Nepovedená příprava na French Open, Djokovič prohrál v Římě čtvrtfinále s Runem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nepovedená příprava na French Open, Djokovič prohrál v Římě čtvrtfinále s Runem

Aktualizováno
Djokovičovi se příprava na grandslamové French Open nepovedla.
Djokovičovi se příprava na grandslamové French Open nepovedla.Profimedia
Novak Djokovič (35) pojede na French Open bez jediného letošního úspěchu na antukových dvorcích. Šestinásobný šampion vypadl i na třetím antukovém turnaji dříve než v semifinále. Ve čtvrtfinále na Masters v Římě byl nad jeho síly po setech 2:6, 6:4, 2:6 Holger Rune (20). Dánský supertalent, který porazil majitele 22 grandslamových trofejí podruhé v řadě, si o finále zahraje s Norem Casperem Ruudem.

Djokovič – Rune 1:2

Novak Djokovič pokračoval na začátku sezony v dominanci, po generálce v Adelaide ovládl i Australian Open a dorovnal v počtu grandslamových vavřínů Rafaela Nadala. Po skončení jeho vítězné série čítající 20 zápasů se však začal trápit zdravotně, herně i výsledkově.

V rámci probíhajícího antukového jara nedokázal ani na jednom ze tří turnajů postoupit do semifinále. Zkušený Srb ztroskotal v Monte Carlu a Banja Luce i vinou zranění lokte na druhém protivníkovi a vystoupení se mu nepovedlo ani v Římě, kde je šestinásobným šampionem, hrál finále posledních čtyř ročníků, 17. rokem po sobě prošel do čtvrtfinále a odehrál nejvíce duelů v open éře (78).

Sestřih zápasu Djokovič – Rune.
Livesport

Djokovič nebyl dnes proti Holgeru Runemu ve své kůži, jeho údery a pohyb byly po většinu utkání pomalejší než obvykle. Po mizerném úvodním setu se sice i díky léku proti bolesti zvedl a po hodinové přestávce zaviněné deštěm dotáhl dramatickou koncovku druhé sady do vítězného konce, nicméně v rozhodujícím dějství se vrátil ke kupení nevynucených chyb.

Se skvěle hrajícím Dánem v něm uhrál jen dva gamy a porážku z finále loňského Masters v Paříži mu neoplatil. Příští týden Djokovič přijde o post světové jedničky, což bylo jisté už několik dní bez ohledu na dnešní vyřazení. 

Rune vylepšil svou bilanci s hráči Top 10 na 11:9, světovou jedničku porazil podruhé a poprvé po využití mečbolu. Loni v hale Bercy mu vzdal Carlos Alcaraz. S členy elitní pětky vyhrál 6 ze 7 duelů. 

"Tohle je pro mě velké vítězství. Už se mi to povedlo loni v Paříži, ale každý zápas proti Novakovi je pro mě obrovskou výzvou. Je to jeden z nejlepších tenistů historie. Věděl jsem, že musím hrát svůj nejlepší tenis a teď jsem na sebe pyšný. Užil jsem si na kurtu každý okamžik," radoval se Rune.

"Zůstávám ale pokorný, musím toho ještě hodně dosáhnout. Člověk by měl být neustále pokorný. Myslím, že jsem, a doufám, že mě lidé takto vidí. Dnes jsem dokázal vyhrát, tvrdě jsem bojoval a hrál svůj nejlepší tenis," dodal sedmý hráč světa Rune, jenž ve všech 14 letošních zápasech na antuce vyhrál alespoň set a má na ní bilanci 12:2.

Ruud – F. Cerúndolo 2:0

Dánský supertalent, jenž zvládl i pátý letošní čtvrtfinálový duel, tak může přetavit i své třetí čtvrtfinále na Masters ve finále. O celkově osmou finálovou účast na okruhu ATP bude bojovat s Casperem Ruudem, s nímž prohrál všechny čtyři vzájemné souboje. Všechny na antuce.

Norský tenista v Římě na teprve druhém z jedenácti letošních turnajů vyhrál víc jak jeden zápas a po dnešním skalpu 7:6, 6:4 Argentince Francisca Cerúndola má na kontě už čtyři vítězství. V italské metropoli tak proměnil v semifinále již třetí účast po sobě.

Sestřih zápasu Ruud – Cerundolo.
Livesport

"Tenis je zvláštní sport. Posledních dvanáct měsíců jsem prožil nejlepší momenty kariéry, ale utrpěl jsem i nějaké těžké porážky. V Římě se cítím skvěle, už jsem tu nějaké úspěchy zaznamenal. Možná je za tím něco ve stravě, možná je to pizzou, možná zmrzlinou. Že je to pro nějaká motivace navíc udržet se tu nejdéle," s nadsázkou uvažoval Ruud.

"Hlavně jsem rád, že hraju dobrý tenis a snad mi to vydrží i do dalšího zápasu. Rune je hodně energický hráč. Od loňského Roland Garros jsme spolu nehráli a myslím, že se od té doby hodně zlepšil. Jde strmě nahoru, věří si a má své velké cíle. Budu se muset zamyslet, co proti němu v minulosti fungovalo. Tenis je vždy otevřený, mám teď dva dny na odpočinek a je skvělé, že má Skandinávie dva hráče v semifinále," dodal Ruud.

Další dvě čtvrtfinále se odehrají až ve čtvrtek. O místo mezi nejlepším kvartetem se utkají Yannick Hanfmann s Daniilem Medveděvem a Stefanos Tsitsipas s Bornou Čoričem. Poprvé od roku 2004 bude ve finále římského Masters chybět Djokovič či Rafael Nadal. Turnaj navíc v neděli pozná zbrusu nového šampiona.

Výsledky na turnaji ATP Masters 1000 v Římě