Agent Parun o výměně Duranta: Okamžitý efekt uvidíme záhy, dlouhodobý je otázkou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Agent Parun o výměně Duranta: Okamžitý efekt uvidíme záhy, dlouhodobý je otázkou

Kevin Durant už dres Nets oblékat nebude, nově je hráčem Phoenixu.
Kevin Durant už dres Nets oblékat nebude, nově je hráčem Phoenixu.Profimedia
NBA má za sebou tradičně velmi sledovaný konec přestupní uzávěrky, který tentokrát pořádně zahýbal děním nejlepší basketbalové ligy světa. Zejména celkem z Brooklynu, Nets totiž přišli o Kevina Duranta (34), který odešel do Phoenix Suns, a Kyrieho Irvinga (30), jenž je nově hráčem Dallasu. S Livesport Zprávami se o své postřehy z NBA Trade Deadline podělil hráčský agent Phillip Parun.

Phoenix Suns přebral nový majitel a tým hned druhý den získal jednu z největších hvězd NBA. Pasuje je to do role favorita na titul? A jak si Durant sedne s Devinem Bookerem?

"Tým je zajímavě poskládaný a pokud nebude zraněno trio Chris Paul, Devin Booker, Kevin Durant, můžou být společně hodně nebezpeční a tvořit zkušené jádro. Durant si sedne herně s Bookerem, spíš bude na zváženou skladba zbytku týmu. Odešel nejlepší obránce v tradu Bridges a vsadili mnoho, vzdali se čtyř picků v prvním kole. Okamžitý efekt uvidíme záhy, dlouhodobost bude otázka."

Nets měli se superhvězdným triem Durant, Harden, Irving dominovat lize, to se ale nestalo a teď jsou všichni pryč. Proč to nevyšlo?

"To je otázka za 500 milionů dolarů! Tým vsadil svou budoucnost na toto trio, vzdal se mnohého a musel dotvořit zbytek týmu s ohledem na platové stropy a skok do luxusní daně. Zranění, mediální zájem a očekávání vytváří dlouhodobý a citelný tlak na organizaci, trenéry a hráče. Předpoklad to mělo, výsledek byl bohužel jiný."

Kyrie Irving se stěhoval nedlouho před deadlinem. Jak složité je pro klub či agenta dojednat dobrou protinabídku za hráče, který je TOP hvězda ligy, ale nese se s ním problémová reputace?

"V případě superstar, jakou je Kyrie, bude brán ohled na více faktorů, než u jiných hráčů. Stavba smlouvy a specifika pro trade, platové stropy, platové možnosti nového týmu seskládat kádr, jakou roli bude ochoten na sebe vzít v novém týmu a podobně. Reputace je věc názoru, každopádně je to vítěz NBA a má obrovskou zkušenost, na hřišti je přínosem pro každý tým. Uvidíme, jaká bude realita."

Jak hektická umí být trade deadline z pohledu hráčského manažera? I když týmy přemýšlí dlouhodobě, určitě jsou výměny, co se upečou až úplně na poslední chvíli.

"Je to stresující období pro hráče i manažery. S tím, jak se blíží deadline, padají různé varianty a týmy řeší interně, jak upravovat soupisku. Často se řešení vytváří za běhu a ochotou týmů ustoupit z některých požadavků s blížícím se termínem. Pro hráče je to rychlá změna, zpravidla jen oznámení, a musí se hned hlásit v novém týmu. Opouští se známá situace a vstupuje se rychle do nové s očekáváním."