Teplice doma deklasovaly trápící se Pardubice 5:1, Slovácko vyhrálo ve Zlíně

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Teplice doma deklasovaly trápící se Pardubice 5:1, Slovácko vyhrálo ve Zlíně
Teplice doma jasně přehrály Pardubice.
Teplice doma jasně přehrály Pardubice.Profimedia
Nedělní zápasy 9. kola FORTUNA:LIGY přinesly například jednoznačnou výhru Teplic 5:1 nad Pardubicemi, kterým nepomohla ani výměna trenérského štábu. Hattrickem se blýskl teplický útočník Filip Žák (27). Sérii pěti zápasů bez výhry ukončili fotbalisté Slovácka, kterým se podařilo vyhrát 2:0 na hřišti Zlína. Třetí výhru v řadě si připsal Jablonec, jenž doma i díky dvěma gólům Jana Chramosty (31) porazil Brno 3:1.

Teplice rozstřílely Pardubice pěti góly

V prvním poločase hrozili pouze domácí. V deváté minutě teplický záložník Shejbal vystřelil z vápna, ale gólman Markovič ho vychytal. V 16. minutě přihrál Žák v šestnáctce Kučerovi, jehož pohotová rána zamířila pouze doprostřed branky. Shejbal poté neprostřelil Markoviče ani z úhlu.

V 21. minutě se už Tepličtí dočkali. Gning si na hranici vápna obehrál Kostku, Markovič jeho střelu vyrazil a Vondrášek se z dorážky nemýlil. Kapitán Severočechů se trefil poprvé v ligové sezoně. Za dalších 20 minut se domácí radovali z druhého zásahu. Shejbal po kombinaci s Kučerou předložil před branku míč zakončujícímu Žákovi.

Po změně stran se v 53. minutě dostali k prvnímu ohrožení branky i hosté. Helešic po Vlčkově dlouhém centru ale z první nastřelil boční síť. Po téměř hodině hry Severočeši opět udeřili. Střídající Vacek přišel na půlící čáře o míč a Kučera si potáhl balon až před vápno a nechytatelnou ranou do "šibenice" nedal Markovičovi šanci. Zkušený záložník se zapsal mezi střelce podruhé v sezoně nejvyšší soutěže.

V 73. minutě Trubač přihrál do vápna Žákovi, ten si obehrál pardubického gólmana a úspěšně zakončil. O dalších devět minut později završil třígólové představení, když mu tentokrát výhodnou střeleckou pozici připravil střídající Vachoušek. Žák dal v této ligové sezoně čtvrtou branku. Svěřenci trenéra Kováče mají s 28 inkasovanými góly nejslabší obranu ligy.

V nastavení se po třech kolech dočkaly trefy i Pardubice zásluhou Hlavatého po střele z dálky. Přesto mají s pěti vstřelenými góly nejhorší útok ligy.

Teplice doma v lize neprohrály počtvrté za sebou a na první výhru na Stínadlech proti Pardubicím potřebovaly čtyři zápasy. Východočeši prohráli venku v ročníku nejvyšší soutěže i pátý duel a jsou tam nejhorším týmem soutěže.

Přehled zápasu Teplice - Pardubice

Slovácko ukončilo sérii pěti zápasů bez výhry

Úvod východomoravského derby vyšel lépe domácím, kteří předčili soupeře dobrým pohybem a aktivní hrou středem hřiště i po křídlech. V páté minutě střílel nad Hrubý, poté pálil přesněji Kolář, ale ke své smůle trefil před sebou stojícího spoluhráče.

Slovácko se dostávalo do tempa jen pozvolna, ale hned jeho první vážnější akce zaváněla gólem. Petržela by ale ve slibné pozici nesměl trefit jen nohy už překonaného a ležícího brankáře Rakovana. Ve 21. minutě poslal míč nad Mihálik, o pět minut později mohl otevřít skóre Daníček, jehož přízemní střela jen o kousek minula tyč Rakovanovy branky. Podobně dopadl i další pokus Mihálika.

Do druhé půle vstoupilo výborně Slovácko a ve 47. minuty šlo do vedení. Mihálik po pasu Kalabišky přeloboval vyběhnutého Rakovana a míč do sítě dorazil Iráčan Doski, který skóroval potřetí v ligové sezoně. "Ševci" museli vsadit více na ofenzivu, kterou posílili střídáním. Po hodině hry z hranice pokutového území zamířil tvrdě Janetzký, ale gólman Nguyen s obtížemi vyrazil míč na roh.

V 70. minutě hlavičkoval nepřesně Jawo, pak nápor Zlína na chvíli ochabl, hosté ovládli střed pole a hru kontrovali. V 81. minutě se vydal na dlouhou cestu po pravém křídle čerstvý Tomič, ve vápně našel rovněž střídajícího Trávníka, jenž si položil Koláře a střelou pod břevno rozhodl o osudu zápasu. Zlín prohrál čtvrtý z posledních pěti ligových duelů se Slováckem.

Přehled zápasu Zlín - Slovácko

Jablonec vyhrál třetí zápas v řadě

V úvodu dvakrát zamotal hlavu obráncům hostů svými kličkami Jovovič a černohorský záložník byl také u zrodu vedoucí branky. Rozhodčí Všetečka nechal při své premiéře v nejvyšší soutěži po Alliho faulu výhodu a Jablonečtí rychle přenesli hru přes celé hřiště. Jovovič zakončil rychlý brejk centrem, brankář Berkovec míč jen vyrazil a Chramosta se v 17 . minutě trefil do odkryté branky.

Brněnský brankář na inkasovaném gólu nebyl bez viny, v následujících minutách však svůj tým dvakrát podržel při střelách Kratochvíla a Považance. Hosté nebyli příliš nebezpeční, vážnější šanci měl jen ve 40. minutě Řezníček, ale brankář Hanuš si s jeho střelou poradil.

Pět minut po přestávce se souboj této dvojice opakoval a opět byl úspěšnější jablonecký gólman. V 53. minutě šli domácí na zteč ve dvojici, Chramosta ještě přihrál do lepší pozice Coolsovi, ale malajsijský reprezentant sám před brankářem šanci vstřelit první ligový gól nevyužil.

O šest minut později se na druhé straně dostal odražený míč k Řezníčkovi a nejzkušenější hráč Zbrojovky ve své třetí šanci nezaváhal. Pro čtyřiatřicetiletého útočníka to byla pátá branka v této sezoně nejvyšší soutěže.

Brňanům ale radost z vyrovnání trvala jen dvě minuty, než Jovovič po Coolsově přesném centru hlavičkoval do sítě. Chramosta se pak v 67. minutě šikovně zbavil dvou obránců a zvýšil na 3:1. V ligovém ročníku si polepšil na šest branek.

Po nepovedené brněnské rozehrávce měl Chramosta dokonce blízko k hattricku, ale branku netrefil a navíc z trávníku odkulhal. Střídající Malínský se pak ještě pokusil o lob z dálky, sice neuspěl, ale Severočeši si už vítězství bez problémů pohlídali. Jablonečtí vyhráli čtvrtý z posledních pěti vzájemných ligových zápasů.

Přehled zápasu Jablonec - Brno

Tabulka FORTUNA:LIGY