Fantazie v Miami. Kvitová zdolala Rybakinovou, má 30. titul a vrací se do TOP 10!

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Fantazie v Miami. Kvitová zdolala Rybakinovou, má 30. titul a vrací se do TOP 10!
Aktualizováno
Petra Kvitová nenašla na Miami přemožitelku.
Petra Kvitová nenašla na Miami přemožitelku.Profimedia
Petra Kvitová (33) v Miami slaví devátý triumf na turnajích WTA 1000 a první po pěti letech. Celkově jubilejní 30. titul vybojovala nestárnoucí Češka ve finálovém souboji wimbledonských šampionek proti třináct zápasů neporažené Kazašce Jeleně Rybakinové (23), kterou zdolala 7:6, 6:2 a připravila jí o Sunshine Double.

Kvitová se letos poprvé na obou březnových turnajích WTA 1000 v Indian Wells a v Miami během jedné sezony dostala do čtvrtfinále a na Floridě se premiérově na Sunshine Double dostala ještě dál. Své maximum překonala dokonce třikrát a dokráčela až k dalšímu cennému triumfu.

Rodačka z Bílovce v Miami porazila žebříčkově hůře postavené soupeřky Lindu Noskovou, Chorvatku Donnu Vekičovou, Varvarou Gračovovou, Jekatěrinou Alexandrovou a Rumunku Soranu Cirsteaovou a ve 33 letech a 25 dnech se stala čtvrtou nejstarší finalistkou v historii turnaje.

Sestřih utkání Rybakinová – Kvitová
Livesport

Nakonec se stala i druhou nejstarší šampionkou. Ve finále si wimbledonská vítězka z let 2011 a 2014 poradila s třináct zápasů neporaženou vítězkou loňského Wimbledonu Jelenou Rybakinovou. Světovou sedmičku a finalistku letošního Australian Open zdolala 7:6, 6:3 a vzájemnou bilanci upravila na 2-1. Letos jí připravila druhou z pěti porážek.

Přehled zápasu Rybakinová – Kvitová 6:7, 2:6

Svěřenkyně a zároveň partnerka Jiřího Vaňka se v deváté hře postarala jako první o brejk, následně ho ale za stavu 5:4 nepotvrdila. Zlomovým bodem zápasu se ukázal být dlouhý a dramatický tie-break, který česká hráčka vyhrála 16:14. Rybakinová v něm letos neuspěla poprvé z osmi pokusů. 

Obě tenistky měly ve zkrácené hře po pěti setbolech. Kvitová všechny přežila, když dvakrát vytáhla dobrý servis a následný winner u sítě a třikrát jí soupeřka pomohla chybou ve výměně. Také česká tenistka při setbolech udělala chyby, ale první při svém podání, který si připravila parádním returnem, už proměnila. Kazašku donutila k 18. nevynucené chybě a po 66 minutách se ujala vedení.

Sebedůvěru ze zisku úvodní sady Kvitová dokázala přenést do začátku druhého dějství a ryhcle se ujala vedení 2:0. Následně čelila brejkbolu, ale ve výměně zvládla několik náročných úderů a těžký moment ustála. Svůj brejkbol na 4:0 po bekhendu do pásky sice nevyužila, ale náskok už si bez potíží pohlídala a duel uzavřela po hodině a 42 minutách hry při servisu soupeřky. Po úderu do autu moskevské rodačky mohla zvednout ruce a chytit se nevěřícně za hlavu.

Pozápasový rozhovor s Petrou Kvitovou
Livesport

"Jelena má skvělý servis a je pro mě ctí s ní hrát na jednom kurtu. Gratuluju jí k výbornému turnaji i k celé dosavadní sezoně. Má skvělý servis a je pro mě ctí s ní hrát na jednom kurtu," usmívala se při slavnostním ceremoniálu Kvitová, jež nastřílela 29 winnerů a udělala jen 14 nevynucených chyb.

Bývalá světová dvojka Kvitová si před zraky bývalého boxerského šampiona Mikea Tysona vylepšila bilanci s hráčkami z TOP 10 na 63:72 a zajistila si návrat do elitní desítky, v níž figurovala naposledy na podzim 2021.

Vítězka Turnaje mistryň 2011 Kvitová ve svém celkově 41. finále a prvním od loňského srpna vybojovala jubilejní 30. titul. Na Floridě startovala na celkově 99. turnaji kategorie WTA 1000 a podeváté ho vyhrála. Naposledy se jí to povedlo v roce 2018 na antuce v Madridu.

Petra Kvitová a její dojmy po získaném triumfu v Miami.
Livesport

Více titulů na turnajích WTA má od roku 2000 jen Maria Šarapovová (36), Kim Clijstersová s Venus Williamsovou (40), Justine Heninová (42) a Serena Williamsová (68).

Starší šampionkou v Miami zůstává už jen Serena Williamsová, které bylo při triumfu v roce 2015 ještě o pár měsíců více. Kvitová se v Miami stala první českou vítězkou a mohla tak převzít trofej, kterou vyrobila firma Lasvit z Nového Boru.