vzduch: Stadiony pro mistrovství světa

Stavba z kontejnerů i dokonale vyčištěný vzduch: Stadiony pro mistrovství světa
Stavba z kontejnerů i dokonale vyčištěný vzduch: Stadiony pro mistrovství světaqatar2022.qa
Dosud nejvyšší náklady na pořádání fotbalového mistrovství světa vynaložila v roce 2014 Brazílie, šlo o 15 miliard dolarů (363 miliardy korun). Výdaje na šampionát v Kataru včetně masivních investic do infrastruktury se vyšplhaly na 200 miliard (4,8 bilionu), z čehož bezmála čtvrt bilionu korun padlo jen na stadiony. Stavební práce začaly v listopadu 2015 a po sedmi letech vyrostly architektonicky i technologicky působivé fotbalové chrámy.

Kromě Chúru, kde se uskuteční devět zápasů, leží všechny ostatní stadiony v Dauhá či jeho blízkém okolí. Na rozdíl od předchozích turnajů proto mužstva zůstanou po celou dobu šampionátu ve stejném hotelu a budou mít stejné tréninkové zázemí. Poprvé v historii budou všechny stánky hostit i zápasy ve vyřazovací fázi.

Sedm z osmi vzniklo kvůli mistrovství, jediný již dříve existující Chalífův mezinárodní stadion v Dauhá prošel nákladnou rekonstrukcí. Poslední tři byly slavnostně otevřeny loni v listopadu při Arabském poháru, jenž byl generálkou na MS. Všechny stadiony mají klimatizaci, která dokáže snížit teplotu až na 20 stupňů Celsia.

V tuto roční dobu se totiž teploty v Kataru pohybují 30 stupňů Celsia. "Vzduch pouze neochlazujeme, zároveň ho pro diváky čistíme. Například alergici nebudou mít uvnitř našich stadionů problémy, na našich stadionech je ten nejčistší vzduch, jaký může být," citoval web FIFA profesora Sauda Abdulazize Abdula Ghaniho z Katarské univerzity, který měl systém klimatizace na starosti.

Světový šampionát se odehraje na osmi stadionech, což je nejméně od roku 1978.

Al Bayt

Název stadionu je odvozen z výrazu "bayt al ša'ar", což byly stany, které používali nomádi v oblasti Perského zálivu. Ostatně i jeho podoba evokuje kočovnické přístřešky. Stánek ležící ve městě Al Khor 35 km severně od Dauhá má kapacitu 60 tisíc diváků hostí a bude hostit zahajující zápas šampionátu mezi domácí reprezentací a Ekvádorem.

Al-Bayt je inspirován stany perských nomádů.
Al-Bayt je inspirován stany perských nomádů.qatar2022.qa

Zápasy: Katar – Ekvádor, Maroko – Chorvatsko, Maroko – Chorvatsko, Anglie – USA, Španělsko – Německo, Nizozemsko – Katar, Kostarika – Německo, osmifinále, čtvrtfinále, semifinále

Lusail

Největší stadion nadcházejícího turnaje, tribuny v Lusailu pojmou 80 tisíc lidí. Elegantní stavba, která na první pohled upoutá zlatou vnější konstrukcí, bude 18. prosince dějištěm finále. Po dvou zápasech tu sehrají aspiranti na titul Argentina (skupina C) a Brazílie (skupina G). Po skončení MS má být stadion přestavěn na centrum s obchody, restauracemi a zdravotní klinikou.

Lusail bude 18. prosince dějištěm finále MS.
Lusail bude 18. prosince dějištěm finále MS.qatar2022.qa

Zápasy: Argentina – Saúdská Arábie, Brazílie – Srbsko, Argentina – Mexiko, Portugalsko - Uruguay, Saúdská Arábie - Mexiko, Kamerun - Brazílie, osmifinále, čtvrtfinále, semifinále, finále

Al Janoub

Neobvyklá podoba nejjižněji položeného stadionu, přesněji tvar jeho střechy, je inspirován plachtami tradičních arabských plavidel používaných lovci perel. Kapacitu má 40 tisíc míst, otevřen byl v roce 2019 a navrhla jej slavná britská architektka iráckého původu Zaha Hadid. Do šampionátu tu vstoupí úřadující mistři světa z Francie, všechna skupinová utkání zde odehraje Austrálie.

