Češi si na úvod zlaté Evropské ligy připsali domácí výhru. Slováky porazili 3:1

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Češi si na úvod zlaté Evropské ligy připsali domácí výhru. Slováky porazili 3:1

Češi porazili Slovensko 3:1.
Češi porazili Slovensko 3:1.Profimedia
Čeští volejbalisté vstoupili vítězně do zlaté Evropské ligy, v níž obhajují triumf. V duelu se Slovenskem sice ve Zlíně prohráli úvodní set 24:26, ale pak potvrdili roli favorita a další tři sady získali v poměru 25:20, 25:19 a 25:17. Ofenzivním lídrem českého týmu byl s pětadvaceti body univerzál Marek Šotola (23).

Česko – Slovensko 3:1

V základní sestavě chyběl kapitán Adam Zajíček, blokařskou dvojici tvořili Josef Polák a Petr Špulák. V úvodní sadě vedl domácí tým 16:12, ale Slováci výbornou obranou srovnali a rozhodovalo se v koncovce. Ta se více vydařila hostům, v jejichž barvách hrála řada volejbalistů z české extraligy.

Od druhé sady Česko zlepšilo obranu na síti. I díky Zajíčkovi, který v její polovině přišel na hřiště a už na palubovce zůstal. Češi odskočili na 17:14 a tentokrát náskok udrželi. Ve třetí sadě se k Šotolovi výrazněji bodově přidali smečaři Lukáš Vašina a Martin Licek a bylo z toho jasné vítězství, přestože v závěru Slováci korigovali až devítibodové manko.

Zlepšený výkon si hosté přenesli do začátku čtvrtého setu, ale pak při Zajíčkově podání domácí výběr odskočil na 15:10 a nepřipustil další komplikace. Šotola svým čtyřiadvacátým bodem vybojoval sedm setbolů a vzápětí sám dalším útokem zápas ukončil.

"Rozhodně to nebylo jednoduché, protože Slováci hráli dobře. Mají kvalitní hráče na každé pozici a už to nebude tak, jak to bývávalo dřív, kdy některé zápasy nebyly těžké. Budeme muset bojovat s každým soupeřem," zhodnotil Šotola zápas v tiskové zprávě.

Česko si tak připsalo první tři body do tabulky skupiny C, v níž se utká ještě s Finskem a Estonskem. Účast ve Final Four má jistou jen vítěz. Trenér Jiří Novák navzdory výhře nebyl s herním projevem úplně spokojený. "Jsou určité věci, které jsou logické pro první zápas, nicméně cesta k výkonu, kterým se chceme prezentovat, bude ještě dlouhá. Do dalších zápasů je třeba zlepšit servis a vnímání hry i agresivitu na bloku," řekl.

V dalších utkáních Evropské ligy plánuje více experimentovat se sestavou. Dnes hráli především zkušení hráči, i když se na palubovku epizodně dostali i nováčci Jiří Benda a Jakub Klajmon. "Některým hráčům, kteří jsou v reprezentaci noví, jsem dal příležitost, aby si osahali, jaké to je. K tomu nám letos primárně bude Evropská liga sloužit. Až nám to situace dovolí, začneme se sestavou trochu točit, abych viděl ve hře všechny hráče širšího výběru," uvedl Novák.