Volejbalistky se do elitní Ligy národů nepodívají, s Belgičankami prohrály 0:3

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Volejbalistky se do elitní Ligy národů nepodívají, s Belgičankami prohrály 0:3
České volejbalistky na Belgičanky nestačily.
České volejbalistky na Belgičanky nestačily.Profimedia
České volejbalistky prohrály ve čtvrtfinále Challenger Cupu s Belgií 0:3 a jejich šance na postup do elitní Ligy národů se rozplynula. Favorizované soupeřky v chorvatském Zadaru zvítězily po setech 25:18, 25:23 a 25:15. Ve výběru reprezentačního kouče Jannise Athanasopulose (44) se o 15 bodů postarala Gabriela Orvošová (21), 13 bodů přidala Michaela Mlejnková (26).

Belgie letos v Lize národů obsadila předposlední místo a musela do kvalifikace, kterou je právě čtyřdenní Challenger Cup. České reprezentantky se ho zúčastnily díky postupu do finále Evropské ligy. Vítězný celek ze Zadaru si zajistí start v příštím ročníku Ligy národů, pro poražené čtvrtfinalisty turnaj končí.

Další dvojice tvoří domácí Chorvatsko s Kazachstánem a Kolumbie, která se utká s vítězkami Evropské ligy z Francie. Portoriko se do semifinále dostalo bez boje, neboť Kamerun se kvůli potížím s vízy z turnaje odhlásil.

Poslední zápas s Belgií vyhrály Češky 3:1, ale to bylo už před pěti lety na mistrovství Evropy. Nyní Belgičankám patří ve světovém žebříčku 12. místo, zatímco český tým je třiadvacátý.

V první sadě dokázaly české volejbalistky smazat čtyřbodovou ztrátu, Belgie ale následně rozhodla trhákem na 19:15. V útoku zářila Britt Herbotsová, kterou trenér Athanasopulos označil za jednu z nejlepších smečařek na světě, při setbolu navíc české hráčky jen sledovaly, jak se její podání snáší na zem.

Přehled zápasu mezi Českem a Belgií

Tým, do nějž se vrátila smečařka Andrea Kossányiová, občas dělal laciné chyby a servisem příliš neškodil, ale díky dobré obraně držel s Belgičankami krok. Další hluchý úsek ale vedl ke ztrátě druhého setu, i když v jeho závěru Herbotsová prohrála několik soubojů s českými bloky a její spoluhráčky z mizícího náskoku viditelně znervózněly. Naopak ve třetí sadě už české hráčky belgické vedení příliš neohrožovaly.

Naposledy se české reprezentantky zúčastnily Challenger Cupu v roce 2019. V Peru tehdy postoupily až do finále, o start v Lize národů je ale připravila pětisetová porážka s Kanadou.

Letošní Challenger Cup byl zároveň pro volejbalistky prověrkou před srpnovou kvalifikací ME a před světovým šampionátem. Ten na přelomu září a října uspořádají Polsko a Nizozemsko.

V pátek vstoupí do kvalifikace o Ligu národů také muži. Svěřenci trenéra Jiřího Nováka budou mít v Soulu za soupeře Tunisko, v případě úspěchu by se letošní vítězové Evropské ligy utkali v sobotním semifinále s Kubou.