Střecha stadionu Al Janoub má evokovat vzedmuté plachty.
Střecha stadionu Al Janoub má evokovat vzedmuté plachty.qatar2022.qa

Zápasy: Francie –⁠ Austrálie, Švýcarsko –⁠ Kamerun, Tunisko –⁠ Austrálie, Kamerun –⁠ Srbsko, Austrálie –⁠ Dánsko, Ghana –⁠ Uruguay, osmifinále

Stadion Ahmada bin Alího

Vyrostl na okraji pouště přestavěním starého stadionu, z něhož bylo využito více než 80 % stavebního materiálu. Jeho kapacita je stejná jako u šesti z osmi katarských arén pro MS, tedy⁠ 40 tisíc sedaček. I tady vzešla inspirace z místních reálií. "Složitá fasáda odráží zvlnění písečných dun, zatímco geometrické vzory vystihují krásu pouště i místní flóru a faunu," uvedli organizátoři na webu MS.  

Na stadionu Ahmada bin Aliho hraje domácí zápasy tým Al-Rayyan.
Na stadionu Ahmada bin Aliho hraje domácí zápasy tým Al-Rayyan. qatar2022.qa

Zápasy: USA –⁠ Wales, Belgie –⁠ Kanada, Wales –⁠ Írán, Japonsko –⁠ Kostarika, Wales –⁠ Anglie, Chorvatsko –⁠ Belgie, osmifinále

Education City

Loni v únoru hostil finále mistrovství světa klubů, v němž Bayern porazil mexické Tigres 1:0. Název reflektuje skutečnost, že v okolí stadionu stojí řada univerzit, muzeí nebo Katarská národní knihovna. Fasáda s trojúhelníky tvořícími geometrické obrazce ve tvaru kosočtverce mění barvu podle pohybu slunce po obloze, v noci se na ní odehrávají digitální světelné show.

Fasáda Education City mění barvu podle polohy Slunce.
Fasáda Education City mění barvu podle polohy Slunce.qatar2022.qa

Zápasy: Dánsko –⁠ Tunisko, Uruguay –⁠ Jižní Korea, Polsko –⁠ Saúdská Arábie, Jižní Korea –⁠ Ghana, Tunisko –⁠ Francie, Jižní Korea –⁠ Portugalsko, osmifinále, čtvrtfinále

Chalífův mezinárodní stadion 

Víceúčelový stadion v Dauhá byl otevřen už v roce 1976 a před turnajem prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Mimo jiné dostal nové patro s 12 tisíci míst k sezení a střechu, přičemž zůstala zachována jeho dominanta v podobě mohutných dvojitých oblouků. Hostil několik významných soutěží, například MS klubů 2019 či atletický světový šampionát 2019. Je domácím stánkem katarské fotbalové reprezentace.

Chalífův mezinárodní stadion hostil mj. atletické MS 2019.
Chalífův mezinárodní stadion hostil mj. atletické MS 2019.qatar2022.qa

Zápasy: Anglie –⁠ Írán, Německo –⁠ Japonsko, Nizozemsko –⁠ Ekvádor, Chorvatsko –⁠ Kanada, Ekvádor –⁠ Senegal, Japonsko –⁠ Španělsko, osmifinále, zápas o třetí místo

974

Nejspecifičtější stadion turnaje, na jeho výstavbu totiž bylo použito 974 lodních kontejnerů jako odkaz na katarskou tradici světového obchodu a námořní plavby, 974 je zároveň mezinárodním volacím číslem Kataru. Jde o jedinou arénu šampionátu, na níž není potřeba klimatizace, důvodem je zejména poloha přímo u moře. Po MS bude rozebrán a kontejnery znovu použity.

Na výstavbu stadionu 974 bylo použité stejné množství lodních kontejnerů.
Na výstavbu stadionu 974 bylo použité stejné množství lodních kontejnerů.qatar2022.qa

Zápasy: Mexiko –⁠ Polsko, Portugalsko –⁠ Ghana, Francie –⁠ Dánsko, Brazílie –⁠ Švýcarsko, Polsko –⁠ Argentina, Srbsko –⁠ Švýcarsko, osmifinále

Al Thumama

Design kruhového a zářivě bílého stadionu symbolizuje kefíju, tradiční arabskou mužskou pokrývku hlavy. Po skončení mistrovství světa bude částečně rozebrán, jeho kapacita klesne na polovinu a uvnitř vznikne mimo jiné sportovní klinika a hotel. Hrát se na něm bude třetí zápas turnaje mezi Senegalem a Nizozemskem.

Design arény Al Thumama symbolizuje tradiční arabskou mužskou pokrývku hlavy.
Design arény Al Thumama symbolizuje tradiční arabskou mužskou pokrývku hlavy.qatar2022.qa

Zápasy: Senegal –⁠ Nizozemsko, Španělsko –⁠ Kostarika, Katar –⁠ Senegal, Belgie –⁠ Maroko, Írán –⁠ USA, Kanada –⁠ Maroko, osmifinále, čtvrtfinále